Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2008 15:29

ΟΠΕΚ: Νέα αναθεώρηση προβλέψεων για τη ζήτηση αργού το 2009

Σε αναθεώρηση των προβλέψεών του για τη ζήτηση πετρελαίου το 2009 προέβη ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), για τρίτο κατά σειρά μήνα. Το καρτέλ μείωσε την πρόβλεψή του για τη μέση κατανάλωση πετρελαίου την επόμενη χρονιά κατά 530.000 βαρέλια την ημέρα, στα 86,68 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Σε αναθεώρηση των προβλέψεών του για τη ζήτηση πετρελαίου το 2009 προέβη ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), για τρίτο κατά σειρά μήνα, εν μέσω ανησυχιών ότι η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας θα πλήξει την κατανάλωση καυσίμων.

Πιο συγκεκριμένα, το καρτέλ μείωσε την πρόβλεψή του για τη μέση κατανάλωση πετρελαίου την επόμενη χρονιά κατά 530.000 βαρέλια την ημέρα, ή 0,6%, στα 86,68 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

«Οι δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία έχουν σκιάσει σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου», αναφέρει ο ΟΠΕΚ στη μηνιαία έκθεσή του, σημειώνοντας ότι «ο αυξανόμενος κίνδυνος για μια παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας… εξακολουθεί να πλήττει το κλίμα στην αγορά».

Ο ΟΠΕΚ έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο Κάιρο στις 29 Νοεμβρίου, καθώς η μείωση της παραγωγής του τον περασμένο μήνα δεν κατάφερε να ανακόψει τη «βουτιά» των τιμών πετρελαίου.