Με θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης, που ταλανίζει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και τις οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο, συνεδριάζει αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον η Ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών (G20).
Με θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης που ταλανίζει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και τις οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο, συνεδριάζει αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον η Ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών (G20).
Η σύνοδος προαναγγέλθηκε πριν από αρκετές εβδομάδες από τον απερχόμενο αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο οποίος βρίσκεται υπό την πίεση της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί στις ΗΠΑ, ενώ η προετοιμασία της έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.
Στην τελική διακήρυξή της, μετά το τέλος της συνάντησης αυτής, η G20 υπογραμμίζει, ότι η οικονομική κρίση που απειλεί με ύφεση ολόκληρο τον κόσμο ήταν το αποτέλεσμα «υπερβολικού ρίσκου και ελαττωματικών πρακτικών διαχείρισης του κινδύνου στις οικονομικές αγορές».
Η ομάδα συμφώνησε, επίσης, ότι όλες οι χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υπερβολικής αύξησης των κερδών από το δανεισμό, να κάνουν πιο αυστηρή την επιτήρηση των οικονομικών συστημάτων και να διασφαλίσουν την κατάλληλη επίβλεψη των χρηματοοικονομικών εταιρειών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η G20 σχηματοποιήθηκε με αφορμή τις οικονομικές κρίσεις της δεκαετίας του 1990 και θεσμοθετήθηκε το 1999, με στόχο να συμπεριληφθούν οι αναδυόμενες οικονομίες, που μέχρι τότε είχαν αποκλεισθεί από τον «πυρήνα της παγκόσμιας οικονομικής συζήτησης και διακυβέρνησης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της Ομάδας.
Τα επίσημα μέλη της G20 είναι οι ΗΠΑ, οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, δηλαδή η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα από τις αναπτυγμένες οικονομίες, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου Σαουδική Αραβία, οι τρεις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, το Μεξικό, η Βραζιλία και η Αργεντινή, η Ρωσία, η Τουρκία, η Νότια Αφρική και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ανεπισήμως, μέλη της ομάδας είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα.
Σε σαθρό έδαφος «πατούν» οι συμφωνίες
Oι συμφωνίες για αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης απειλούνται με κατάρρευση, καθώς οι ζημίες των τραπεζών μεγεθύνονται και τα σημάδια της σοβαρής επιδείνωσης των οικονομιών πολλαπλασιάζονται.
Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν αναφορικά με τις οικονομίες της Βρετανίας, της Κίνας και της Ν. Αφρικής επιβεβαιώνουν τις βάσιμες υποψίες ότι η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε περίοδο ύφεσης.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απέσυρε την υποστήριξή του στην Ισλανδία μέσω σχεδίου διάσωσης αξίας 6 δισ. δολαρίων, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τα δάνεια της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους μετόχους του βρετανικού κολοσσού Barclays προειδοποιούν ότι θα καταψηφίσουν την προγραμματισμένη αύξηση κεφαλαίου ύψους 7 δισ. στερλινών εάν δεν βελτιωθούν οι όροι της συμφωνίας.
Η τελευταία είδηση κυκλοφόρησε στο πλαίσιο της προγραμματισμένης εξαγοράς της βρετανικής κορυφαίας τράπεζας HBOS από την Lloyds TSB εξαιτίας της κρίσης, καθώς ηγετικά τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιτευχθεί μια πιο ανταγωνιστική συμφωνία.
Εν τω μεταξύ, οι συνεργάτες του νέου προέδρου των ΗΠΑ προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους που οφείλονται σε δημοσιεύματα για τη δημιουργία έντασης μεταξύ Ομπάμα και κυβέρνησης Μπους σχετικά με την παροχή βοήθειας στην πληγείσα αυτοκινητοβιομηχανία.