Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008 15:15

Σε «αναμμένα κάρβουνα» τα hedge funds

Ενώπιον της Επιτροπής Μεταρρυθμίσεων Διακυβέρνησης και Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται να βρεθούν την Πέμπτη οι Φίλιπ Φαλκόνε, Κένεθ Γκρίφιν, Τζον Πόλσον, Τζέιμς Σίμονς και Τζορτζ Σόρος.

Ενώπιον της Επιτροπής Μεταρρυθμίσεων Διακυβέρνησης και Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται να βρεθούν την Πέμπτη οι Φίλιπ Φαλκόνε, Κένεθ Γκρίφιν, Τζον Πόλσον, Τζέιμς Σίμονς και Τζορτζ Σόρος. Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων αντισταθμιστικών κεφαλαίων (hedge funds) θα έχουν στη διάθεσή τους λίγα λεπτά για να προβούν σε εισαγωγικές παρατηρήσεις και στη συνέχεια θα δεχθούν τις ερωτήσεις των νομοθετών, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της επιτροπής.

«Τα hedge funds είναι εύκολος πολιτικός στόχος. Αντιμετωπίζονται σαν να πρόκειται πλούσιους ανθρώπους που κάνουν πράγματα που δεν κατανοούμε κατ΄ανάγκη», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπέικερ, επικεφαλής της Managed Funds Association, της μεγαλύτερης ομάδας επιρροής στον κλάδο των hedge funds στις ΗΠΑ. Τα περισσότερα hedge funds υπόκεινται τις ίδιες συνέπειες που πλήττουν και τους υπόλοιπους επενδυτές, παρότι κατά μέσο όρο η μείωση στις αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων δεν είναι το ίδιο σφοδρή με τους μεγαλύτερους δείκτες της αγοράς.

Η επιτροπή σκοπεύει να ρωτήσει τα ανώτατα στελέχη εάν οι εταιρείες τους, ορισμένες εκ των οποίων είναι οι ισχυρότερες στον κλάδο, εκθέτουν σε συστημικό κίνδυνο την αγορά εξαιτίας των υψηλών συναλλαγών και των τεράστιων ποσών που δανείζονται από τις τράπεζες.

Ο κ. Μπέικερ δήλωσε ότι τα hedge funds δεν ευθύνονται για την κατάρρευση των πιστωτικών ιδρυμάτων της Γουόλ Στριτ ούτε για τη χαλάρωση των απαιτήσεων στην αγορά κατοικίας που είχαν ως αποτέλεσμα τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Το τελευταίο διάστημα έκλεισαν τα «παραθυράκια» στην ομοσπονδιακή φορολογική νομοθεσία που χρησιμοποιούσαν τα hedge-fund για να αναβάλλουν επί πολλά έτη την καταβολή φόρων σε συγκεκριμένες κατηγορίες κερδών. Ταυτόχρονα, τα hedge funds δέχθηκαν πλήγμα το Σεπτέμβριο εξαιτίας των προσωρινών περιορισμών στη λήψη θέσεων πώλησης σε εκατοντάδες μετοχές χρηματοοικονομικών εταιρειών.

Πλέον καλούνται να αντιμετωπίσουν και διάφορους κανονισμούς σχετικά με την αποτίμηση στοιχείων ενεργητικού χαμηλής ρευστότητας.

Ανεξάρτητα από τη διάρκεια της οικονομικής διαταραχής, το Κογκρέσο ενδέχεται να απαιτήσει τον επόμενο χρόνο την εγγραφή όλων των hedge fund που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο όριο μέγεθος –π.χ. 25 εκατ. δολάρια– στις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές. Η εν λόγω εγγραφή θα συνεπάγεται τακτικές προγραμματισμένες επιθεωρήσεις και εντατικοποίηση της κρατικής εποπτείας σχετικά με τον έλεγχο των κινδύνων και τη συμπεριφορά στις αγορές μετοχών, χρεωστικών τίτλων και παράγωγων προϊόντων.

Πηγή: Wall Street Journal