Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση» για την παγκόσμια οικονομία προέκυψε από τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία.
Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση» για την παγκόσμια οικονομία προέκυψε από τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία.
«Βλέπουμε συνέπειες από αυτόν τον πόλεμο σε όλες τις γωνιές του κόσμου, ειδικά στις τιμές της ενέργειας και την αύξηση της επισιτιστικής ανασφάλειας», τόνισε η Γέλεν, μιλώντας στους δημοσιογράφους ενόψει της υπουργικής συνάντησης της G20 στο Μπαλί της Ινδονησία. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να έχει ένα σαφές όραμα :Να ζητήσει από τον Πούτιν να λογοδοτήσει για τις παγκόσμιες οικονομικές και ανθρωπιστικές συνέπειες αυτού του πολέμου», σημείωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών.
Ο Τζάνετ Γέλεν βρίσκεται στο Μπαλί για να μετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των χωρών μελών της G20, στις 15-16 Ιουλίου. Όπως είπε, θα συνεχίσει να πιέζει τους ομολόγους της στην G20 για ένα ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, προκειμένου να στερήσει από τη Μόσχα τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και ταυτόχρονα να περιοριστεί ο πληθωρισμός. «Το ανώτατο όριο τιμής είναι ένα από τα πιο ισχυρά μας όπλα γιατί θα στερούσε από τον Πούτιν τα έσοδα που χρειάζεται η πολεμική του μηχανή», υποστήριξε η Γέλεν.
Η Αμερικανίδα υπουργός αρνήθηκε να πει πάντως εάν οι δυτικές χώρες θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να μποϊκοτάρουν Ρώσους αξιωματούχους και να αποχωρήσουν από τη συνάντηση, όπως έγινε σε προηγούμενη συνάντηση των της G20 τον Απρίλιο. «Δεν μπορεί να είναι +business as usual+», εξήγησε, «αλλά μπορώ να σας πω ότι θα εκφράσω τη γνώμη μου και να καταδικάσω τη ρωσική εισβολή με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο και περιμένω ότι πολλοί συνάδελφοι θα κάνουν το ίδιο».Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ αναμένεται να παραστεί ουσιαστικά στη συνεδρίαση, σύμφωνα με τους Ινδονήσιους διοργανωτές.
Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα οτι η Ινδία και η Κίνα να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία καθώς «θα εξυπηρετήσει τα δικά τους συμφέροντα», ελαχιστοποιώντας τις τιμές των υδρογονανθράκων για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Ένας άλλος στόχος της συνάντησης της G20 θα είναι να ενθαρρύνει τις μεγάλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία για τη μείωση του χρέους των φτωχών χωρών, σημείωσε η Γέλεν.