Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022 09:06

Market Beat: Η νευρικότητα των διεθνών και η στατιστική προϊστορία ευνοούν την άνοδο

Η πρώτη  χρηματιστηριακά εβδομάδα του Ιουλίου αν και περιέλαβε τις 4 τελευταίες μέρες του Ιουνίου, έφερε στον Γενικό Δείκτη πτώση -3,48%, η απόδοσή του στον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο -9,01%, έτσι στο 2022 έχει απόδοση -9,80%.

  • Την Παρασκευή η Fitch, μετά το κλείσιμο των Αγορών, θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο.
  • Η αναζήτηση για ασφάλεια διατήρησε το δολάριο ΗΠΑ κοντά στα υψηλά 20 ετών, αν και η συναλλακτική δράση ήταν ελαφριά με τις αγορές των ΗΠΑ σε διακοπές.
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί των ομολόγων ΗΠΑ αύξησαν τα κέρδη τους, υποδηλώνοντας ότι οι αποδόσεις των 10 ετών διατηρούνταν περίπου στο 2,88% έχοντας υποχωρήσει 61 μονάδες βάσης από το υψηλότερο σημείο του Ιουνίου.
  • Οι προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα για το ΑΕΠ τώρα μειώθηκαν στο -2,1% σε ετήσια βάση για το δεύτερο τρίμηνο, υποδηλώνοντας ότι η χώρα βρισκόταν ήδη σε τεχνική ύφεση.
  • Η έκθεση μισθοδοσίας της Παρασκευής προβλέπεται να δείξει ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας επιβραδύνεται στις 270.000 τον Ιούνιο με τις μέσες αποδοχές να επιβραδύνονται στο 5,0%..
  • Σήμερα οι αγορές των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστές, λόγω της αργίας για την “Ημέρα Ανεξαρτησίας” αλλά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχωρούν
  • Σήμερα ο Nikkei σημειώνει άνοδο 0,6%, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης EUROSTOXX 50 προσέθεσαν 0,5% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του FTSE 100 0,6%.
  • Σήμερα χωρίς το μέρισμα των 34 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, όπως και οι μετοχές της Coca Cola (71 λεπτά/μετοχή), της Βογιατζόγλου (19 λεπτά/μετοχή) και της Flexopack (13,6 λεπτά/μετοχή). Οι νέες μετοχές από την δημόσια προσφορά της Dimand ξεκινούν την διαπραγμάτευσή τους την προσεχή Τετάρτη. Την Πέμπτη οι μετοχές της Motor Oil θα διαπραγματεύονται χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος 0,7 ευρώ/μετοχή για την χρήση του 2021.
  • Η πρώτη  χρηματιστηριακά εβδομάδα του Ιουλίου αν και περιέλαβε τις 4 τελευταίες μέρες του Ιουνίου, έφερε στον Γενικό Δείκτη πτώση -3,48%, η απόδοσή του στον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο -9,01%, έτσι στο 2022 έχει απόδοση -9,80%. Στον FTSE25 προκάλεσε απώλειες -3,68% και στον Ιούνιο υποχώρηση -9,93% με ετήσια απόδοση -10,21%. Αφαίρεσε από  τον  FTSEΜ -3,16% και στον Ιούνιο έχασε -9,56% ενώ στο έτος χάνει -13,89%. Ο κλάδος που συνέβαλλε σημαντικά στις μεταβολές των δεικτών  στην εβδομάδα ήταν οι Τράπεζες με βουτιά -5,13%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε στον έκτο μήνα απόδοση -18,60%, έτσι στο 2022 χάνει πλέον -13,82%.

Ο Ιούνιος ήταν καθοριστικός για την επίδοση των μετοχών που ενδιαφέρουν τους ξένους θεσμικούς και το αποτύπωμα των κινήσεών τους αποκαλύπτει το μέγεθος και το είδος των προσδοκιών τους για το δεύτερο εξάμηνο. Επειδή η κυριαρχία τους στις συναλλαγές  είναι δεδομένη, όπως δεδομένη είναι και η άμεση επίδραση από το γενικότερο κλίμα στο ταμπλό στις αποφάσεις όσων δραστηριοποιούνται σε ομάδες μετοχών εκτός FTSE25, τα μηνύματα από την εικόνα των blue chip χρειάζονται σε όλους. Σε ετήσια βάση έχουμε πέντε νικητές στα 25 blue chip, ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΜΟΗ ΜΠΕΛΑ ΟΠΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ. Πιθανά να περιληφθούν στην ομάδα τους οι ΑΡΑΙΓ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΕΛΠΕ ΟΤΕ.

Από την εικόνα των μεταβολών τους προκύπτει το γενικό προς τους ιδιώτες επενδυτές μήνυμα, που το επαναλαμβάνουν συχνά οι εγχώριοι αναλυτές. Όχι στην παρακολούθηση των διακυμάνσεων των βασικών δεικτών για την απόκτηση κατεύθυνσης στις επενδυτικές προσδοκίες. Εστίαση στις λιγοστές άρα και εύκολα προσδιοριζόμενες εισηγμένες με θετικές προοπτικές κερδοφορίας.

Καλά όλα αυτά, μόνο που αν όλοι ακολουθήσουν αυτή την οδό  θα υπάρξει με την πάροδο του χρόνου στρέβλωση από την υπερσυγκέντρωση της ζήτησης σε λίγους τίτλους.  Από το μήνυμα η στήλη προτείνει το σεβασμό στο πρώτο μέρος. Για τους επιμέρους τίτλους όμως αξίζει να ληφθούν υπόψη οι κλάδοι που έχουν σε παγκόσμια κλίμακα εύνοια. Διεθνώς τώρα το μέγεθος που απασχολεί σχεδόν αποκλειστικά είναι ο πληθωρισμός. Το 12% για την ελληνική οικονομία εκτινάσσει τις επενδυτικές επιφυλάξεις.

Όταν το ταμπλό διαψεύδει τις όποιες αισιόδοξες προσδοκίες στηρίζονται στα ελάχιστα θετικά αλλά χειροπιαστά σημεία της εγχώριας οικονομίας, οι εγχώριοι αναλυτές συναινώντας καταλήγουν στην αναγνώριση του κλίματος των διεθνών ως κεντρικό άξονα επενδυτικών αποφάσεων.  Από την Beta Sec. ανέφεραν: “Αρνητική είναι η ψυχολογία στις Αγορές του εξωτερικού. Οι ανησυχίες για το κόστος Ενέργειας και τις υποβαθμίσεις των κερδών, θα αυξήσουν το πτωτικό momentum”. Από  Eurobank Equities  ανέφεραν: “Οι επενδυτές ανησυχούν για τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ και οι ανησυχίες για ύφεση ενισχύονται”. Έτσι φαίνεται σαν λογική συνέπεια η άποψη της Euroxx Sec. : “Μία διαρκής βελτίωση του κλίματος της Αγοράς φαίνεται απίθανη, μέχρι οι επενδυτές να λάβουν πειστικά στοιχεία ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί”. Με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Sec. να συμπληρώνει: “Το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον, παρά την επανάκαμψη των επιχειρηματικών συμφωνιών και την ένταση της φημολογίας στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, δεν φαίνεται να συγκινεί το Χρηματιστήριο, το οποίο βρίσκεται υπό την διαρκή επιρροή του διεθνή παράγοντα, αλλά και της εκλογολογίας η οποία εσχάτως έχει αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην ειδησεογραφία”.

Σύμφωνα με την Merit Sec. παραμένουν οι βασικοί κίνδυνοι για την Ελληνική Αγορά: “Σημαντικό καταλύτη από το εσωτερικό για την ερχόμενη εβδομάδα αποτελεί η αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου από τον Οίκο Fitch την Παρασκευή 08/07. Στην προηγούμενη αξιολόγηση τον Ιανουάριο, η Fitch Ratings είχε διατηρήσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα ‘BB’, ενώ αμετάβλητο παρέμεινε και το outlook της αξιολόγησης σε ‘σταθερό’. Την ίδια μέρα θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ ο ΔΤΚ για τον Ιούνιο”.

Ενώ στα σημαντικά για την παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία γεγονότα του Ιουλίου αναφέρθηκε ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης: “Πρώτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στις 21 Ιουλίου και οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για το βασικό επιτόκιο παρέμβασης τοποθετούν την αύξηση στις 25 μονάδες βάσης, μια αύξηση που έρχεται στην Ζώνη του Ευρώ για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση επιτοκίων 0,25%, από 0% στο βασικό παρεμβατικό και στο αποδοχής καταθέσεων από -0,50%, σε -0,25%. Ωστόσο το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο τι σκοπεύει να κάνει στην συνέχεια, αν δηλαδή στο “ταξίδι”, όπως ανέφερε στην συνεδρίαση του Ιουνίου η Κριστίν Λαγκάρντ, θα αυξήσει το βηματισμό της στις 8 Σεπτεμβρίου, ακολουθώντας το παράδειγμα της FED. Μετά την αύξηση των 75 μονάδων βάσης τον Ιούλιο, η FED ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, ή θα περιοριστεί στις 50 μονάδες βάσης. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει την απόφασή της στις 27 Ιουλίου, η οποία θα εξαρτηθεί από την ανακοίνωση του πληθωρισμού που προηγείται στις 13 Ιουλίου”.

Από την Leon Depolas Sec. αναφέρθηκαν στα πιθανά επίπεδα τιμών του Γενικού Δείκτη. “Προσεγγίζουμε μια πρώτη περιοχή πιθανής εμφάνισης σημαντικών αγοραστών, ήτοι την ζώνη των 790 - 780 μονάδων, αλλά με τις αναμενόμενες αποκοπές μερισμάτων ενδέχεται οι στηρίξεις να εντοπιστούν προς την περιοχή των 760 μονάδων”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας 

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Υψηλή μεταβλητότητα σε κάθε μέτρηση του πληθωρισμού

Όταν ως κεντρικός άξονας διαμόρφωσης του επενδυτικού φρονήματος ανάγεται ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), από το σύνολο της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας, οι αλλαγές κατεύθυνσης στις αγορές μετοχών και ομολόγων μέσα στη μέρα γίνονται σύνηθες φαινόμενο. Είτε από τις μετρήσεις των ΔΤΚ σε σημαντικές για την παγκόσμια ανάπτυξη οικονομίες, είτε από την ερμηνεία των δηλώσεων των καθ ύλη αρμόδιων των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών.

