Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 17 Ιουλίου 2022 11:46

WSJ: Οι Ευρωπαίοι δουλεύουν λιγότερες ώρες, όχι από επιλογή

Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι «γράφουν» λιγότερες ώρες εργασίας από τους Αμερικανούς εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, το 2021 δούλεψαν σχεδόν μία μέρα λιγότερη την εβδομάδα, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία για τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που επεξεργάστηκε η Wall Street Journal. 

Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι «γράφουν» λιγότερες ώρες εργασίας από τους Αμερικανούς εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, το 2021 δούλεψαν σχεδόν μία μέρα λιγότερη την εβδομάδα, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία για τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που επεξεργάστηκε η Wall Street Journal. 

Όπως αναφέρει, από την έναρξη της πανδημίας, οι Αμερικανοί έχουν αυξήσει τις ώρες εργασίας τους κατά περίπου 1%, κατά μέσο όρο, ενώ οι Ευρωπαίοι έχουν περιορίσει τις ώρες εργασίας τους κατά περίπου 2%. Και, όπως σημειώνει η WSJ, αυτό δεν φαίνεται να είναι κάτι που επιλέγουν. 

Αυτή η διαφορά οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες προσπάθησαν να αποφύγουν τις απολύσεις λόγω πανδημίας μειώνοντας τις ώρες των εργαζομένων. Σχεδόν δύο εκατομμύρια Ευρωπαίοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε προγράμματα αναστολής εργασίας, με τις κυβερνήσεις, προς το παρόν, να καλύπτουν ένα μέρος των χαμένων αποδοχών τους.

Η οικονομία των ΗΠΑ, από την άλλη, ανέκαμψε πιο γρήγορα και πολλοί Αμερικανοί εργαζόμενοι που κράτησαν τις δουλειές τους ή βρήκαν νέες συνέχισαν να εργάζονται τις ίδιες ή περισσότερες ώρες.

Η WSJ συνοψίζει τα στοιχεία:

  • Σε ολόκληρη την Ευρώπη, περισσότερο από το ένα τρίτο της μερικής απασχόλησης δεν είναι από επιλογή του εργαζόμενου, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ τον Δεκέμβριο.
  • Περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους με μερική απασχόληση στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, και σχεδόν το ένα τρίτο στη Γαλλία, θέλουν να εργάζονται περισσότερες ώρες αλλά δεν μπορούν, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης που δεν είναι από επιλογή στη Νότια Ευρώπη έχει αυξηθεί τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς ενισχύθηκε από τις διαδοχικές οικονομικές κρίσεις. Περίπου το 10% του εργατικού δυναμικού της Ιταλίας εργάζεται με μερική απασχόληση επειδή δεν μπορεί να βρει δουλειά πλήρους απασχόλησης, σε σύγκριση με το 0,6% στις ΗΠΑ. Στη Γερμανία, σχεδόν το ένα τέταρτο των εργαζομένων εργάζεται λιγότερες από 30 ώρες την εβδομάδα, αλλά αυτό είναι κατά κύριο λόγο κατ' επιλογή, δείχνουν τα στοιχεία.
  • Το ποσοστό ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρωζώνη βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 6,6%. Ωστόσο, η λιγότερη εργασία μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την ευρύτερη οικονομία. Εάν ο μέσος εργαζόμενος απασχολείται λιγότερες ώρες, μπορεί να μειωθεί η οικονομική παραγωγή, να πέσουν οι μισθοί και να περιοριστούν οι καταναλωτικές δαπάνες.
  • Τους τελευταίους μήνες καταγράφηκαν ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε μέρη της Ευρώπης.  
  • Ορισμένοι υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, στελέχη επιχειρήσεων και οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι εάν οι Ευρωπαίοι δούλευαν περισσότερο, θα βλέπαμε ενίσχυση στον ρυθμό ανάπτυξης της περιοχής, μεγαλύτερη χρηματοδότηση των δημόσιων δαπανών και λιγότερα τα κενά στην αγορά εργασίας καθώς ο πληθυσμός της περιοχής γερνάει.
  • Το ποσοστό απασχόλησης της Ευρώπης - το μερίδιο του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας συγκριτικά με τις θέσεις εργασίας - έχει αυξηθεί πάνω από το αντίστοιχο επίπεδο πριν από την πανδημία, ενώ το ποσοστό των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι κάτω από αυτό το επίπεδο. όμως ο Ευρωπαίος εργαζόμενος εργάζεται λιγότερο:

    1. Ο μέσος Αμερικανός εργαζόμενος εργαζόταν 34 ½ ώρες την εβδομάδα πέρυσι, αριθμός που έχει αλλάξει ελάχιστα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνουν εργαζόμενους πλήρους και μερικής απασχόλησης.

    2. Η μέση ευρωπαϊκή εβδομάδα εργασίας είναι αρκετές ώρες μικρότερη από ό,τι πριν από 20 χρόνια. Στη Γερμανία, η μέση εβδομαδιαία εργασίας συρρικνώθηκε στις 25,9 ώρες το 2021, από 28 ώρες το 2001, δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Στην Ιταλία, μειώθηκε από 35,6 ώρες σε 32,1 ώρες την ίδια περίοδο και στη Γαλλία, από 29,6 ώρες σε 28,7 ώρες.
     
  • Οι μισθοί της Ευρωζώνης αυξάνονται κατά περίπου 2,8% ετησίως, πολύ κάτω από τον πληθωρισμό του 8,6%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στις ΗΠΑ, αντίθετα, η ετήσια αύξηση των μισθών αυξήθηκε στο 6,7% τον Ιούνιο, με τον ταχύτερο ρυθμό σε τουλάχιστον 25 χρόνια, σύμφωνα με την Federal Reserve Bank of Atlanta.

naftemporiki.gr