Νέα αναχώματα στην ενεργειακή ακρίβεια εν όψει του δύσκολου, όπως προμηνύεται, φθινοπώρου αναζητεί από τώρα η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι τα αντανακλαστικά της σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι ταχύτερα, καθώς μπαίνει στην τελική ευθεία της εκλογικής αναμέτρησης. Τα σενάρια άλλωστε για τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι, καθώς παραπέμπουν σε ισχυρή κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται για τις τιμές στην αγορά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Νέα αναχώματα στην ενεργειακή ακρίβεια εν όψει του δύσκολου, όπως προμηνύεται, φθινοπώρου αναζητεί από τώρα η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι τα αντανακλαστικά της σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι ταχύτερα, καθώς μπαίνει στην τελική ευθεία της εκλογικής αναμέτρησης.
Τα σενάρια άλλωστε για τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι, καθώς παραπέμπουν σε ισχυρή κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται για τις τιμές στην αγορά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετρά από τώρα τις δυνάμεις του προϋπολογισμού και στηριζόμενο στις θετικές εκτιμήσεις για την πορεία των εισπράξεων από τον τουρισμό, προετοιμάζει το νέο «δίχτυ προστασίας» και στοχευμένα μέτρα ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, με βάση μάλιστα και τις τελευταίες οδηγίες του Eurogroup.
Οι κινήσεις των στελεχών των οικονομικών υπουργείων είναι μετρημένες και οι εξεταζόμενες παρεμβάσεις καλά μελετημένες, με δεδομένο ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα και το τοπίο στην αγορά μπορεί να επιδεινωθεί από τη μια μέρα στην άλλη.
Με τα δεδομένα αυτά, στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει και εξετάζεται ήδη η επανάληψη των παρεμβάσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και βενζίνη, ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης, αλλά και η δεύτερη «επιταγή ακρίβειας», η οποία δεν δόθηκε το καλοκαίρι και μετατίθεται τελικά, όπως όλα δείχνουν, για το φθινόπωρο.
Το περίγραμμα μάλιστα των νέων εισοδηματικών ενισχύσεων εξετάζεται να ανακοινωθεί, αν δεν προκύψουν έκτακτες καταστάσεις, τον Σεπτέμβριο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στη ΔΕΘ.
Ειδικότερα, με βάση τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό, εξετάζονται τα εξής μέτρα:
1. Fuel Pass 2: Θα υπάρξει και τρίτος κύκλος, καθώς τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα του Fuel Pass 2 για το νέο επίδομα βενζίνης, που θα φθάσει τα 100 ευρώ συνολικά για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Δυνητικά οι δικαιούχοι φτάνουν τους 3,1 εκατ. ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, οι οποίοι μπορούν να λάβουν την επιδότηση fuel pass, που φτάνει έως και τα 100 ευρώ. H καταβολή του fuel pass εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Αυγούστου.
2. Power Pass 2: Τρίτος κύκλος δεν θα υπάρξει, αφού από τις αρχές Αυγούστου «εξαφανίζεται» η ρήτρα αναπροσαρμογής από τα τιμολόγια του ρεύματος. Αλλά, όπως όλα δείχνουν, οι υψηλές τιμές χονδρικής δεν θα εξαφανιστούν, με αποτέλεσμα να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και τα τιμολόγια λιανικής. Σε αυτή την περίπτωση τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την επιδότηση των τιμολογίων, όμως το μέγεθος των παρεμβάσεων δεν μπορεί να προσδιοριστεί στην παρούσα φάση, καθώς είναι άγνωστες οι εξελίξεις και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα των δημοσιονομικών περιθωρίων εν όψει του δύσκολου χειμώνα. Πάντως στις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι να συγκρατηθούν οι τιμές στα τιμολόγια ρεύματος.
3. Επίδομα θέρμανσης: Όλα συνηγορούν ότι το κονδύλι για την περίοδο 2022-2023 θα είναι αυξημένο, με διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.
Το σχέδιο φυσικά, το οποίο επεξεργάζονται προς το παρόν στο υπουργείο Οικονομικών, θα προβλέπει νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.