Η εξέλιξη που δημιούργησε την καταγραμμένη στο πρώτο εξάμηνο επενδυτική νευρικότητα περιλαμβάνει τρία στάδια. Ο πληθωρισμός είχε εκτοξευθεί σε όλο τον κόσμο από τον περασμένο χρόνο. Στην αρχή, την περασμένη άνοιξη, αποδόθηκε σε «παροδικά» προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που αποδείχθηκε ότι ήταν επίμονα. Στη συνέχεια, όλο το περασμένο έτος, η υπερβολικά τονωτική δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ τροφοδότησε μια έκρηξη της ζήτησης που επιδείνωσε το σοκ της μειωμένης προσφοράς παγκόσμια, που προκλήθηκε από την πανδημία. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε τον πληθωρισμό στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Πικρές αλήθειες

 Ο πληθωρισμός όμως δεν ήταν μόνο ένα νομισματικό φαινόμενο. Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανταποκρίθηκαν στα προβλήματα από την πανδημία με εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, η οποία έριξε λάδι στις διάφορες πληθωριστικές εξάρσεις. Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό για την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ δείχνουν : Στην Ευρωζώνη, ο ρυθμός για τον ΔΤΚ για τον Ιούνιο, ήταν 8,6% ετησίως, αλλά ο ρυθμός αύξησης του δομικού ΔΤΚ για τον Ιούνιο ήταν μόνο 3,7% ετησίως. Στις ΗΠΑ, ο CPI (ΔΤΚ) του Ιουνίου ήταν επίσης 8,6% ετησίως, αλλά του δομικού (δηλαδή εκτός των τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα ήταν 6,0%. Γιατί η δημοσιονομική τόνωση ενίσχυσε σημαντικά τον πληθωρισμό των διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Δεν μπορούν να κάνουν πολλά οι κεντρικές τράπεζες εκτός από τη μείωση της ζήτησης με αυστηρές νομισματικές πολιτικές, για τις υψηλές τιμές της ενέργειας, τις τιμές των τροφίμων και τα ενοίκια. Και καθώς το κάνουν, ωθούν τις οικονομίες τους πιο κοντά στην ύφεση.  Οι τιμές στην Ενέργεια προέκυψαν από άλλο μονοπάτι. Τα πιο καλά σχέδια των ακτιβιστών για το κλίμα έχουν πάει σε μεγάλο βαθμό στραβά. Η ραγδαία άνοδος που προκάλεσαν στις τιμές των ορυκτών καυσίμων δεν έχει αυξήσει τη ζήτηση «καθαρών» πηγών ενέργειας, όπως περίμεναν, ούτε την προσφορά. Αντίθετα η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα υπερβαίνει την υπάρχουσα προσφορά. Παράλληλα η πίεση των ακτιβιστών στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταστείλουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων απέτυχε ολοσχερώς, δημιουργώντας μια ανίερη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο με επικίνδυνες γεωπολιτικές προεκτάσεις. Ως αποτέλεσμα, οι πηγές ορυκτών καυσίμων επιστρέφουν.  

Διάσταση αναλυτών επενδυτών

Οι αμερικανοί αναλυτές δεν θεωρούν ακόμη ότι έχουν λάβει ένα αξιόπιστο μήνυμα για την επερχόμενη ύφεση, αυξάνοντας ευγενικά τις εκτιμήσεις τους, παρόλο που οι επενδυτές και οι διοικήσεις των επιχειρήσεων συγκλίνουν στην πρόβλεψη για το χειρότερο σενάριο. Ακόμη και οι αναλυτές εκτός ΗΠΑ εμφανίζονται μετριοπαθώς αισιόδοξοι, ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται, καθώς οι ελλείψεις στον τομέα της ενέργειας επιδεινώνονται. Το πρώτο εξάμηνο του φετινού έτους φέρθηκε ύπουλα στους περισσότερους επενδυτές. Το βασικό ερώτημα είναι : Τι θα φέρει το δεύτερο; Τι θα μπορούσε να παρατείνει τον πόνο της πτώσης.

Η αισιοδοξία δεν αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική του ρεαλισμού. Ούτε η απαισιοδοξία. Αμφότερες πρέπει να πειθαρχήσουν στην πραγματικότητα. Οι μετρήσεις του φρονήματος τόσο των επενδυτών όσο και των καταναλωτών είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες. Οι αναγνώσεις ακραίων συναισθημάτων τείνουν να είναι προφανείς δείκτες για την έλευση του αντίθετου. Αλλά οι αξιωματούχοι της Fed γίνονται όλο και πιο επιθετικοί στις συζητήσεις τους για τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής. Έδωσαν αύξηση 25 bps στο ύψος των ομοσπονδιακών επιτοκίων στις 16 Μαρτίου, 50 bps στις 4 Μαΐου και 75 bps στις 15 Ιουνίου ανεβάζοντάς τα στο εύρος μεταξύ 1,50%-1,75%. Αναμένονται δύο ακόμη αυξήσεις 75 bps έκαστη τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, ανεβάζοντάς τα στο εύρος μεταξύ 3,00%-3,25%.

