Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008 18:34

Προειδοποίηση Τ. Αθανασόπουλου για κίνδυνο απαξίωσης της ΔΕΗ

Eπικρίσεις για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, διατύπωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο απαξίωσης της επιχείρησης.

Eπικρίσεις για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, διατύπωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο απαξίωσης της επιχείρησης.

Από το βήμα του συνεδρίου του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπέβαλε νέες προτάσεις για τη λειτουργία της αγοράς, μεταξύ των οποίων την επιδότηση της ΔΕΗ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο πρότυπο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Αναφερόμενος στις εισηγήσεις για αύξηση των τιμολογίων αφού σημείωσε πως «η ΔΕΗ κατηγορήθηκε πολλές φορές ότι επιδιώκει αύξηση των τιμολογίων σαν να θέλει να κερδοσκοπήσει σε βάρος των πελατών της» συμπλήρωσε: «Πέρα από κάθε κοινωνική μας ευαισθησία ακόμα και με εμπορικούς όρους μιλώντας, καμία εταιρεία δεν επιδιώκει να διαθέτει στην αγορά ένα προϊόν που η τιμή του δεν είναι ικανοποιητική για τους πελάτες της. Όμως, στρουθοκαμηλίζουμε όταν παριστάνουμε ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μικρό, επειδή η τιμή πώλησης της στον τελικό καταναλωτή είναι χαμηλή. Ουσιαστικά συγκεντρώνεται σαν χρέος το οποίο είτε θα αναλάβουμε εμείς που το δημιουργήσαμε είτε θα το κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Αθανασόπουλος μεταξύ άλλων επισήμανε:

-Η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλά τιμολόγια όχι μόνο σε κατηγορίες καταναλωτών που χρειάζονται κοινωνική στήριξη αλλά ακόμα και σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από τους οποίους ταυτόχρονα αγόραζε ηλεκτρική ενέργεια σε υψηλότερες τιμές, χωρίς η Πολιτεία, σε όλες τις περιπτώσεις, να αποζημιώνει αντίστοιχα την ΔΕΗ.

-Με την απόφαση μη ανάπτυξης της ΔΕΗ με νέα ισχύ προκειμένου να αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός, ο ρυθμός των αποφάσεων της Επιχείρησης για κατασκευή νέων μονάδων επιβραδύνθηκε σημαντικά. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι ιδιώτες επενδυτές που πήραν άδειες κατασκευής νέων μονάδων δεν τις υλοποίησαν, οδήγησε σε έλλειψη της επάρκειας του συστήματος σε ηλεκτρική ισχύ και ενέργεια.

-Η έλλειψη επάρκειας μας έχει κάνει μια αγορά που εξαρτάται από εισαγωγές ενέργειας και από πηγές που επηρεάζονται από κλιματικές αλλαγές σε μια περίοδο μεγάλης ανομβρίας.

-Υπό τις παρούσες συνθήκες η ΔΕΗ στην καλύτερη περίπτωση δεν μπορεί να υλοποιήσει τις επενδύσεις της και στη χειρότερη συσσωρεύει ζημιές. Από τις 32 κατηγορίες τιμολογίων, μόνο οι τέσσερις καλύπτουν το κόστος, ενώ οι τιμές που προκύπτουν από τα τιμολόγια των υπολοίπων κατηγοριών είναι σήμερα χαμηλότερες από το κόστος.

-Αν η λιανεμπορική αγορά λειτουργούσε με απελευθερωμένα τιμολόγια, οι τιμές που θα πλήρωναν οι καταναλωτές θα αυξάνονταν ραγδαία ακολουθώντας το κόστος της ενέργειας και θα δημιουργούσαν ένα τρομακτικό κοινωνικό πρόβλημα, που υπό τις παρούσες συνθήκες μεγάλης οικονομικής κρίσης θα γινόταν αφόρητο για τους πολίτες. Στην αντίθετη περίπτωση, με ρυθμιζόμενα τιμολόγια που δεν καλύπτουν το κόστος, όπως ισχύει στην Ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η διαφορά ανάμεσα στην τιμή που πωλούν οι παραγωγοί και εισαγωγείς την ενέργεια και στην τιμή που την αγοράζει ο καταναλωτής, εμφανίζεται ως ζημία στους προμηθευτές που σαν ενδιάμεσοι κάνουν αυτή την μεταπώληση. Στην περίπτωσή μας δεν είναι τυχαίο ότι τον ρόλο του προμηθευτή, τον μονοπωλιακό και επιζήμιο, έχει μόνο η ΔΕΗ.

-Το γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκε ο σχεδιασμός ένταξης νέων μονάδων που οδήγησε σε έλλειψη επάρκειας, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση των τιμών των καυσίμων ενεργοποίησε ένα πρόβλημα που ήταν κρυμμένο κάτω από το χαλί: Την έλλειψη σύνδεσης των τιμών ανάμεσα στην χονδρεμπορική και την λιανεμπορική αγορά, της τιμής δηλαδή που πωλούν οι παραγωγοί ενέργειας με την τιμή που αγοράζουν οι καταναλωτές.

-Η Ισπανία και η Πορτογαλία, αν και τα τιμολόγια της πρώτης είναι περίπου 30% υψηλότερα από τα δικά μας και της δεύτερης, περίπου 40%, αποφάσισαν με κρατικά ομόλογα να καλύψουν τις οικονομικές απώλειες που προκύπτουν από τη διαφορά των τιμών μεταξύ χονδρεμπορικής και λιανεμπορικής αγοράς για τις εταιρείες ηλεκτρισμού. Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα πάρει θέση για την επίλυση του προβλήματος και απλά με την παράλειψη μας αυτή, επιβαρύνουμε με ζημιές την ΔΕΗ οδηγώντας την σε σίγουρη απαξίωση. Δηλαδή, με το να απαξιώνουμε τη ΔΕΗ μεταθέτουμε στο μέλλον τις οδυνηρότατες συνέπειες γιατί απλά δεν θέλουμε να πάρουμε σήμερα με πολύ μικρότερο κόστος τις αποφάσεις που σίγουρα θα υποχρεωθούμε να πάρουμε στο μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