Να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και έως τα τέλη Νοεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η απογραφή στο σύστημα «Εργάνη» για όλες τις επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να επεκταθεί άμεσα η ψηφιακή κάρτα. Αυτός είναι ο βασικός στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Εργασίας, μετά το πρώτο «θετικό δείγμα γραφής» του νέου μοντέλου απεικόνισης σε «πραγματικό χρόνο» του ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων. Παράλληλα, θέμα ημερών είναι και η έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα περιγράφει με σαφήνεια τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται όταν θα εντοπίζονται παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, σε σχέση με το ωράριο εργασίας, μέσα από τη χρήση της ψηφιακής κάρτας.
Από την έντυπη έκδοση
Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]
Να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και έως τα τέλη Νοεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η απογραφή στο σύστημα «Εργάνη» για όλες τις επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να επεκταθεί άμεσα η ψηφιακή κάρτα.
Αυτός είναι ο βασικός στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Εργασίας, μετά το πρώτο «θετικό δείγμα γραφής» του νέου μοντέλου απεικόνισης σε «πραγματικό χρόνο» του ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων.
Μπορεί να υπάρχουν καταγγελίες από σωματεία για καταστρατήγησης της ψηφιακής κάρτας, αλλά στο αρμόδιο υπουργείο θεωρούν ότι μόνο με την επιμονή στην εφαρμογή της τα φαινόμενα αυτά θα εξαλειφθούν. Άλλωστε έχουν ήδη δεχτεί προτάσεις για παράταση στη λειτουργία του συγκεκριμένου μοντέλου, από εκπροσώπους κλάδων όπου ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καν η εφαρμογή του. Το στοιχείο αυτό δείχνει στις αρμόδιες υπηρεσίες πού θα μπορούσαν να στοχεύσουν οι έλεγχοι της νεοσύστατης Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, έτσι ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας. Ένα πρόβλημα που η χρήση της ψηφιακής κάρτας επιδιώκει να περιορίσει.
Ήδη, πάντως, η πορεία της απογραφής προχωράει με γοργό ρυθμό. Η διαδικασία, μάλιστα, έχει ολοκληρωθεί από δύο συστημικές τράπεζες, στοιχείο που δείχνει ότι έχει γίνει αποδεκτή η ψηφιακή κάρτα στον συγκεκριμένο κλάδο. Το περιθώριο που υπάρχει είναι έως τα τέλη Αυγούστου να ολοκληρωθεί η διαδικασία απογραφής στο σύνολο των τραπεζών και στα σουπερμάρκετ με περισσότερους από 250 υπαλλήλους. Έως τότε θα καταγράφονται τυχόν λάθη, θα γίνεται προσπάθεια να διορθωθούν, αλλά ουσιαστικά το διάστημα αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «περίοδος χάριτος».
Παράλληλα, θέμα ημερών είναι και η έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα περιγράφει με σαφήνεια τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται όταν θα εντοπίζονται παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, σε σχέση με το ωράριο εργασίας, μέσα από τη χρήση της ψηφιακής κάρτας. Σύμφωνα με τον «νόμο Χατζηδάκη» (4808/21), προβλέπεται πρόστιμο 10.500 ευρώ στην επιχείρηση για κάθε εργαζόμενο που εντοπίζεται με παράβαση στο ωράριό του. Αν μάλιστα η ίδια επιχείρηση βρεθεί υπότροπη σε άλλους δύο ελέγχους που θα διεξαχθούν εντός μηνός, τότε θα τιμωρείται με 15νθήμερο «λουκέτο».
Στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ως πιο κρίσιμη την περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου. Τότε, δηλαδή, που όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα πρέπει να απογραφούν στο σύστημα «Εργάνη», ώστε να καταστεί εφικτή αμέσως μετά η επέκταση της ψηφιακής κάρτας και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Ήδη ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει αναφερθεί στους κλάδους της βιομηχανίας, των ασφαλιστικών εταιρειών και των security, ως τους πιο πιθανούς για να εντάξουν την ψηφιακή κάρτα στην καθημερινότητά τους.
Ταυτόχρονα, όμως, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες διαπιστώνουν την αξία που έχουν οι καταγγελίες εργαζομένων σε βάρος επιχειρήσεων που παραβιάζουν το ωράριο. Από την έναρξη ισχύος της ψηφιακής κάρτας, οι εργαζόμενοι θα έχουν ένα επιπλέον εφόδιο στα χέρια τους. Θα μπορούν να αποδείξουν, για παράδειγμα, αν χρειαστεί και διά της δικαστικής οδού, ότι είχε καταγραφεί 4άωρη απασχόληση, αλλά εργάστηκαν πλήρες οκτάωρο ή και παραπάνω. Πρόκειται για ένα από τα «κόλπα» που σκαρφίζονται ορισμένοι εργοδότες, το οποίο εκτιμάται ότι με την ευρεία εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα μπορεί να αποκαλυφθεί και να περιοριστεί. Η συνδρομή των καταγγελιών, ακόμα και ανώνυμων, θεωρείται πολύ σημαντική για τη ραγδαία μείωση τέτοιων φαινομένων. Ουσιαστικά, οι καταγγελίες βοηθούν ώστε να πραγματοποιούνται ακόμα πιο στοχευμένοι έλεγχοι, οι οποίοι θα είναι πιο αποδοτικοί. Άλλωστε, φαίνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν επιθυμεί τέτοιες πρακτικές στρέβλωσης της αγοράς εργασίας, που επιδρούν αρνητικά στον υγιή ανταγωνισμό