Υπάρχει ωστόσο πιθανότητα ο πληθωρισμός να παραμείνει και να είναι επίμονα υψηλός. Σε αυτή την περίπτωση, η Fed δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μέχρι το αποτέλεσμα να είναι ύφεση. Τώρα που η Fed είναι «άνευ όρων» δεσμευμένη να μειώσει τον πληθωρισμό ξανά στο 2%, ο κίνδυνος είναι ότι θα το κάνει ακόμα κι αν αυτό απαιτεί μια ύφεση σχεδιασμένη από την πολιτική. Την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell κατέθεσε ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας. Αναγνώρισε ότι μια ύφεση μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθεί και ότι δεν υπάρχουν ακόμα «απαραίτητα στοιχεία» ότι ο πληθωρισμός μειώνεται. Δήλωσε ότι «η ύφεση είναι σίγουρα μια πιθανότητα».

Μια ύφεση θα μπορούσε να προκαλέσει πιστωτική κρίση, επιδεινώνοντας την ύφεση, παρόλο που το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Οι επενδυτές μετοχών φοβούνται την ύφεση επειδή αναγκάζει τους αναλυτές να μειώνουν τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη για το τρέχον έτος και το επόμενο έτος. Το μελλοντικό P/E, το οποίο μειώθηκε απότομα κατά το 1ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα είχε σίγουρα περισσότερη αρνητική επιβάρυνση εάν εκτυλισσόταν ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Η Ευρώπη

Λόγω του ενεργειακού σοκ που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ουκρανίας, μια ύφεση είναι πολύ πιο πιθανή στην Ευρώπη από ότι στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι αμερικανοί αναλυτές. Η Ρωσία μειώνει τις εξαγωγές φυσικού αερίου της προς τη Δυτική Ευρώπη ως αντίποινα για την υποστήριξη των Ευρωπαίων στην Ουκρανία στον πόλεμο της εναντίον της Ρωσίας. Στους FT γράφηκε: Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί αμέσως για την πλήρη διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τη ζήτηση και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους παλιούς πυρηνικούς σταθμούς.

Ακόμα κι έτσι, η Κομισιόν (EC) προέβλεψε στις 16 Μαΐου ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 2,7% φέτος, στην πρώτη οικονομική πρόβλεψη του οργανισμού από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, η πρόβλεψη έγινε πριν η Ρωσία αρχίσει να περιορίζει σημαντικά τις εξαγωγές φυσικού αερίου της στην Ευρώπη. Παρά την πληθώρα των αρνητικών αποτελεσμάτων που περιγράφονται στους τίτλους των μέσων ενημέρωσης, οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα έσοδα και τα κέρδη της Ευρωζώνης παραμένουν αισιόδοξες. Ας ελπίσουμε ότι η πραγματικότητα δεν θα μπερδέψει τους αναλυτές. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε πρόσφατα: «Μολονότι η διόρθωση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων ήταν μέχρι στιγμής τακτική, ο κίνδυνος περαιτέρω και πιθανώς απότομης πτώσης των τιμών των περιουσιακών στοιχείων παραμένει σοβαρός».

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην πρώτη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Ιουλίου, που περιέλαβε τις τέσσερεις τελευταίες συνεδριάσεις του Ιουνίου, πτώση εμφάνισε το 72% από τους 18 βασικούς δείκτες που παρακολουθούμε. Ο S&P500 έχασε -2,21%, στο 2022 χάνει -19,74%. Ο Dow ακολούθησε με -1,28%, με επίδοση -14,42 στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή -1,65%, με απώλειες στο 2022 -19,22%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε πτώση -2,15%, στο 2022 χάνει -23,05%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -4,13%, στο 2022 υποχωρεί κατά -28,87%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε κατά -0,56% στη βδομάδα και στο έτος -2,92%. Ο DAX  με πτώση -2,33%, στο 2022 υποχωρεί -19,34%, ο CAC με μεταβολή -2,34%, στο 2022 χάνει -17,08%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε κατά -0,82% χαμηλότερα, ενώ στο 2022 εμφανίζει επίδοση -6,17%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία είχε απώλειες -3,46%, με ετήσια απόδοση -21,91%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία πτώση -1,40%, ενώ στο έτος χάνει -16,54%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε +0,29% υψηλότερα, με επίδοση στο 2022 -5,60%. Ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +0,003%, αποδίδει στο 2022 -10,38%. Ο χρυσός με πτώση -0,83%, βρέθηκε στα 1812,90 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση στο 2022 -0,96%. Ενισχύθηκε κατά +1,29%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 108,46 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ενισχύεται κατά +43,75%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -2,10%, είχε απόδοση -9,92% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έχασε -2,59%, και στο 2022 υποχωρεί -22,58%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία αυξήθηκε κατά +0,34% με επίδοση στο έτος -9,18%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +0,65%, στο 2022 χάνει -6,57%. Με ανοδική εβδομαδιαία μεταβολή +1,13% έκλεισε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -6,93%.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Το εξάμηνο των μετοχών που ενδιαφέρουν τους θεσμικούς

