Προφήτες δεν υπάρχουν στα χρηματιστήρια, όσο και αν μερικοί από ναρκισσισμό θεωρούν τις προβλέψεις τους αλάθευτες. Αλλά για να αντιληφθεί χθες ο οιοσδήποτε το κλίμα στις ευρωπαϊκές συναλλαγές αρκούσε ένα ξύπνημα στις 8:00 δική μας ώρα και μετά, ένας απλός έλεγχος στην εικόνα των ασιατικών αγορών με παράλληλη σύγκριση της εικόνας των ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street.
Οι μετοχές παγκόσμια θα προχωρήσουν σήμερα Παρασκευή 17/6 στη χειρότερη εβδομάδα τους από την κατάρρευση των αγορών τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας. Οι επενδυτές φοβούνται ότι οι απότομες αυξήσεις επιτοκίων οδηγούν τις οικονομίες σε ύφεση, ενώ οι φόβοι για την ανάπτυξη και το ανερχόμενο ελβετικό φράγκο έπληξαν το δολάριο ΗΠΑ.
Μια, μη αναμενόμενη από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης οδήγησε το φράγκο στην πιο απότομη άνοδο των τελευταίων επτά ετών, και πυροδότησε έναν νέο γύρο ανησυχίας ότι η αύξηση των επιτοκίων παγκόσμια θα καταπνίξει την ανάπτυξη.
Άφησε επίσης την Τράπεζα της Ιαπωνίας εντελώς μοναχή στο καθεστώς χαμηλών επιτοκίων, τροφοδοτώντας επενδυτικές προσδοκίες ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα τα προσαρμόσουν ή θα εγκαταλείψουν αργότερα σήμερα την υπέρ χαλάρωσης νομισματική τους πολιτική.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε σε χαμηλό πέντε εβδομάδων, παρασυρόμενος από τις πωλήσεις στην Αυστραλία όπου ο ASX 200 σημείωσε απώλειες 2% και βρισκόταν σε τροχιά εβδομαδιαίας πτώσης 7%.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Nasdaq υποχώρησε, σημειώνοντας πτώση 4%, και ο S&P 500 μειώθηκε κατά 3,3%. Οι μετοχές παγκόσμια με βάση τον δείκτη MIWD00000PUS υποχωρούν 5,7% για την εβδομάδα μέχρι στιγμής, και βρίσκονται σε τροχιά πορεία για την πιο απότομη εβδομαδιαία ποσοστιαία πτώση σε περισσότερα από δύο χρόνια.
Οι επενδυτές χθες με τζίρο καλύτερο από αυτόν της Τετάρτης και μέτριας σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 815,27 μονάδες, με μεταβολή -2,82% ή 23,67 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 80,750 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 9,804 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -3,09% στις 1965,49 μονάδες, ήτοι 62,77 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης 16/6, ενώ ο FTSEΜ έπεσε κατά -3,21%.
Προφήτες δεν υπάρχουν στα χρηματιστήρια, όσο και αν μερικοί από ναρκισσισμό θεωρούν τις προβλέψεις τους αλάθευτες. Αλλά για να αντιληφθεί χθες ο οιοσδήποτε το κλίμα στις ευρωπαϊκές συναλλαγές αρκούσε ένα ξύπνημα στις 8:00 δική μας ώρα και μετά, ένας απλός έλεγχος στην εικόνα των ασιατικών αγορών με παράλληλη σύγκριση της εικόνας των ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street. Όσο χθες τα ΣΜΕ του S&P500 εμφάνιζαν κέρδη, η πλειοψηφία των ασιατικών δεικτών επίσης είχε θετικές μεταβολές. Μόλις άλλαξε ξαφνικά η προσδοκία για το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη και η μεταβολή απόκτησε αρνητικό πρόσημο με μεγάλες διαστάσεις, απέμειναν με μικρά κέρδη ο ιαπωνικός ΝΙΚΚΕΙ και ο νοτιοκορεάτικος KOSPI. Καθώς στο Τόκιο διαπραγματεύονται και τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών, με μια ματιά σε αυτά προέκυπτε το μήνυμα για πτωτικό ξεκίνημα στην Ευρώπη. Οι θεσμικοί παγκόσμια προσπαθούν να ενσωματώσουν στις τιμές των μετοχών την επίδραση στην κερδοφορία και τα μερίσματα από την έκδηλη στροφή όλων των Κεντρικών Τραπεζών προς τη νομισματική σύσφιξη.
Το πράσινο φως για να πέσουν οι «τίτλοι τέλους» σε μια περιπέτεια που κράτησε πάνω από 10 χρόνια για την Ελλάδα, αναμένεται να ανάψουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης στο Λουξεμβούργο. Κι αυτό γιατί το Eurogroup «απάντησε» καταφατικά στο αίτημα της Αθήνας για λήξη του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο. Η χώρα μας θα πρέπει να καλύψει έως το φθινόπωρο τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν ώστε στη συνέχεια σε έκθεση που θα γίνει στο πλαίσιο της «κανονικής» εποπτείας να εξεταστεί η εκταμίευση της δόσης που απομένει για τη χώρα. Αλλά στο ταμπλό υπήρξε επιβεβαίωση των εκτιμήσεων πως η Αθήνα πλέον θα συντονίζεται με την κίνηση των διεθνών αγορών όπως διεμήνυσε χθες το πρωί η Beta Sec.: “Οι βασικές ανησυχίες παραμένουν και γι΄ αυτό περιμένουμε ότι οι επενδυτές θα έχουν επιφυλακτική συμπεριφορά. Κάποιες τοποθετήσεις, σε συνέχεια της χθεσινής κίνησης, ίσως ισορροπήσουν την εικόνα, ενώ η τάση θα συνεχίσει να δίνεται από τις Αγορές του εξωτερικού”. Όντως χθες, ήταν ιδιαίτερα αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, όπως και στις πρώτες ώρες των συναλλαγών στην Wall Street μετά από άνοδο την Τετάρτη σαν αντίδραση της πτώσης των προηγούμενων ημερών.
