Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 12:00

Οι «πρόθυμοι» που βοηθούν τον Πούτιν να αντισταθμίσει τις κυρώσεις της Δύσης

Οι δυτικές χώρες προσπαθούν να πλήξουν την ικανότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί τα τεράστια έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου για να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά αποτυγχάνουν. Γιατί; Η Μόσχα βρίσκει στήριξη αλλού. H κυβέρνηση της Ινδίας φέρεται να έδωσε εντολή στις ενεργειακές της χώρας να «σαρώσουν» το ρωσικό αργό από την αγορά. Τουρκία και Κίνα αυξάνουν επίσης τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, ενώ το Ντουμπάι εξελίσσεται στη ... νέα Ελβετία για την εμπορία των καυσίμων της Μόσχας. 

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Σε έναν από τους ισχυρότερους συμμάχους της Ρωσίας εξελίσσεται η Ινδία. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal η κυβέρνηση της χώρας έδωσε εντολή στις κρατικές πετρελαιοβιομηχανίες να «σαρώσουν» τεράστιες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου από την αγορά, ενισχύοντας έτσι αισθητά τις ενεργειακές και εμπορικές σχέσεις με το Κρεμλίνο. Ο Ναρέντρα Μόντι δεν είναι ο μόνος «πρόθυμος» που με τη στάση του υπονομεύει τις κυρώσεις της Δύσης. Ο Πούτιν ποντάρει στην επιστροφή των BRICS και όχι μόνο. 

Οι δυτικές χώρες προσπαθούν να πλήξουν την ικανότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί τα τεράστια έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου για να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία αντιστέκεται πολύ πιο σθεναρά από ό,τι είχε υπολογιστεί. Ωστόσο μέχρι στιγμής οι προσπάθειες αυτές έχουν αποτύχει. Η ανάδυση της Ινδίας ως μεγάλου αγοραστή του ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσε να αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό το κόστος από το ευρωπαϊκό και αμερικανικό εμπάργκο. 

Στελέχη ινδικών εταιρειών δήλωσαν στη WSJ πως έλαβαν «ισχυρή παρότρυνση» από κυβερνητικούς αξιωματούχους τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να βρουν τρόπους να συνεχίσουν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, εκμεταλλευόμενοι και τη σημαντική έκπτωση που προσφέρει το Κρεμλίνο. Η κρατική Indian Oil Corp φέρεται να είναι ήδη σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για αύξηση των προμηθειών με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Rosneft. Εκπρόσωπος της ινδικής κυβέρνησης αρνήθηκε πάντως ότι ισχύει αυτό, υποστηρίζοντας με δήλωσή του στην οικονομική εφημερίδα πως «δεν παρεμβαίνουμε ούτε καθοδηγούμε τις εταιρείες στις εμπορικές συμφωνίες τους. Η δουλειά μας είναι να χαράσσουμε πολιτικές και όχι να λέμε στις επιχειρήσεις τι να αγοράζουν και τι όχι». 

Ωστόσο οι αριθμοί για τις εισαγωγές ρωσικού αργού στην Ινδία άλλα δείχνουν. Δεν είναι πάντως μόνο η Ινδία που προσφέρει ισχυρή στήριξη στη Ρωσία. Τόσο η Κίνα όσο και η Τουρκία (που παίζει σε διπλό ταμπλό)  έχουν φροντίσει να αυξήσουν αισθητά τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές της χώρας να μην έχουν απομακρυνθεί ιδιαίτερα από τα προ πολέμου επίπεδα και τα έσοδα να ισχυρότατα.

Tην ίδια ώρα σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Ντουμπάι είναι η... νέα Ελβετία για την εμπορία ρωσικής ενέργειας. Traders ρωσικών εμπορευμάτων σπεύδουν να ανοίξουν γραφεία στο Ντουμπάι, αφού η Ελβετία καθιστά ολοένα και πιο δύσκολες τις συναλλαγές τους με τη Μόσχα. 

Η Ελβετία ήταν επί δεκαετίες ο κυριότερος διαμεσολαβητής των ρωσικών παραγωγών με αγοραστές από όλο τον κόσμο. Τώρα όμως και οι Ελβετοί μπαίνουν στον χόρο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. 

Πέρα από τους πολυεθνικούς traders, οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου της Ρωσίας (Rosneft, Lukoil, Gazprom) είναι επίσης σε διαδικασία αξιολόγησης των συνθηκών στο Ντουμπάι για το πιθανό άνοιγμα δραστηριοτήτων εμπορίας στο εμιράτο, σύμφωνα με το Bloomberg. «Ό,τι και να γίνει το εμπόριο θα συνεχιστεί. Και οι περιοχές της Μέσης Ανατολής και Ασίας θα αποκτήσουν αυξανόμενη σπουδαιότητα» σχολιάζει ο Γούτερ Τζέικομπς, διευθυντής του Erasmus Commodity & Trade Center στο Ρότερνταμ.