Η κυριαρχία των ξένων θεσμικών στην κεφαλαιοποίηση της Αθηναϊκής αγοράς καθιστά τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ως τις πλέον αντιπροσωπευτικές των προσδοκιών για τα κέρδη τους που είναι κεντρικός διαμορφωτής της επικρατούσης τάσης. Παράλληλα αποτελούν τους τίτλους που οι κινήσεις τους εξαρτώνται σε μεγαλύτερο ποσοστό από το κλίμα που επικρατεί διεθνώς. Ως εκ τούτου, η τάση υπαγορεύεται από τα ξένα χρηματιστήρια, όπου το κλίμα έως το τέλος του μήνα θα αντιστοιχεί σε στάση αναμονής, ενόψει των αποφάσεων για τα επιτόκια της ΕΚΤ (21/7) και της FED (27/7). Οι εγχώριοι αναλυτές συγκλίνουν στη θέση που περιγράφει το σχόλιο της Leon Depolas Sec.: “Οι Διεθνείς Αγορές συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο της διολίσθησης των τιμών. Τα μακροοικονομικά στοιχεία σταδιακά επιδεινώνονται, ενώ ενδεχομένως βρισκόμαστε ακόμα στο πρώτο μισό ενός κύκλου ανόδου των επιτοκίων, όταν στην Ευρώπη η σύσφιξη είναι ακόμα στην αρχή”.

Ο ΓΔ τον Ιούνιο έχασε -9,01% και στο εξάμηνο -9,28% συνεπώς οι πρώτοι πέντε μήνες του 2022 άφησαν την αγορά σχεδόν αμετάβλητη και ο τελευταίος του εξάμηνου σφράγισε την επίδοση του τρέχοντος έτους. Ο FTSE25 με πτώση -9,93% τον Ιούνιο στο πρώτο εξάμηνο υποχωρεί -9,60% συνεπώς και για εκείνον ισχύει ότι για τον μέσο όρο. Αλλά τα πράγματα αλλάζουν όταν περνάμε στην πορεία των blue chip. Η παρατήρηση των ανά μήνα βημάτων στον συνοδευτικό πίνακα υποδεικνύει την εξέλιξη του momentum της αποτίμησης κάθε μετοχής. Στην εξέλιξη των αριθμών αποτυπώνονται οι εναλλαγές στην προσδοκία για κέρδη και η ανησυχία για τη μείωσή τους μελλοντικά και φαίνεται η αποκλιμάκωση της διάθεσης για ρίσκο από τον Μάρτιο και μετά. 

  • ΑΔΜΗΕ: Πτώση -18,33% τον Ιούνιο και -22,90% στο εξάμηνο με άνοδο μόνο τον Ιανουάριο
  • ΑΛΦΑ: Πτώση -15,53% τον Ιούνιο και -22,75% στο εξάμηνο με άνοδο μόνο τον Ιανουάριο
  • ΑΡΑΙΓ: Πτώση -6,40% τον Ιούνιο και -1,04% στο εξάμηνο με άνοδο σε Ιανουάριο και Φεβρουάριο
  • ΒΙΟ: Πτώση -14,76% τον Ιούνιο και -27,02% στο εξάμηνο με άνοδο σε Ιανουάριο και Μάρτιο
  • ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Πτώση -7,00% τον Ιούνιο και -2,21% στο εξάμηνο με άνοδο σε Μάρτιο και Μάιο
  • ΔΕΗ: Πτώση -14,30% τον Ιούνιο και -44,20% στο εξάμηνο χωρίς μηνιαία άνοδο
  • ΕΕΕ: Άνοδος +2,31% τον Ιούνιο και -31,10% στο εξάμηνο με ανοδικούς τους 3 τελευταίους μήνες
  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Άνοδος +1,42% τον Ιούνιο και +32,26% στο εξάμηνο με πτώση σε Ιανουάριο και Μάρτιο  ΕΛΠΕ: Πτώση -5,29% τον Ιούνιο και κέρδη +0,80% στο εξάμηνο με πτώση τους 3 τελευταίους μήνες
  • ΕΛΧΑ: Πτώση -19,02% τον Ιούνιο και -28,65% στο εξάμηνο με άνοδο μόνο τον Ιανουάριο
  • ΕΤΕ: Πτώση -20,32% τον Ιούνιο και -3,72% στο εξάμηνο με άνοδο τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο
  • ΕΥΔΑΠ: Άνοδος +0,70% τον Ιούνιο και -8,45% στο εξάμηνο με ανοδικό επίσης τον Απρίλιο
  • ΕΥΡΩΒ: Πτώση -19,12% τον Ιούνιο και -5,41% στο εξάμηνο με εναλλαγή ανοδικών πτωτικών μηνών
  • ΚΟΥΕΣ: Πτώση -14,17% τον Ιούνιο και -31,12% στο εξάμηνο με άνοδο μόνο τον Ιανουάριο
  • ΛΑΜΔΑ: Πτώση -12,09% τον Ιούνιο και -18,90% στο εξάμηνο με άνοδο μόνο τον Ιανουάριο
  • ΜΟΗ: Άνοδος +7,82% τον Ιούνιο και +28,36% στο εξάμηνο με πτωτικό μόνο τον Μάρτιο
  • ΜΠΕΛΑ: Πτώση -10,29% τον Ιούνιο άνοδο +10,00% στο εξάμηνο με πτωτικό επίσης τον Φεβρουάριο
  • ΜΥΤΙΛ: Πτώση -15,66% τον Ιούνιο και -7,47% στο εξάμηνο με άνοδο σε Ιανουάριο και Μάρτιο
  • ΟΛΠ: Πτώση -6,24% τον Ιούνιο και -11,03% στο εξάμηνο με άνοδο σε Ιανουάριο και Μάρτιο
  • ΟΠΑΠ: Πτώση -1,73% τον Ιούνιο άνοδο +9,46% στο εξάμηνο με ισορροπία ανοδικών πτωτικών
  • ΟΤΕ: Πτώση -6,33% τον Ιούνιο άνοδο +1,94% στο εξάμηνο με άνοδο σε Ιανουάριο Φεβρουάριο
  • ΠΕΙΡ: Πτώση -20,58% τον Ιούνιο και -27,35% στο εξάμηνο με άνοδο μόνο τον Ιανουάριο
  • ΣΑΡ: Πτώση -9,47% τον Ιούνιο και -25,84% στο εξάμηνο με άνοδο μόνο τον Μάιο
  • ΤΕΝΕΡΓ: Πτώση -4,61% τον Ιούνιο και +26,36% στο εξάμηνο με ισορροπία ανοδικών πτωτικών
  • ΤΙΤC: Πτώση -9,21% τον Ιούνιο πτώση 15,99% στο εξάμηνο με άνοδο σε Ιανουάριο και Μάρτιο

