Νέο ηχηρό καμπάνακι έρχεται από την Capital Economics, η οποία σε σημερινό report της τονίζει πως οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων στις ανεπτυγμένες αγορές θα φτάσουν στην κορύφωση νωρίτερα και σε αρκετές περιπτώσεις σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν. Στο στόχαστρο θα βρεθούν ελληνικά, ιταλικά κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις αλλά και το spread τους έναντι των γερμανικών να εκτινάσσονται στα ύψη. Από το 2023 ωστόσο οι κυβερνήσεις μπορούν να ελπίζουν σε αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
H ΕΚΤ σε έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου, που θα έχει ως στόχο να βάλει φρένο στο sell off των ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών και να αποτρέψει την εκτίναξη των spreads και τον κατακερματισμό της αγοράς κρατικού χρέους της Ευρωζώνης. Ωστόσο ακόμη οι αγορές δεν έχουν πειστεί για την αποτελεσματικότητά του και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.
Νέο ηχηρό καμπάνακι έρχεται από την Capital Economics, η οποία σε σημερινό report της τονίζει πως οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων στις ανεπτυγμένες αγορές θα φτάσουν στην κορύφωση νωρίτερα και σε αρκετές περιπτώσεις σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν. Και τούτο γιατί η στροφή των κεντρικών τραπεζών σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική με στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού είναι πολύ πιο επιθετική των προβλέψεων. Προβλέπει πάντως αποκλιμάκωση μέσα στο 2023 και το 2024.
Οι αναλυτές της CE προειδοποιούσαν από τον Απρίλιο ότι η πιο σφιχτή νομισματική πολιτική θα φέρει αυξήσεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων 10ετους διάρκειας - κάτι που έγινε ήδη. Ωστόσο παραδέχονται πως η ταχύτητα και η ένταση του sell off την εξέπληξε δυσάρεστα με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους.
Καταρχήν προβλέπουν ότι το sell off των ομολόγων θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο του έτους. Η κορύφωση θα έρθει στα τέλη του 2022 με αρχές του 2023 και όχι στα μέσα του 2023, όπως υπολογιζόταν όταν οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πιο σταδιακή αύξηση στο κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων.
Η νέα εκτίμηση της CE θέλει το επιτόκιο του αμερικανικού κρατικού 10ετους ομολόγου να εκτινάσσεται στο 4% και του αντίστοιχου γερμανικού να σκαρφαλώνει στο 2,25% (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,75% και 1,75% αντίστοιχα). Θα αρχίσουν να υποχωρούν από το 2023, καθώς οι επενδυτές θα αναμένουν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, η οποία πάντως δεν θα έρθει πριν από το 2024.
Τα ομόλογα Ελλάδας, Ιταλίας και άλλων χωρών της λεγόμενης «περιφέρειας» του ευρώ είναι μεταξύ εκείνων που θα δεχθούν τις ισχυρότερες πιέσεις φέτος, με αποτέλεσμα όχι μόνο οι αποδόσεις τους αλλά και το spread τους (διαφορά απόδοσης σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά) να εκτινάσσεται στα ύψη. Όπως σχολιάζει η CE παρά το γεγονός ότι η πρόσφατη δέσμευση της ΕΚΤ οδήγησε σε υποχώρηση των spreads, η όρεξη για ρίσκο είναι εξαιρετικά περιορισμένη και έτσι πολύ σύντομα τα spread θα ακολουθήσουν και πάλι την ανιούσα.
Παρόλα αυτά τα ελληνικά και ιταλικά κρατικά ομόλογα μπορούν να περιμένουν και αυτά άμβλυνση των πιέσεων από την επόμενη χρονιά. Η έκταση της αποκλιμάκωσης θα εξαρτηθεί βεβαίως και από το πόσο δυναμική θα είναι τελικά η παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά.