Η εν λόγω κρίσιμη δίκη πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021 και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, που περιμένουν θετική έκβαση για να λάβουν αναδρομικά ποσά. Την ίδια στιγμή, τα διοικητικά δικαστήρια, έστω και σε πρώτο βαθμό, συνεχίζουν να δικαιώνουν συνταξιούχους που υπέβαλαν προσφυγές. Έτσι απονέμονται αναδρομικά ποσά έντοκα, που αφορούν το διάστημα Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016 και εστιάζονται στην περικοπή των Δώρων εκείνης της περιόδου
Από την έντυπη έκδοση
Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]
Στους 18 μήνες ανέρχεται η καθυστέρηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να εκδώσει την πολυαναμενόμενη απόφαση για τις περικοπές που πραγματοποιήθηκαν στην επικούρηση, αλλά και σε Δώρα και επιδόματα, κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Η εν λόγω κρίσιμη δίκη πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021 και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, που περιμένουν θετική έκβαση για να λάβουν αναδρομικά ποσά. Την ίδια στιγμή, τα διοικητικά δικαστήρια, έστω και σε πρώτο βαθμό, συνεχίζουν να δικαιώνουν συνταξιούχους που υπέβαλαν προσφυγές. Έτσι απονέμονται αναδρομικά ποσά έντοκα, που αφορούν το διάστημα Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016 και εστιάζονται στην περικοπή των Δώρων εκείνης της περιόδου.
Σε κάθε περίπτωση, το ΣτΕ μπορεί να κρίνει με τον δικό του τρόπο εάν ήταν ή όχι αντισυνταγματικές οι περικοπές που πραγματοποιήθηκαν τότε, ανεπηρέαστο από τις όποιες άλλες αποφάσεις. Πάντως, μόλις προχθές η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) έδωσε στη δημοσιότητα τέσσερις νέες αποφάσεις από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, όλες θετικές για τους συνταξιούχους.
Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, «η μαζική δικαίωση των συνταξιούχων για Δώρα - επικουρικά 11μήνου προαναγγέλλει τη θετική έκβαση και από την Ολομέλεια του ΣτΕ».
Ο ΕΦΚΑ ασφαλώς και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τελική έκβαση της υπόθεσης, αφού εν πολλοίς κρίνεται η δημοσιονομική του πειθαρχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν προκύψει θετική απόφαση υπέρ των συνταξιούχων, είναι πιθανό τα όποια αναδρομικά ποσά, που θα πρέπει να αποδοθούν στους δικαιούχους, να κυμανθούν από 2 έως 2,5 δισ. ευρώ. Ανεξάρτητα εάν η εξόφληση ενός τέτοιου ποσού γίνει άπαξ ή σε δόσεις, δεν παύει να είναι μια πολύ σημαντική επιβάρυνση για τον Φορέα. Στον αντίποδα, τον περασμένο χειμώνα, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αρνητικά αντίστοιχο αίτημα που είχε γίνει και από την πλευρά του Δημοσίου.
Συνεπώς, μένει να διαπιστωθεί εάν τα δύο Ανώτατα Δικαστήρια θα ακολουθήσουν «κοινή γραμμή», ή αν θα υπάρξει κεφαλαιώδης διαφωνία, επί ενός τόσο κρίσιμου θέματος.
Όλα αυτά, ενώ ο κύκλος των αναδρομικών καταβολών από τον ΕΦΚΑ συνεχίζεται. Εκτός από τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις, που καταβάλλονται προσπάθειες για την εξόφληση τουλάχιστον 60.000 εξ αυτών εντός θέρους, υπάρχουν ακόμα και ειδικές περιπτώσεις, που πρέπει επίσης να τακτοποιηθούν. Πρόκειται για τουλάχιστον άλλες 12.000 υποθέσεις επανυπολογισμού, που ήταν ιδιαίτερα δύσκολες και αναμένεται εντός καλοκαιριού να εξοφληθούν.
Πρόκειται για περιπτώσεις με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, που σύμφωνα με τον «νόμο Βρούτση» πρέπει να τύχουν βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης, άρα και αντίστοιχα βελτιωμένου ποσού σύνταξης. Βέβαια, αρκετές εξ αυτών λόγω προσωπικής διαφοράς θα διαπιστώσουν οι δικαιούχοι μόνο λογιστική αύξηση και όχι πραγματική. Όμως υπάρχουν άλλοι 85.000 συνταξιούχοι που για έναν ακόμα μήνα μάταια περιμένουν να ξεκινήσει η διαδικασία της χορήγησης της προσαύξησης που δικαιούνται στις συντάξεις τους, λόγω παράλληλης ασφάλισης.
Πρόκειται για ένα θέμα που έχει μπλοκάρει στη λειτουργία του σχετικού λογισμικού, με τελευταίες πληροφορίες να θέλουν κάτι τέτοιο να είναι εφικτό στα τέλη Ιουνίου, ή αρχές Ιουλίου.