Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008 16:20

ΣΥΡΙΖΑ: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Πέμπτη έξω από τράπεζες

«Πανελλαδική μέρα δράσης για τις τράπεζες» διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη, με αίτημα «μέτρα για την κοινωνία και όχι για τους τραπεζίτες».

Όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση, οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ θα συγκεντρωθούν έξω από τράπεζες στην Αττική με αφίσες, φυλλάδια, σφυρίχτρες, πανό, πικέτες στελέχη.

«Πανελλαδική μέρα δράσης για τις τράπεζες» διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη, με αίτημα «μέτρα για την κοινωνία και όχι για τους τραπεζίτες».

Όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση, οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ θα συγκεντρωθούν έξω από τράπεζες στην Αττική με αφίσες, φυλλάδια, σφυρίχτρες, πανό, πικέτες στελέχη.

Στο κέντρο της Αθήνας οι διαμαρτυρίες έχουν προγραμματιστεί για τις 11.00 το πρωί στον Πεζόδρομο της Κοραή, και στη 1:30 το μεσημέρι στην Πλατεία Κοτζιά μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση αντί να φροντίζει για τα θύματα της κρίσης, φροντίζει για τους θύτες, δηλαδή για τους τραπεζίτες. Με πρόσχημα τη στήριξη της οικονομίας μέσω των τραπεζών δίνει 28 δις, στις τράπεζες, γεγονός που θα ενισχύσει την ασυδοσία τους» προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί:

· Να δοθεί με νομοθετική ρύθμιση διορθωτική αύξηση κατά 200 € μηνιαίως το 2008 και 100 € επιπρόσθετα το 2009 στους μισθούς και στις συντάξεις, ώστε σταδιακά ο κατώτερος μισθός να φτάσει τα 1300 € και ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή.

· Να δοθεί ουσιαστική επιδότηση για τη θέρμανση.

· Καθιέρωση εργατικού τιμαρίθμου. Δραστικός έλεγχος των τιμών.

· Να δοθεί κάρτα απεριορίστων διαδρομών στους εργαζόμενους

· Να τεθούν πρόσθετοι και δραστικοί περιορισμοί στις απολύσεις.

· Το επίδομα ανεργίας αφού αυξηθεί ουσιαστικά στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη να χορηγείται για όλο το διάστημα της ανεργίας.

· Να αποκατασταθούν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να ενισχυθεί το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων.

· Να σταματήσει κάθε ιδιωτικοποίηση και το πρόγραμμα συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα.

· Να επανακτηθεί ο δημόσιος έλεγχος των στρατηγικής ή κοινωνικής σημασίας επιχειρήσεων. Που έχουν ιδιωτικοποιηθεί από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα προτείνει μεταξύ άλλων:

-Οι τράπεζες που δεν μπορούν να στηριχτούν σε δικά τους κεφάλαια και των μετόχων τους για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, να περνάνε υπό δημόσιο έλεγχο χωρίς αποζημίωση.

-¶μεση απαγόρευση της λειτουργίας των λεγόμενων εισπρακτικών εταιρειών, στις οποίες οι Τράπεζες αναθέτουν καταχρηστικά την είσπραξη των καθυστερούμενων δανείων με τις γνωστές οδυνηρές πρακτικές για τους δανειολήπτες.

-¶μεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για την κατάργηση όλων των χρεώσεων και επιβαρύνσεων που επιβάλλουν οι Τράπεζες στους συναλλασσόμενους και οι οποίες έχουν κριθεί ως παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια.

-Αναστολή, όσο διαρκεί η κρίση, των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων μέχρι ορισμένου αντικειμενικού ύψους περιουσιακών στοιχείων.

-Κατάργηση του πλειστηριασμού και της κατάσχεσης στην πρώτη κύρια κατοικία, μέχρι ορισμένου ύψους αντικειμενικής αξίας.