Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022 08:06

«Θωρακισμένη απέναντι στις εξελίξεις» η Premia ΑΕΕΑΠ - Παραμένει ο στόχος για χαρτοφυλάκιο 1 δισ.

Τα ακίνητα που έχουν αγοραστεί και οι επιλογές στα χρηματοοικονομικά έχουν θωρακίσει την Premia ΑΕΕΑΠ λειτουργώντας ως αντίβαρο στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν γενικότερα εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Τα ακίνητα που έχουν αγοραστεί και οι επιλογές στα χρηματοοικονομικά έχουν θωρακίσει την Premia ΑΕΕΑΠ λειτουργώντας ως αντίβαρο στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν γενικότερα εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Τα παραπάνω ανέφερε χθες στους μετόχους, κατά την ετήσια γενική συνέλευση της ΑΕΕΑΠ, ο διευθύνων σύμβουλος, Κώστας Μαρκάζος, απαντώντας σε ερωτήσεις.

«Η αγορά του real estate δυσκολεύει, υπάρχει πληθωρισμός που δεν έχουμε βιώσει τα τελευταία πολλά χρόνια, τα επιτόκια ανεβαίνουν και πιθανώς να καταγραφεί πίεση στις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων μας» σημείωσε σχετικά, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δεν αλλάζει τίποτα στο επενδυτικό πλάνο της Premia, η οποία με τις κινήσεις που έχουν γίνει είναι θωρακισμένη απέναντι στις δύσκολες εξελίξεις».

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάζο το διάστημα αυτό η ΑΕΕΑΠ βρίσκεται στο στάδιο ωρίμανσης διαδικασιών για την εξαγορά περίπου 10 ακινήτων, συνολικής αξίας 100 εκατ. ευρώ. «Έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε επενδύσεις άμεσα έως και 150 εκατ.» υπογράμμισε, «αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί δεν θα βιαστούμε να κάνουμε επενδύσεις αν δεν πληρούν τα χαρακτηριστικά που θέτουμε, υψηλές αποδόσεις και μακροχρόνιες μισθώσεις».

Ο στόχος για χαρτοφυλάκιο 1 δισ. ευρώ παραμένει και μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα συμπλήρωσε, αν και, όπως επίσης είπε, δεν υπάρχουν έτοιμα ακίνητα, χρειάζεται να τα δημιουργήσεις.

Βάσει των στοιχείων που αναφέρθηκαν χθες από τη διοίκηση της Premia ο καθαρός συντελεστής μόχλευσης (Net LTV) της εταιρείας είναι 37,4%, η μέση σταθμισμένη διάρκεια δανείων 7,1 έτη, το μέσο κόστος δανεισμού έχει μειωθεί σε 2,8%, η μικτή απόδοση των ακινήτων εισοδήματος (gross yield) σε 7,7%, τα διαθέσιμα είναι 87 εκατ., ενώ τα έσοδα βασίζονται σε μακροχρόνια συμβόλαια με μέση σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων (WALT) 6,5 έτη.

Η Premia δεν θα διανέμει φέτος μέρισμα. Η διοίκησή της δεσμεύτηκε πάντως χθες ότι θα το πράξει το 2023. Θα διανέμει το 50% των προς διανομή κερδών του 2022.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Premia αναφέρθηκε και στα φορολογικά οφέλη από τη μετατροπή της εταιρείας σε ΑΕΕΑΠ, λέγοντας ότι μόνον από την εξαγορά των εκπαιδευτηρίων Δούκα, εξοικονομήθηκαν 600 χιλ. ευρώ. Δεν απέκλεισε, στο μεταξύ, να υπάρξουν και άλλες συμφωνίες με εκπαιδευτικούς φορείς.

Η ΑΕΕΑΠ άμεσα πρόκειται να ανακοινώσει μια νέα επένδυση σε logistics, κατηγορία για την οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση.

Η διοίκηση εκτιμά ότι η δικαστική απόφαση που αναμένεται για τον Μπουτάρη θα ανακοινωθεί Ιούλιο ή Σεπτέμβριο.