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Μείωσαν αισθητά την απόσταση του κλεισίματος των ΣΜΕ από  του FTSE25

Την προσέγγιση σε επίπεδα που αντιστοιχούν με βάση την στατιστική προϊστορία σε υπερβολή των πωλητών φαίνεται να προεξοφλούν οι traders στα παράγωγα διότι : Η απόσταση του κλεισίματος του 25άρη από το κλείσιμο των ΣΜΕ Ιουλίου, διαμορφώθηκε στις 5,75 μονάδες συνεχίζοντας την αποκλιμάκωσή της αφού εμφάνισε μείωση από τις 23,50 την περασμένη μέρα.

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη πάνω κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο. Το άνοιγμα στις 1948,84 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 6,20 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 13,10 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 12:14 και ήταν οι 1960,86 μονάδες (+0,94%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 15:57 και ήταν οι 1927,46 μονάδες (-0,78%). Το κλείσιμο στις 1929,54 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,67% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 6,038 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 1/7/22.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιουλίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 436 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1944,75 μονάδες, κατώτερο τις 1909,00, και τιμή κλεισίματος τις 1923,75 από 1919,00 μονάδες και η σειρά απόκτησε 3501 από 3534 ανοικτά ΣΜΕ.  Αλλά διακινήθηκαν επίσης 90 ΣΜΕ της σειράς Αυγούστου από 7 την προηγούμενη σύνοδο, με ανώτερο στις 1941,75 και κατώτερο τις 1908,00 με κλείσιμο στις 1919,75 από 1916,00 μονάδες και η σειρά απόκτησε 157 από 123 ανοικτά ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον υποχώρησε. Στα calls λήξης Ιουλίου άλλαξαν χέρια 20 από 90 συμβόλαια  την προηγούμενη για τιμή εξάσκησης στις 1975 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Αυγούστου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιουλίου, επίσης άλλαξαν χέρια 5 από 22 συμβόλαια τιμή εξάσκησης από τις 1900 ως τις 1975 μονάδες. Ενώ για την επόμενη άλλαξαν χέρια 5 από 25 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1925 μονάδες.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Πέμπτης 30/6 έκλεισε στις 497,78 μονάδες με απώλειες -3,58%. Στην πρώτη συνεδρίαση του Ιουλίου κινούμενος μεταξύ 492,55 μονάδων (-1,05%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 498,05 (+0,05%), και ανώτερο τις 503,57 (+1,16%), έκλεισε 495,50 μονάδες με πτώση -0,46%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 14,629 από 21,025 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +0,26% απασχόλησε 2,968 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +1,31% 2,806 εκατ., η ΠΕΙΡ -1,52% απασχόλησε 0,876 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -2,04% απασχόλησε 5,813 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Σεπτεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 505,00 από 507,25  μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν στο 0.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου κυρίως των Τραπεζών.  Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

  • Της ΑΛΦΑ με όγκο 4174 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,84 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 93.867 από 94.749.
  • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2160 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 2,846 ευρώ και έγιναν 12.899 από 12.871 οι ανοικτές θέσεις.
  • Της ΕΥΡΩΒ με 1670 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,832 ευρώ και έγιναν 21.134 από 20.917 οι ανοικτές θέσεις.
  • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 742 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,936 ευρώ και έγιναν 22.343 από 22.159 οι ανοικτές θέσεις.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 2197 της ΔΕΗ λήξης Σεπτεμβρίου, τα 383 ΣΜΕ της ΦΡΛΚ, και τα 248 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ για τη σειρά Σεπτεμβρίου. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo περιορίστηκε καθώς αφορούσε τα 6000 συμβόλαια για  ΕΥΡΩΒ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης

