Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008 00:01

Παρατεταμένη ύφεση

Βαρύ ήταν χθες στο κλίμα στις διεθνείς αγορές μετοχών, καθώς η απόφαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομίας να διαθέσει κεφάλαια του σχεδίου διάσωσης των 700 δισ. δολ. για την εκτόνωση των πιέσεων στις αγορές καταναλωτικής πίστης, όχι μόνο δεν καθησύχασε τους επενδυτές, αλλά φάνηκε να επιβεβαιώνει τους φόβους για βαθιά και παρατεταμένη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Βαρύ ήταν χθες στο κλίμα στις διεθνείς αγορές μετοχών, καθώς η απόφαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομίας να διαθέσει κεφάλαια του σχεδίου διάσωσης των 700 δισ. δολ. για την εκτόνωση των πιέσεων στις αγορές καταναλωτικής πίστης, όχι μόνο δεν καθησύχασε τους επενδυτές, αλλά φάνηκε να επιβεβαιώνει τους φόβους για βαθιά και παρατεταμένη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία λειτούργησε και η παράλληλη ανακοίνωση ότι αναστέλλεται το σχέδιο εξαγοράς «τοξικού» ενεργητικού.

Οι δηλώσεις Πόλσον πυροδότησαν κύμα ρευστοποιήσεων στη Wall Street, με τους δείκτες Dow Jones, S&P και Nasdaq να μένουν σε αρνητικό έδαφος για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκε ο χρηματοπιστωτικός κλάδος. H American Express, η οποία ζήτησε κυβερνητική βοήθεια, είδε τον τίτλο της να υποχωρεί 8%. Απώλειες περίπου 6% εμφάνιζαν οι μετοχές των Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citigroup και Fifth Third Bancorp.

Διεύρυνση των απωλειών είχαμε και στη Γηραιά Ήπειρο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 3,4% και διαμορφώθηκε στις 853,48 μονάδες. Ο FTSE100 στο Λονδίνο υποχώρησε 1,57%. Με απώλειες περίπου 3% έκλεισαν ο CAC 40 στο Παρίσι και ο Dax στη Φρανκφούρτη.

Στις αγορές εμπορευμάτων, την ίδια ώρα, συνεχίστηκε η διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου. Το αμερικανικό αργό υποχώρησε κοντά στα 56 δολ. το βαρέλι στην αγορά της Νέας Υόρκης.