Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 10:35

Ο Σι επιμένει για το «άπιαστο»- Υπόσχεται πιο αποτελεσματικά μέτρα ανάπτυξης

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους της Κίνας για φέτος, παρόλο που η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων που έχει υιοθετήσει το Πεκίνο και η αδύναμη αγορά κατοικίας έχουν καταστήσει δύσκολα επιτεύξιμο τον στόχο ανάπτυξης.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους της Κίνας για φέτος, παρόλο που η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων που έχει υιοθετήσει το Πεκίνο και η αδύναμη αγορά κατοικίας έχουν καταστήσει δύσκολα επιτεύξιμο τον στόχο ανάπτυξης.

Μιλώντας στην τηλεσύνοδο κορυφής των χωρών που απαρτίζουν την ομάδα BRICS, ο Σι είπε ότι η Κίνα «θα ενισχύσει την προσαρμογή της μακροοικονομικής πολιτικής και θα υιοθετήσει πιο αποτελεσματικά μέτρα για να προσπαθήσει να επιτύχει τους στόχους κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης για το 2022 και να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις του Covid-19».  Ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το είδος των μέτρων που θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της ανάπτυξης. 

Πρόκειται για την πρώτη αναφορά στους στόχους μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου τον Απρίλιο, με τους  περισσότερους οικονομολόγους να αναμένουν ότι το Πεκίνο θα χάσει τον στόχο του για αύξηση 5,5% του ΑΕΠ φέτος. 

Η μέση εκτίμηση για το ΑΕΠ μεταξύ των επενδυτικών τραπεζών που παρακολουθεί το CNBC είναι πολύ χαμηλότερη, στο 3,4%. Η Bank of America έγινε η τελευταία που υποβάθμισε τις προβλέψεις της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ενώ η Nomura έχει τη χαμηλότερη πρόβλεψη για 3,3%. Η Goldman Sachs είναι η μόνη μεγάλη επενδυτική τράπεζα με πρόβλεψη 4% ή ελαφρώς υψηλότερη. Επίσης, οι οικονομολόγοι Bloomberg υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη για ολόκληρο το έτος κατά 40 μονάδες βάσης στο 4,1% και προέβλεψαν συρρίκνωση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Ο Σι είπε ότι η προσέγγιση της Κίνας για την καταπολέμηση του Covid όχι μόνο προστάτευσε τις ζωές και την υγεία των ανθρώπων, αλλά και σταθεροποίησε τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Είπε επίσης ότι το 20ο Συνέδριο του Εθνικού Κόμματος της Κίνας, το δεύτερο εξάμηνο του έτους, θα «χαράξει την πορεία για την επόμενη φάση της ανάπτυξης της Κίνας». Πρόσθεσε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να ανοίγει την οικονομία της και να καλωσορίζει τις ξένες επενδύσεις.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Σι κάλεσε άλλες χώρες να «ενισχύουν τον συντονισμό της μακροοικονομικής πολιτικής για να αποτρέψουν την επιβράδυνση και ακόμη και την παύση της παγκόσμιας ανάκαμψης».

Ανέφερε τα προβλήματα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, τον υψηλό πληθωρισμό και την αναταραχή στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές ως μεγάλες απειλές, ενώ επέκρινε επίσης τις κυρώσεις για την πρόκληση οικονομικής αναταραχής, αν και δεν κατονόμασε τις ΗΠΑ. Είπε ότι η «πολιτικοποίηση» και η «εργαλειοποίηση» της παγκόσμιας οικονομίας «χρησιμοποιώντας μια δεσπόζουσα θέση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα για να επιβληθούν αθέμιτες κυρώσεις θα έβλαπτε και άλλους. βλάπτοντας τον εαυτό του, αφήνοντας τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να υποφέρουν».