Μεγάλη πτώση σημείωσαν σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι δυσοίωνες προοπτικές που διαγράφονται για την παγκόσμια οικονομία πυροδότησαν ρευστοποιήσεις κυρίως στους κλάδους ενέργειας και τραπεζών.
Μεγάλη πτώση σημείωσαν σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι δυσοίωνες προοπτικές που διαγράφονται για την παγκόσμια οικονομία πυροδότησαν ρευστοποιήσεις κυρίως στους κλάδους ενέργειας και τραπεζών.
Οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές ενισχύθηκαν ύστερα από την προειδοποίηση της αμερικανικής Best Buy http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/12/1590552.htm και το πτωτικό άνοιγμα των χρηματιστηρίων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/12/1590572.htm .
Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των ευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 3,4% και διαμορφώθηκε στις 853,48 μονάδες.
Η μετοχή της Credit Suisse υποχώρησε κατά 8,8%, ενώ η Barclays, η Standard Chartered, η Deutsche Bank και η Societe Generale σημείωσαν πτώση μεταξύ 5,2% και 7,5%.
Η μετοχή της Swiss Life σημείωσε βουτιά κατά 20% ύστερα από προειδοποίηση που απηύθυνε η διοίκηση της εταιρείας σχετικά με την κερδοφορία. Η μετοχή της ΙΝG υποχώρησε κατά 5%.
Ο υπουργός των Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χένρι Πόλσον, τόνισε σήμερα ότι η κυβέρνηση Μπους δεν θα δώσει κεφάλαια για αγορά από το δημόσιο δύσκολα ρευστοποιήσιμων Στοιχείων του Ενεργητικού αμερικανικών τραπεζών, αλλά αντιθέτως θα προτιμήσει να προχωρήσει σε ενέσεις ρευστότητας, ώστε να μεγιστοποιείται, σε καιρό ύφεσης, το μετοχικό κεφάλαιο πολλών τραπεζών σε όλες τις ΗΠΑ.
«Η αγορά Στοιχείων του Ενεργητικού τραπεζών από το δημόσιο κρίνεται από εμάς ότι δεν αποτελεί τον πλέον πρόσφορο τρόπο για να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαιά μας».
«Στο πλαίσιο των νέων εξουσιών που διαθέτουμε - ο νόμος με θέμα τη διάσωση των τραπεζών που εγκρίθηκε, πρόσφατα, στο Κογκρέσο - θα προτιμήσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια μας για εξαγορές μεριδίων κεφαλαίου στις τράπεζες, αυτός είναι ο ταχύτερος αποτελεσματικότερος τρόπος» για να διασωθούν, επισήμανε ο Χένρι Πόλσον.
Τα εν λόγω κεφάλαια είναι 250 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αναδιάταξη του Σχεδίου Πόλσον φαίνεται να έχει αποφασιστεί από τον εμπνευστή του περίπου στο μέσον του Οκτωβρίου, αναφερόταν από καλά πληροφορημένες πηγές, που επισήμαιναν ότι ο Πόλσον αρχικώς δεν ήταν θετικός απέναντι σε παρόμοιες πρακτικές.
«Δεν σχεδιάζουμε πλέον αγορές ακινήτων, τα οποία είναι συνδεδεμένα με εκκρεμή δάνεια», διευκρίνισε ο Πόλσον.