Με πολλές ανησυχίες ξεκινά για τους επενδυτές η νέα εβδομάδα, καθώς η αβεβαιότητα για το μέλλον των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου επιβαρύνει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που άνοιξαν με πτώση.
Με πολλές ανησυχίες ξεκινά για τους επενδυτές η νέα εβδομάδα, καθώς η αβεβαιότητα για το μέλλον των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου επιβαρύνει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που άνοιξαν με πτώση.
Από τις 07.00 (ώρα Ελλάδος) η Gazprom έκλεισε την στρόφιγγα του φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1, για εργασίες συντήρησης. «Οι επόμενες δέκα ημέρες προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης θα χαρακτηριστούν από αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί στη συνέχεια ,καθώς ουδείς είναι βέβαιος αν η Ρωσία-παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου- δεν θα χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως ένα μέσο πολιτικής πίεσης κατά της Δύσης, ιδιαίτερα της Γερμανίας», τονίζει ο Γίοχαν Στάνζλ, επικεφαλής αναλυτής στη χρηματιστηριακή CMC Markets.
Σύμφωνα επίσης με τον Πρόεδρο της Γερμανικής Υπηρεσίας Δικτύων, Κλάους Μίλερ, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία. «Λαμβάνουμε πολύ διαφορετικά σήματα από τη Ρωσία», είπε ο Μίλερ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
Δεν είναι όμως μόνο η αβεβαιότητα για τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία που επιβαρύνει τα χρηματιστήρια στην αρχή της εβδομάδας. Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου. «Η Κίνα φαίνεται να χάνει την μάχη κατά του κορωνοϊού με την εμφάνιση των νέων παραλλαγών, που μεταδίδονται πιο εύκολα», εκτιμά ο Ατίλα Βιντνελ, διευθύνων σύμβουλος της Navigate Commodities.
Αρκετές μεγάλες κινεζικές πόλεις έχουν ανακοινώσει νέους περιορισμούς σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την αναζωπύρωση της επιδημίας COVID-19 και η Σαγκάη προετοιμάζεται για νέες μαζικές εκστρατείες δοκιμών τις επόμενες ημέρες, μετά τον εντοπισμό της νέας υποπαραλλαγής BA.5.2.1 της Όμικρον.Το Μακάο έκλεισε επίσης όλα τα καζίνο του για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια.
Τα τελευταία ανησυχητικά νέα για την κατάσταση της πανδημίας στην Κίνα, εντείνουν τη νευρικότητα των επενδυτών ,δύο ημέρες πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα μηνιαία στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μελετηθούν προσεκτικά, όπως και τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για το καταναλωτικό συναίσθημα την Παρασκευή, δύο εβδομάδες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Fed.
Υπό τον φόβο μιας οπισθοδρόμηση για την κινεζική οικονομία, οι επενδυτές αποσύρονται από πολλά ασιατικά χρηματιστήρια. Το χρηματιστήριο της Σαγκάης υποχώρησε 1,6% στις 3.303 μονάδες. Ο Χανγκ Σενγκ του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε επίσης κατά 3% στις 21.047 μονάδες. Αντίθετα, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei, ενισχύθηκε κατά 1,1% στις 26.812 μονάδες, ενισχυμένος από τη μεγάλη νίκη του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές για τη Γερουσία, την Κυριακή, γεγονός που ενισχύει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και την προοπτική διατήρησης μιας πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Το δολάριο, υποστηριζόμενο από τους φόβους για την παγκόσμια ανάπτυξη, σημειώνει και πάλι απότομη άνοδο έναντι άλλων βασικών νομισμάτων (+0,38%). Έτσι έφτασε σε νέο υψηλό 24 ετών έναντι του γιεν. Το ευρώ υποχώρησε 0,42% έναντι του δολαρίου στο 1,014, αλλά διατηρήθηκε πάνω από το χαμηλό 1,007 της τελευταίας 20ετίας την περασμένη Παρασκευή.
Στον τομέα του πετρελαίου, το Brent υποχώρησε το πρωί σήμερα 1,18% στα 105,76 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό 1,47% στα 103,25 δολάρια. Brent και αργό είχαν ενισχυθεί περισσότερο από 2% την Παρασκευή.
Το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει πάντως μετά από ένα ταραχώδες πρώτο εξάμηνο για τα παγκόσμια χρηματιστήρια με απώλειες 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και παρά την επικείμενη ύφεση, τον υψηλό πληθωρισμός, την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και ένα ευρώ που έχει βυθιστεί σχεδόν σε ισοτιμία ένα προς ένα με το δολάριο, οι αναλυτές της Wall Street φαίνεται να πιστεύουν τα περιθώρια κέρδους αυξάνονται. «Είναι παράξενο ότι, όταν όλοι μιλούν για πιθανή ύφεση, οι προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη αυξάνονται τους τελευταίους μήνες αντί να πέφτουν», δήλωσε η Ανίκα Τρίον, διευθύνουσα σύμβουλος της Van Lanschot Kempen.
Η ενέργεια αναμένεται να είναι ο κλάδος που θα ξεχωρίσει, καθώς οι παραγωγοί πετρελαίου και άνθρακα έχουν επωφεληθεί από την άνοδο των τιμών, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία. Οι εταιρείες ειδών πολυτελείας βρίσκονται επίσης σε καλή θέση χάρη στη σταθερή ζήτηση, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η οποία λέει ότι η Kering SA της Gucci προχώρησε στην αύξηση κάποιων τιμών τον περασμένο μήνα κατά 7% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.
Με τους περισσότερους καταναλωτές πάντως να μειώνουν το κόστος επιλέγοντας φθηνότερα βασικά προϊόντα, τα οποία έχουν χαμηλότερα περιθώρια κέρδους, οι εταιρείες που πωλούν στη μαζική αγορά είναι πιθανό να δυσκολευθούν περισσότερο, δήλωσε η Μαρίγια Βειτμάνε, ανώτερη αναλυτής στη State Street Global Markets.