Περιορίζονται οι ελπίδες των συνταξιούχων για καταβολή αναδρομικών, λόγω έλλειψης δημοσιονομικού χώρου, αν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό ένα δίμηνο «παράθυρο» μέχρι τη ΔΕΘ.
Από την έντυπη έκδοση
Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]
Περιορίζονται οι ελπίδες των συνταξιούχων για καταβολή αναδρομικών, λόγω έλλειψης δημοσιονομικού χώρου, αν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό ένα δίμηνο «παράθυρο» μέχρι τη ΔΕΘ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει δημοσιονομικά τα όρια της απόφασης του ΣτΕ για όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.
Όμως, ο πρωθυπουργός άφησε μια μικρή πιθανότητα να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις και να υπάρξουν ανακοινώσεις στη ΔΕΘ, σε δύο μήνες. Μάλιστα, δήλωσε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μήπως τελικά δοθεί κάτι στους συνταξιούχους, υπό μορφή δόσεων. Πάντα, όμως, σύμφωνα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει τότε.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι παραμένουν ως «μοναδικοί τυχεροί» όσοι είχαν υποβάλει αγωγές σε βάρος του ΕΦΚΑ έως την 30ή
Ιουλίου 2020, δηλαδή περίπου 350.000 συνταξιούχοι. Με βάση τις αποφάσεις που θα λαμβάνουν τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια, αν επιδικαστούν ποσά που θα πρέπει να χορηγηθούν ως αναδρομικά, τότε θα καταβάλλονται από τον Φορέα ανά περίπτωση. Όλοι οι υπόλοιποι 2,1 εκατ. συνταξιούχοι δεν θα τύχουν κάποιας ειδικής μέριμνας, συνεπώς δεν θα λάβουν κάτι από τα αναδρομικά που θεωρούν ότι δικαιούνται, λόγω έλλειψης του κατάλληλου δημοσιονομικού χώρου για την ελληνική οικονομία.
«Θα έχουμε δύσκολο χειμώνα και θα προετοιμαστούμε κατάλληλα γι’ αυτό. Με πρώτο κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη θα κατανείμουμε τα αγαθά της ανάπτυξης της οικονομίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός όμως δεν έδειξε να συμμερίζεται ούτε το ενδεχόμενο να ακολουθήσει σύντομα νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως δεν είναι αμελητέα η αύξηση των 50 ευρώ, ωστόσο καταλαβαίνει ότι ροκανίζεται από τις αυξήσεις στα αγαθά, λόγω πληθωρισμού.
Πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να μπαίνουμε σε μια λογική να αυξάνουμε τους μισθούς όσο αυξάνεται ο πληθωρισμός, γιατί έτσι τροφοδοτείται ακόμη περισσότερο ο πληθωρισμός».
Υπενθυμίζεται ότι εντός του τρέχοντος έτους οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν σε δύο φάσεις: Αρχικά υπήρξε αύξηση 2% την 1η.1.2022 και στη συνέχεια, την 1η.5.2022, προστέθηκε ένα επιπλέον 7%. Έτσι, ο κατώτατος μισθός βρίσκεται πια στα 713 ευρώ μικτά, από 650 ευρώ που ήταν πριν από ένα εξάμηνο.
Οι συνταξιούχοι πάντως δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τις μη εξαγγελίες στο πεδίο των αναδρομικών και όχι μόνο. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «τα «ψίχουλα» βαφτίστηκαν αυξήσεις, ενώ «η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης είναι για λίγους». Με αφορμή την προχθεσινή ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, το ΕΝΔΙΣΥ σχολίασε ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν στους συνταξιούχους, λόγω βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης, ήταν στα επίπεδα των μόλις 8 ευρώ μεσοσταθμικά.
Επίσης ότι ακόμα και τα αναδρομικά που δόθηκαν το 2020 σε 1,2 εκατ. συνταξιούχους, μέσω της φορολογίας ένα μεγάλο μέρος τους επέστρεψε στα δημόσια ταμεία. Ειδικά μάλιστα για την εισφορά αλληλεγγύης, το ΕΝΔΙΣΥ υπογράμμισε ότι είναι παρέμβαση «φορολογικού τύπου» και αφορά μόνο όσους συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές. Άρα, το 66% των συνταξιούχων δεν θα έχει το παραμικρό όφελος.