Όσοι δεν φύγουν για Καλοκαιρινές διακοπές τον Ιούλιο δεν θα πλήξουν, από πλευράς ειδησεογραφίας τουλάχιστον. Το ασταθές οικονομικό περιβάλλον στο εξωτερικό δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες έδειξαν να αναλαμβάνουν αποφασιστική δράση, προκειμένου να τιθασεύουν τα πολυετή υψηλά του πληθωρισμού σε Ευρώπη και Αμερική. Με το ενεργειακό κόστος να παραμένει πεισματικά ψηλά, τα δεδομένα δεν φαίνεται να αλλάζουν για τον Ιούνιο και αυτό θα διατηρήσει σε εγρήγορση τα αντανακλαστικά νομισματικής σύσφιξης.

Πρώτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στις 21 Ιουλίου και οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για το βασικό επιτόκιο παρέμβασης τοποθετούν την αύξηση στις 25 μονάδες βάσης, μια αύξηση που έρχεται στην Ζώνη του Ευρώ για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση επιτοκίων 0,25%, από 0% στο βασικό παρεμβατικό και στο αποδοχής καταθέσεων από -0,50%, σε -0,25%.

Ωστόσο το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο τι σκοπεύει να κάνει στην συνέχεια, αν δηλαδή το “ταξίδι”, όπως ανέφερε στην συνεδρίαση του Ιουνίου η Κριστίν Λαγκάρντ, θα αυξήσει το βηματισμό της στις 8 Σεπτεμβρίου, ακολουθώντας το παράδειγμα της FED.

Μετά την αύξηση των 75 μονάδων βάσης τον Ιούλιο, η FED ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, ή θα περιοριστεί στις 50 μονάδες βάσης. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει την απόφασή της στις 27 Ιουλίου, η οποία θα εξαρτηθεί από την ανακοίνωση του πληθωρισμού που προηγείται στις 13 Ιουλίου.

Οι εκτιμήσεις της Αγοράς για τον πληθωρισμό του Ιουνίου βρίσκονται, προς το παρόν, στο 8,3%. Οτιδήποτε παραπάνω, θα στείλει τις προσδοκίες για την αύξηση των επιτοκίων στο 0,75% και πιθανότατα θα αυξήσει την νευρικότητα στις Αγορές.

Στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των ανακοινώσεων του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και των επιτοκίων, εκκινεί και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου. Πρόκειται για ένα “σκληρό τεστ με την πραγματικότητα”, αφού θα έχουμε καταγεγραμμένη την επίδοση των Επιχειρήσεων σε μια μακρά περίοδο ενεργειακών τιμών ρεκόρ, υψηλών ναύλων και ακριβών Εμπορευμάτων. Δεδομένης της επικείμενης αύξησης του κόστους χρηματοδότησης, οι επενδυτές θα αξιολογήσουν τον βαθμό ανταπόκρισης των Επιχειρήσεων στις νέες απαιτητικές συνθήκες.

Από τον Ιούλιο κρατάμε και την ανακοίνωση των πρώτων στοιχείων για το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν στις ΗΠΑ στις 28 Ιουλίου. Οτιδήποτε αρνητικό θα σηματοδοτήσει την είσοδο της Οικονομίας των ΗΠΑ σε ύφεση, καθώς ήδη στο πρώτο τρίμηνο έχει καταγραφεί μείωση 1,6%. Όπως και να έχει ο μήνας ξεκινάει με ένα βαρύ πρόγραμμα ανακοινώσεων. Παρά την Θερινή εποχικότητα, οι Αγορές κάθε άλλο παρά αδιάφορες θα σταθούν απέναντι στα νέα δεδομένα. Ειδικά αν αυτά απογοητεύσουν και πάλι.

Ο Ιούνιος ήταν ο πιο αρνητικός μήνας της χρονιάς με απώλειες 9,01% διαμορφώνοντας τις απώλειες από την αρχή του έτους (-9,28%) για τον Γενικό Δείκτη.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν έντονα αρνητικό για τις περισσότερες Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές Αγορές, φορτισμένο από την αύξηση του κόστους των Α’ Υλών, της Ενέργειας, αλλά και των κινήσεων της νομισματικής σύσφιξης των κεντρικών Τραπεζών.

Η φθορά των αποτιμήσεων τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων αποδίδεται και στην αναθεώρηση των προσδοκιών για τα κέρδη των Επιχειρήσεων, καθώς ο ορίζοντας των αβεβαιοτήτων υπερβαίνει τα προβλέψιμα χρονικά όρια, που θα δικαιολογούσαν μια πρόσκαιρη διακοπή στην δυναμική της ανάπτυξης με δυνατότητες ανάκτησης.

