Εγκύκλιο με την οποία παρέχεται το δικαίωμα, έπειτα από αίτηση του εργαζόμενου, να καταστρατηγηθεί το πενθήμερο και να μετατραπεί σε εξαήμερο στον επισιτισμό και τον τουρισμό εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.
Από την έντυπη έκδοση
Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]
Εγκύκλιο με την οποία παρέχεται το δικαίωμα, έπειτα από αίτηση του εργαζόμενου, να καταστρατηγηθεί το πενθήμερο και να μετατραπεί σε εξαήμερο στον επισιτισμό και τον τουρισμό εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.
Πρόκειται ουσιαστικά για επιμερισμό του ίδιου χρόνου απασχόλησης, άρα διατηρείται το όριο των 40 ωρών εβδομαδιαίως. Μόνο που, αντί για οκτάωρο και πενθήμερο, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δουλεύουν, εάν το επιθυμούν οι ίδιοι, εξαήμερο και 6 ώρες και 40 λεπτά την ημέρα.
Το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι ο εργαζόμενος δύναται να ζητήσει κάτι τέτοιο, με αίτησή του στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ)
«Εργάνη», εάν έχει προσωπικούς ή και οικογενειακούς λόγους. Το αίτημα θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα εγκρίνεται ή θα απορρίπτεται από τον εργοδότη.
Η συγκεκριμένη προτροπή υπάρχει σε μια ευρύτερη εγκύκλιο, που εκδόθηκε με αφορμή σειρά ερωτημάτων προς το υπουργείο Εργασίας, για την πρακτική εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού. Μια σύμβαση που μόλις πριν από μερικές μέρες επεκτάθηκε ως υποχρεωτική στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου με υπουργική απόφαση. Στη ΣΣΕ που υπογράφηκε πριν από ένα έτος, μετά από διαπραγματεύσεις και συμφωνία που επήλθε ανάμεσα σε εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών, δεν υπάρχει πρόβλεψη για εξαήμερη απασχόληση. Με βάση όμως τη συγκεκριμένη εγκύκλιο παρέχεται το σχετικό δικαίωμα από εδώ και στο εξής.
Για το θέμα υπήρξε αντίδραση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), που κάνει λόγο για «αιφνιδιαστική κίνηση», ενώ θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό ανοίγει «κερκόπορτα να καταργούνται οι όροι Συλλογικών Συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες, πολλές φορές εκβιαστικές. Η εγκύκλιος αυτή βάζει ταφόπλακα στην ελπίδα 400.000 εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού να είχαν για πρώτη φορά ρυθμισμένους όρους αμοιβής και εργασίας».
Σκληρή ήταν η αντίδραση και της ΓΣΕΕ, που χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας και το προτρέπει να μη δίνει «μη σύννομες “οδηγίες” εφαρμογής του εξαημέρου, καλυμμένες κάτω από τη συναισθηματική επίκληση των οικογενειακών ή προσωπικών λόγων των εργαζομένων, στην αιχμή της σεζόν, εν μέσω εντατικών συνθηκών εργασίας που επιβαρύνονται μάλιστα από τις καιρικές συνθήκες (καύσωνας) και την αύξηση των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό». Η Συνομοσπονδία ζητάει «την άμεση απόσυρση της “εγκυκλίου” αυτής και την απαρέγκλιτη εφαρμογή της ΣΣΕ για τον επισιτισμό σε όλη τη χώρα».
Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση του γνωστού εργατολόγου Γιάννη Καρούζου, ο οποίος σχολιάζει με ανάρτησή του στα social media ότι «ποτέ το 6ήμερο έναντι του πενθημέρου δεν πιστεύω ότι αποτέλεσε ευνοϊκότερη επιλογή, ώστε να υπερισχύσει αντίθετης ρύθμισης ΣΣΕ. Έπειτα, πόσοι εργαζόμενοι θα μπορούν να αρνηθούν την πίεση του εργοδότη να εφευρεθούν τέτοιοι λόγοι και να υπογράφονται εξαναγκαστικές τέτοιες αιτήσεις εκ μέρους τους; Το καταλαβαίνω ότι στον επισιτισμό χρειάζονται οι επιχειρήσεις το 6ήμερο. Είναι αστεία όμως η επίκληση ως ευνοϊκότερης ρύθμισης του 6ήμερου έναντι του καθιερωμένου ιστορικά πενθήμερου».
Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΠΣ «Εργάνη», που θα μπορούν οι εργαζόμενοι να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για να ζητούν να δουλέψουν εξαήμερο, δεν υπάρχει καν το πεδίο «ευνοϊκότερη ρύθμιση με αίτηση του εργαζομένου», όπως επισημαίνει ο κ. Καρούζος.
Η εγκύκλιος πάντως αναφέρεται και σε μια σειρά από μισθολογικά ζητήματα που έχουν ανακύψει μετά την κήρυξη της ΣΣΕ ως γενικώς υποχρεωτικής. Στις περιπτώσεις που, λόγω αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, οι αποδοχές που ορίζονται στη ΣΣΕ είναι χαμηλότερες, θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν στα όρια των 713 ευρώ.