Εξέταση όλων των αιτήσεων για φωτοβολταϊκές μονάδες μέχρι το Μάιο του 2009 προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, λεπτομέρειες του οποίου έδωσε χθες ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης κ. Κώστας Μουσουρούλης, μιλώντας στην ειδική ημερίδα για τα φωτοβολταϊκά που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Εξέταση όλων των αιτήσεων για φωτοβολταϊκές μονάδες μέχρι το Μάιο του 2009 προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, λεπτομέρειες του οποίου έδωσε χθες ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης κ. Κώστας Μουσουρούλης, μιλώντας στην ειδική ημερίδα για τα φωτοβολταϊκά που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα, το σχετικό νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή εντός των προσεχών ημερών, (την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή), προβλέπει:
* Aξιολόγηση όλων των κατατεθειμένων προτάσεων (οι οποίες ξεπερνούν τα 3.700 MW εγκατεστημένης ισχύος)
* Κατάργηση του προγράμματος επιμερισμού ισχύος
* Σταδιακή αποκλιμάκωση της τιμής κιλοβατώρας στο διασυνδεδεμένο σύστημα (feed in tariff) από τον Αύγουστο του 2010, κατά 11% το χρόνο, η οποία θα εφαρμόζεται εφ' άπαξ ετησίως, υπό την προϋπόθεση ότι η έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας ή σύνδεση του φωτοβολταϊκού έργου με το δίκτυο, θα ολοκληρώνεται εντός 18 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας με το ΔΕΣΜΗΕ (αφορά έργα έως 10 MW).
* Εγγυημένη σταθερή τιμή της κιλοβατώρας που παράγεται από φωτοβολταϊκά επί 20 χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης αγοραπωλησίας.
Δεσμευτικά όρια
Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει δεσμευτικά όρια ολοκλήρωσης της εξέτασης των κατατεθειμένων αιτήσεων στη ΡΑΕ. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι οι αιτήσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί έως τις 30 Ιουνίου 2007 θα πρέπει να έχουν εξετασθεί και να έχει εκδοθεί η σχετική γνωμοδότησή της έως τις 30 Απριλίου 2009.
Επίσης με την εφαρμογή του νέου πλαισίου, αναμένεται να δοθεί ισχυρή ώθηση στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες και γενικότερα στα κτήρια. Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται ότι με κοινή υπουργική απόφαση θα δίδεται η δυνατότητα στους οικιακούς καταναλωτές που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, να επιλέξουν είτε να λειτουργούν ως αυτοπαραγωγοί, χωρίς την υποχρέωση να ανοίξουν βιβλία στην εφορία, είτε να θεωρούνται επιτηδευματίες.
Διάλογος
Πάντως σύμφωνα με τον κ. Μουσουρούλη, ο διάλογος με τους φορείς της αγοράς θα συνεχιστεί και μετά την ψήφιση του νέου πλαισίου στη Βουλή, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, η εφαρμογή των νέων μέτρων, θα αυξήσει τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε 2000 MW, από 1360 έως το τέλος του 2008. Οπως δε τόνισε στόχος του υπουργείου είναι να έχουν εγκατασταθεί 200 MW από Φ/Β στην Ελλάδα έως το τέλος του 2010.
Εκπρόσωποι της αγοράς
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της αγοράς που συμμετείχαν στην ημερίδα, τόνισαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση φωτοβολταϊκών μονάδων, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί εκτεταμένο «παρεμπόριο» αδειών, που επιβαρύνει κατά 20% τις επενδύσεις στον κλάδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άδεια του W φωτοβολταϊκού αποτιμάται από 600000-1 εκατ. ευρώ.
Επιτακτικά τέθηκε από φορείς το αίτημα- το οποίο φαίνεται να βρίσκει άμεση ανταπόκριση στο Υπουργείο Ανάπτυξης-να υπάρξει στο νέο νομικό πλαίσιο ρητή απαγόρευση μεταβίβασης αδειών και εξαιρέσεων που έχουν εκδοθεί για φωτοβολταϊκά των οποίων η υλοποίηση δεν προχωρεί.
Επιβάλλεται τόνισαν διάφοροι ομιλητές, να μπει φραγμός στην ανεξέλεγκτη δράση όσων διαθέτουν προς πώληση σε αστρονομικές τιμές την άδεια ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά, που έχουν λάβει από τη ΡΑΕ, χωρίς να έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση των έργων για τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί.
Πρόκειται όπως αναφέρθηκε για απροκάλυπτη εκμετάλλευση του γεγονότος ότι έχουν παγώσει τόσο η διαδικασία εξέτασης των κατατεθειμένων αιτήσεων αδειοδότησης και εξαίρεσης όσο και η δυνατότητα κατάθεσης νέων αιτήσεων στη ΡΑΕ από ενδιαφερόμενους επενδυτές.