Την ανάγκη αποσύνδεσης των ασφαλιστικών εταιρειών από τις τράπεζες λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης επισήμανε χθες στη Βουλή ο διοικητής της ΑΤΕ, Δημήτρης Μηλιάκος, επιχειρηματολογώντας υπέρ της πώλησης του 50,08% της Αγροτικής Ασφαλιστικής.
Την ανάγκη αποσύνδεσης των ασφαλιστικών εταιρειών από τις τράπεζες λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης επισήμανε χθες στη Βουλή ο διοικητής της ΑΤΕ, Δημήτρης Μηλιάκος, επιχειρηματολογώντας υπέρ της πώλησης του 50,08% της Αγροτικής Ασφαλιστικής.
Ωστόσο, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με το τίμημα της πώλησης, λέγοντας απλώς ότι συνεχίζονται σκληρές, αλλά μη δεσμευτικές, διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Groupama.
Ο κ. Μηλιάκος, ενημερώνοντας χθες τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε πολλούς και σοβαρούς τους λόγους που οδήγησαν την ΑΤΕ να αποφασίσει την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Αγροτικής Ασφαλιστικής.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η ΑΤΕ οδηγείται σε αυτή την απόφαση λόγω της ανάγκης ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων που προκύπτει από το Σύμφωνο της «Βασιλεία ΙΙ» και το οποίο επιβάλλει στις τράπεζες να αφαιρούν από τα κεφάλαιά τους το ποσό συμμετοχής τους σε ασφαλιστικές εταιρείες κατά τον υπολογισμό του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Επαφές με Groupama
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την Groupama για την πώληση της Αγροτικής ο κ. Μηλιάκος ότι ο γαλλικός όμιλος αύξησε το τίμημα σε σχέση με το αρχικώς προσφερθέν, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. «Στόχος είναι η περαιτέρω βελτίωση του τιμήματος και των όρων της συμφωνίας, ώστε να ικανοποιούνται τα συμφέροντα της τράπεζας» ανέφερε και σημείωσε ότι δεν του επιτρέπεται να αποκαλύψει την προσφορά καθώς υπάρχει συμφωνία εμπιστευτικότητας.
«Αμετακίνητη θέση της τράπεζες, αν υπάρξει συμφωνία, είναι να διασφαλιστούν πλήρως τα συμφέροντά της, του Δημοσίου, των 88.000 άλλων μετόχων και των εργαζομένων της καθώς και των 36.400 μετόχων της ασφαλιστικής και των εργαζομένων της» ανέφερε σημειώνοντας ότι η Αγροτική Ασφαλιστική δεν δίνει σήμερα μέρισμα στους μετόχους της παρά την κερδοφορία. «Οι μέτοχοι δεν έχουν δει δεκάρα τσακιστή» ανέφερε επί λέξει ο κ. Μηλιάκος.
Εναρμονισμένες πρακτικές
Απαντώντας στη συνέχεια στο ερώτημα της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Λ. Κατσέλη, περί ενδεχόμενου εναρμονισμένων πρακτικών λόγω του ότι η Groupama δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά μέσω της ασφαλιστικής Φοίνικας-Metrolife o κ. Μηλιάκος διευκρίνισε:
«Εξυπακούεται ότι η τυχόν σύμβαση συμφωνίας θα περιέχει και τον όρο της αποκλειστικότητας. Οι εταιρείες Groupama Φοίνιξ και ΑΤΕ θα συνεργάζονται κατ' αποκλειστικότητα». Ο κ. Μηλιάκος απέφυγε πάντως να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν χρησιμοποιεί το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, στο οποίο έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ.
Επιχειρηματολογία
«Αν διατηρήσουμε την επένδυση στην Ασφαλιστική ως έχει» τόνισε ο κ. Μηλιάκος, «η ΑΤΕ θα αναγκαστεί νομοτελειακά να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αντίθετα, αν προβεί σε πώληση θα ωφεληθεί διπλά σε ό,τι αφορά τον ΔΚΕ.
Πρώτον, από τη μείωση που επιδρά ήδη αφαιρετικά στα ίδια κεφάλαια της τράπεζας λόγω της συγκεκριμένης επένδυσης, και δεύτερον από την περαιτέρω ενίσχυση του ΔΚΕ λόγω κεφαλαιοποίησης κερδών από την πώληση» εξήγησε ο κ. Μηλιάκος. Πρόσθεσε, δε ότι οι μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού δεν έχουν πλέον δική τους ασφαλιστική, ενώ η ίδια τάση επικρατεί πλέον και στην Ελλάδα.
Απαντώντας, δε στις ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τη χρονική συγκυρία που γίνεται αυτή η πώληση ο κ. Μηλιάκος ισχυρίστηκε ότι η επέκταση της χρηματοπιστωτικής κρίσης επιβάλλει την επίσπευση της απεμπλοκής των τραπεζών. Υπενθύμισε, μάλιστα ότι μετά το κραχ του 1929 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Φρ. Ρούζβελτ, απαγόρευσε την κατοχή ασφαλιστικών εταιρειών από τράπεζες.