Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «έχουν την επιλογή» να ενεργήσουν πιο δυναμικά για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό εάν υπάρχουν επίμονες ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των τιμών συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «έχουν την επιλογή» να ενεργήσουν πιο δυναμικά για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό εάν υπάρχουν επίμονες ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των τιμών συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενίσχυσης του επιτοκίου αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση, λέγοντας ότι η απόφαση απέχει ακόμη έναν μήνα.
«Θα υπάρξουν περιστάσεις στις οποίες θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα», είπε ο Μπέιλι σε μια συζήτηση στην Σίντρα της Πορτογαλίας που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο βέβαια όσον αφορά την επόμενη συνάντηση. Αλλά είναι στο τραπέζι.».
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα πλήξει τη Βρετανία σκληρότερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England, BoE). Πιθανόν θα αποδυναμωθεί νωρίτερα και πιο έντονα από άλλες ως αποτέλεσμα του σοκ των ενεργειακών τιμών που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες.
Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω στη Βρετανία από την «διαρθρωτική κληρονομιά» της COVID-19 στην αγορά εργασίας, καθώς οι εταιρείες πασχίζουν να αντιμετωπίσουν έλλειψη εργαζομένων.
«Δυστυχώς θα υπάρξει περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού της Βρετανίας αργότερα φέτος επειδή αυτό είναι προϊόν του τρόπου με τον οποίο το ανώτατο όριο τιμών ενέργειας αλληλεπιδρά με τις ενεργειακές τιμές που έχουμε παρατηρήσει τους λίγους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Άντριου Μπέιλι.
«Νομίζω ότι η οικονομία της Βρετανίας πιθανόν αποδυναμώνεται μάλλον νωρίτερα και κάπως περισσότερο από άλλες» σημείωσε.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας πρόσθεσε ότι στα πιο πρόσφατα στοιχεία που είναι διαθέσιμα είδε μια μετατόπιση στα αίτια του υψηλού πληθωρισμού από τις υψηλές τιμές αγαθών, οι προμήθειες των οποίων βρίσκονταν σε έλλειψη μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού, σε αγαθά και υπηρεσίες που πλήττονται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η Τράπεζα της Αγγλίας χρειάζεται την επιλογή αυξήσεων των επιτοκίων κατά μισή μονάδα.
«Θα υπάρξουν περιστάσεις κατά τις οποίες θα χρειαστεί να κάνουμε περισσότερα. Δεν έχουμε ακόμη φτάσει εκεί όσον αφορά την επόμενη συνάντηση. Ακόμη απέχουμε ένα μήνα, αλλά αυτό βρίσκεται στο τραπέζι. Ωστόσο δεν θα πρέπει να υποθέτετε ότι είναι το μόνο πράγμα που βρίσκεται στο τραπέζι -αυτό είναι το κεντρικό σημείο», πρόσθεσε.
«Το βασικό θέμα για μας είναι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο μας και αυτό είναι που θα κάνουμε», υπογράμμισε ο Μπέιλι.
Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει μέχρι στιγμής προβεί σε αύξηση των επιτοκίων πέντε φορές από τον Δεκέμβριο.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