Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022 07:34

Κίνα: Κάτω από τις προσδοκίες το ΑΕΠ το β' τρίμηνο- «Εκτός πλάνου» ο στόχος της ανάπτυξης

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με τον πιο αργό ρυθμό από τότε που η χώρα επλήγη για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, πριν από δύο χρόνια, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο της αυστηρής πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων του Πεκίνου στην ανάπτυξη. 

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με τον πιο αργό ρυθμό από τότε που η χώρα επλήγη για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, πριν από δύο χρόνια, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο της αυστηρής πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων του Πεκίνου στην ανάπτυξη. 

Ειδικότερα, η Κίνα σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, χάνοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων του Reuters που είχαν προβλέψει ανάπτυξη 1% το δεύτερο τρίμηνο.  Η ανάπτυξη κατά 0,4% αποτελεί το δεύτερο χειρότερο τριμηνιαίο ποσοστό ανάπτυξης της Κίνας τα τελευταία 30 χρόνια, μετά από μια συρρίκνωση στην αρχή της πανδημίας. Με ανάπτυξη 2,5% το πρώτο εξάμηνο, το Πεκίνο αναμένεται να χάσει τον στόχο του για ετήσια ανάπτυξη περίπου 5,5% για το 2022, και προσθέτει ένα ακόμη πλήγμα σε μια οικονομία που βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης. 

Η επιβράδυνση αντανακλά το πλήγμα από το δίμηνο lockdown που επιβλήθηκε στη Σαγκάη, το οποίο τέθηκε σε πλήρη ισχύ τον Απρίλιο.  Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία βελτιώθηκε τον Ιούνιο καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού μειώθηκαν και η κυβέρνηση μείωσε τους φόρους και επιτάχυνε τις δαπάνες για υποδομές. Ωστόσο, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ παραμένει προσηλωμένος στην προσέγγισή των μηδενικών κρουσμάτων Covid-19 για την εξάλειψη των λοιμώξεων και ορισμένες πόλεις έχουν πρόσφατα δει κρούσματα της εξαιρετικά μολυσματικής υποπαραλλαγής BA.5, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερα lockdown.

«Τα στοιχεία του ΑΕΠ είναι μεγάλη αστοχία», δήλωσε ο Wei Yao, οικονομολόγος στη Societe Generale SA, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Αυτός ο αριθμός ουσιαστικά σημαίνει ότι η φετινή ανάπτυξη 5,5% είναι εκτός πλάνου, το 4% εξακολουθεί να είναι πολύ προκλητικό», είπε. Η οικονομία θα χρειαστεί «μια πολύ, πολύ ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο για να φτάσει στο 4% για φέτος», πρόσθεσε. 

Τα υπόλοιπα στοιχεία

Η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο ήταν επίσης κάτω από τις προσδοκίες, σημειώνοντας άνοδο 3,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έναντι της πρόβλεψης για 4,1%.

Οι λιανικές πωλήσεις, ωστόσο, αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 3,1%, ανακάμπτοντας από την προηγούμενη ύφεση και ξεπερνώντας τις προσδοκίες που δεν έβλεπαν ανάπτυξη από το προηγούμενο έτος. Μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου πραγματοποίησαν ένα διαφημιστικό φεστιβάλ αγορών στα μέσα του περασμένου μήνα. Τις λιανικές πωλήσεις στήριξαν τον Ιούνιο πήραν οι δαπάνες σε πολλές κατηγορίες προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, των καλλυντικών και των φαρμάκων. Όμως η εστίαση, τα έπιπλα και τα υλικά κατασκευής παρουσίασαν πτώση. Στο πλαίσιο των λιανικών πωλήσεων, οι διαδικτυακές πωλήσεις φυσικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,3% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν τον Ιούνιο, πιο αργά από την αύξηση 14% τον προηγούμενο μήνα.

Οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του έτους υπερέβησαν τις προσδοκίες, αυξημένες κατά 6,1% έναντι 6% που προβλεπόταν. Οι συνολικές επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση,  κατά 0,95% τον Ιούνιο από τον Μάιο. Ενώ οι επενδύσεις σε υποδομές και μεταποίηση διατήρησαν παρόμοιο ή καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Μάιο έως τον Ιούνιο, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ακίνητη περιουσία επιδεινώθηκε. Οι επενδύσεις σε ακίνητα το πρώτο εξάμηνο του έτους μειώθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με πέρυσι, χειρότερα από την πτώση κατά 4% τους πρώτους πέντε μήνες του έτους.

Η ανεργία στις 31 μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας μειώθηκε από τα υψηλά επίπεδα προ της πανδημίας στο 5,8% τον Ιούνιο, αλλά για την κατηγορία των ηλικιών 16 έως 24 ετών αυξήθηκε περαιτέρω στο 19,3%.

naftemporiki.gr