Επιπλέον, η αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου ενσωματώθηκε στις Αγορές, οδηγώντας σε εκροές από μετοχές, ομόλογα και cryptos.

Ο μήνας που ξεκινάει παραμένει στο ίδιο μοτίβο αβεβαιοτήτων και παρά τις προσπάθειες των Κυβερνήσεων να εξομαλύνουν την επίδραση του ενεργειακού κόστους στην Οικονομία, τα δεδομένα δεν δείχνουν να αλλάζουν ιδιαίτερα.

Το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον, παρά την επανάκαμψη των επιχειρηματικών συμφωνιών και την ένταση της φημολογίας στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, δεν φαίνεται να συγκινεί το Χρηματιστήριο, το οποίο βρίσκεται υπό την διαρκή επιρροή του διεθνή παράγοντα, αλλά και της εκλογολογίας η οποία εσχάτως έχει αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην ειδησεογραφία.

Το κλίμα δύσκολα θα αλλάξει, τουλάχιστον εκ των έσω και η Αγορά θα αναζητούσε μια είδηση επιχειρηματικού περιεχομένου μεγάλου βεληνεκούς, για να αποφύγει την εικόνα φθοράς των τελευταίων εβδομάδων.

Ως εκ τούτου, η τάση υπαγορεύεται από το εξωτερικό, το οποίο έως το τέλος του μήνα έχει μπει σε διαδικασία αναμονής, ενόψει των αποφάσεων για τα επιτόκια της ΕΚΤ (21/7) και της FED (27/7).

Εστιάζοντας πιο κοντά, η ερχόμενη εβδομάδα στο εξωτερικό θα επηρεαστεί από τους δείκτες βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρώπη για τον μήνα Ιούνιο (5/7), την ανάγνωση των πρακτικών της FED (6/7) και τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούνιο την ερχόμενη Παρασκευή.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε τροχιά επαναπροσέγγισης των φετινών χαμηλών, τα οποία διαγραμματικά είναι δύσκολο πλέον να αποφύγει.

Η Αγορά έχει “κρεμάσει” σε τζίρο και τάση και σε αυτή την διαδρομή έως τις 790 – 788 δεν υπάρχει κάποιο επίπεδο στήριξης αναφοράς.

Η μόνη τεχνική ένδειξη που έχει διαφοροποιηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, αφορά τους ταλαντωτές, οι οποίοι συντονίζονται στα φετινά χαμηλά πλέον του Γενικού Δείκτη, με τις βραχυπρόθεσμα υπερπουλημένες ζώνες τιμών.

Οι πιθανότητες ανοδικής αντίδρασης σε αυτή την περιοχή είναι αυξημένες, ωστόσο η εικόνα δεν αλλάζει αν η αντίδραση δεν συνοδευτεί από κάποια αξιόλογη συναλλακτική ένταση. Η αδυναμία υπέρβασης των 840 μονάδων, καθιστά πλέον το εν λόγω επίπεδο ως την επόμενη βραχυπρόθεσμη αντίσταση και ενδεχομένως το όριο εξάντλησης μιας αναιμικής ανοδικής αντίδρασης, που θα προέλθει από τις έντονες υποτιμήσεις του Γενικού Δείκτη.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών απόκτησαν εικόνα μέσα από επενδυτικές αμφιταλαντεύσεις σήμερα Δευτέρα. Επειδή μια σειρά από αδύναμα στοιχεία για τις ΗΠΑ υποδηλώνουν κινδύνους που θα ωθήσουν προς κάθοδο από την έκθεση για τις μισθοδοσίες του Ιουνίου αυτή τη βδομάδα, ενώ ο θόρυβος για μια πιθανή ύφεση εξακολουθούσε να οδηγεί σε ράλι ανακούφισης τα κρατικά ομόλογα.

Η αναζήτηση για ασφάλεια διατήρησε το δολάριο ΗΠΑ κοντά στα υψηλά 20 ετών, αν και η συναλλακτική δράση ήταν ελαφριά με τις αγορές των ΗΠΑ σε διακοπές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί των ομολόγων ΗΠΑ αύξησαν τα κέρδη τους, υποδηλώνοντας ότι οι αποδόσεις των 10 ετών διατηρούνταν περίπου στο 2,88% έχοντας υποχωρήσει 61 μονάδες βάσης από το υψηλότερο σημείο του Ιουνίου.

Οι προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα για το ΑΕΠ τώρα μειώθηκαν στο -2,1% σε ετήσια βάση για το δεύτερο τρίμηνο, υποδηλώνοντας ότι η χώρα βρισκόταν ήδη σε τεχνική ύφεση.

Η έκθεση μισθοδοσίας της Παρασκευής προβλέπεται να δείξει ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας επιβραδύνεται στις 270.000 τον Ιούνιο με τις μέσες αποδοχές να επιβραδύνονται στο 5,0%.

Στις 8:30 δική μας ώρα:

  • Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο +0,70%
  • Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε άνοδο +1,30%
  • Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε -0,87% χαμηλότερα  
  • Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε πτώση -0,14%
  • Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνισε μεταβολή +0,32%
  • Ο MSCI Asia ex Japan είχε άνοδο +0,02% και ήταν στις 519,29 μονάδες.