Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει δραστικά την κατανάλωση φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες για να προετοιμαστεί για αυτό που είναι πιθανό να είναι «ένας μακρύς, σκληρός χειμώνας», δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).
Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει δραστικά την κατανάλωση φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες για να προετοιμαστεί για αυτό που είναι πιθανό να είναι «ένας μακρύς, σκληρός χειμώνας», δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ ).
«Δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στους μη ρωσικούς πόρους φυσικού αερίου: αυτοί απλώς δεν θα επαρκούν σε όγκο για να αντικαταστήσουν τις παραδόσεις από τη Ρωσία», προειδοποίησε ο Φατίχ Μπιρόλ. «Ακόμη κι αν η προμήθεια από τη Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν ρέει με τη μέγιστη δυναμικότητα, ακόμη κι αν οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική πλησιάζουν το επίπεδο του περασμένου έτους, ακόμη κι αν η αύξηση των ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διατηρεί τον ρυθμό της του πρώτου εξαμήνου», είπε.
Πρέπει να εξοικονομηθούν επιπλέον 12 δισ. κυβικά μέτρα τους επόμενους τρεις μήνες, ή το ισοδύναμο περίπου 130 δεξαμενόπλοιων LNG, σύμφωνα με τον ΔΟΕ.
«Το πρώτο άμεσο βήμα προς την πλήρωση της αποθήκευσης φυσικού αερίου σε επαρκή επίπεδα πριν από τον χειμώνα είναι να μειωθεί η τρέχουσα κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να αποθηκευτεί το εξοικονομημένο αέριο. Κάποια από αυτά συμβαίνουν ήδη λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, αλλά απαιτούνται περισσότερα», είπε ο Μπιρόλ. «Απαιτούνται σημαντικές πρόσθετες μειώσεις για να προετοιμαστεί η Ευρώπη για έναν σκληρό χειμώνα που ακολουθεί», τόνισε.
Η Μόσχα άρχισε ήδη να κλείνει τη στρόφιγγα και οι Ευρωπαίοι φοβούνται πλήρη διακοπή των παραδόσεων ως αντίδραση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της εισβολής στην Ουκρανία. Για τον Φατίχ Μπιρόλ, αυτό σημαίνει «κόκκινος συναγερμός» για την ΕΕ.
Ακόμα κι αν η Ευρώπη καταφέρει να γεμίσει τις αποθήκες της στο 90%, εξακολουθεί να υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος διακοπής του εφοδιασμού εάν υπάρξει πλήρης ρωσική διακοπή», είπε ο Μπιρόλ. Οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι εάν οι ρωσικές ροές σταματήσουν πριν η περιοχή καταφέρει να εξασφαλίσει αυτό το όριο αποθήκευσης, είπε.
Ήδη η Gazprom επικαλέστγκε χθες λόγους «ανωτέρας βίας», οι οποίοι δεν της επιτρέπουν το τελευταίο διάστημα να παραδίδει τη συμφωνημένη ποσότητα φυσικού αερίου σε ορισμένους ευρωπαϊκούς πελάτες της.
Απέναντι σε στο σενάριο πλήρους διακοπής από τη Μόσχα, ο ΔΟΕ προτείνει επειγόντως μέτρα όπως συστήματα δημοπρασιών για την πώληση φυσικού αερίου στις βιομηχανίες, ευνοώντας προσωρινά άλλες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα ή του πετρελαίου, ή ακόμη και τη μείωση της κορύφωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ενός αυξημένου ευρωπαϊκού συντονισμού.
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να μειωθεί με τη θέσπιση προτύπων στον κλιματισμό για παράδειγμα, στα δημόσια κτίρια πρωτίστως, προσθέτει ο Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος καλεί τις «κυβερνήσεις να προετοιμάσουν τους πολίτες» μέσω εκστρατειών, καθώς «κάθε ενέργεια μετράει. Απλές κινήσεις όπως η μείωση της θέρμανσης κατά μερικούς βαθμούς μπορεί να εξοικονομήσει την ίδια ποσότητα φυσικού αερίου που παρέχεται από τον Nord Stream κατά τη διάρκεια ενός χειμώνα».
Στο μεταξύ, η προειδοποίηση του Μπιρόλ ήρθε καθώς ένα σοβαρό κύμα καύσωνα επιδεινώνει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, δημιουργώντας υψηλή ζήτηση για κλιματισμό. Οι προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας είναι δεν είναι αρκετές καθώς ο θερμός αέρας μειώνει την αιολική ενέργεια, η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού εμποδίζει την παραγωγή πυρηνικών σταθμών και η πτώση της στάθμης των ποταμών διακόπτει την παροχή άνθρακα στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας.
naftemporiki.gr