Στην Αθήνα, η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος επέφερε την επανάληψη της αναζήτησης πυθμένα για τον Ιούνιο. Από τις 12:45 ο ΓΔ είχε χαμηλό μέρας τις 818,64 με αυτό του μήνα στις 818,52! Κατόπιν οι συναλλαγές αφιερώθηκαν στην αποφυγή της παραβίασης προς τα κάτω των 818 μονάδων. Αλλά για εμάς ήταν υπολογισμοί χωρίς τον ξενοδόχο, τους αμερικανούς διαχειριστές. Καθώς τα ΣΜΕ της Wall Street ειδοποιούσαν πως θα άνοιγε με πτώση άνω του -2% ο βαρύτερος μετοχικός δείκτης του κόσμου.
Η αύξηση της πίεσης στα τραπεζικά blue chip όταν στις συναλλαγές συμμετείχαν και οι διαχειριστές του δολαρίου επιβεβαίωσε τις επιφυλάξεις όσων περίμεναν τον ορισμό νέου πυθμένα στην πτώση που ξεκίνησε από τις 21 Απριλίου. Αυτή συνεχίστηκε από τη δεύτερη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας μετά από ενδιάμεση ανάσα και όλα δείχνουν πως θα καταλήξει στην καλύτερη περίπτωση στις 789 μονάδες. Το χαμηλό δηλαδή του τρέχοντος έτους, που όσο “τρέχει” τόσο “παραξενεύει”.
Ωστόσο δικαιολογείται η νευρικότητα με βάση την προσέγγιση του οικονομολόγου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Λουκά Παπαϊωάννου: “Αυτά που ζούμε σήμερα, υψηλό πληθωρισμό, ενεργειακή κρίση, γεωπολιτική αστάθεια και πανδημικά επεισόδια, οι πρόγονοι μας τα είχαν ζήσει, αλλά εμείς ως άλλες “μωρές παρθένες” θεωρούσαμε δεδομένο ότι στο διηνεκές θα ζούσαμε με μηδενικά επιτόκια, μηδενικό πληθωρισμό, χαμηλές τιμές Ενέργειας (ή και δωρεάν λόγω Ανανεώσιμων Πηγών) και ειρήνη στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Επιπλέον η εξαΰλωση τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Αγορές Κρυπτονομισμάτων, σε συνδυασμό με την απώλεια στις Αγορές ομολόγων & μετοχών, δημιουργεί εκρηκτικό μίγμα με απρόβλεπτες συνέπειες για την σταθερότητα των Αγορών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Όσο αναφορά τον Ελληνικό Μικρόκοσμό μας, μετά από σχεδόν 20 χρόνια κρίσης και ενώ “βλέπαμε φως στο τούνελ”, ξαφνικά καλούμαστε να διαχειριστούμε σύνθετες κρίσεις, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε εμείς τις λύσεις”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι επιθετικές αυξήσεις θα οδηγήσουν σε ύφεση την αμερικανική οικονομία και για αυτό κυριάρχησαν οι πιέσεις στη Wall Street μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από τη Fed,.
Τελικά o Dow Jones υποχώρησε 2,42% ή 741,46 μονάδες στις 29.927,07, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 3,25% στις 3.666,77 μονάδες και o Nasdaq μειώθηκε κατά 4,08% στις 10.646,10 μονάδες.
Στον βιομηχανικό Dow Jones, που πέρασε κάτω από τις 30.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 4 Ιανουαρίου του 2021, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walmart (+0,9%) και Procter & Gamble (+0,5%). Ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των American Express (-6%) και Nike (-5,6%). Επίσης, οι S&P 500 και Nasdaq παραμένουν σε περιοχές «bear market» καθώς πλέον απέχουν 24% και 34% από τα ιστορικά υψηλά Ιανουαρίου και Νοεμβρίου, αντίστοιχα.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,32% ενώ του 2ετούς υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,16%. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 1,2% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,0577 δολάρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Μια σοκαριστική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας οδήγησε το φράγκο στην πιο απότομη άνοδο των τελευταίων επτά ετών, επέβαλλε την χαλάρωση των συναλλαγών μεταφοράς της νομισματικής βάσης και πυροδότησε έναν νέο γύρο ανησυχίας ότι η αύξηση των επιτοκίων παγκόσμια θα καταπνίξει την ανάπτυξη. Ήρθε μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης προκαλώντας μεγάλες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών από τον κίνδυνο ύφεσης στις οικονομίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Επίσης χθες, η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά δήλωσε ότι είναι έτοιμη να δράσει δυναμικά για να εξουδετερώσει τους κινδύνους που εγκυμονεί ο πληθωρισμός, που ξεπερνά το 11%.
O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 2,47% στις 402,88 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 3,14% στις 7.044,98 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 3,31% στις 13.038,49 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 2,39% στις 5.886,24 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ ψαλιδίστηκε κατά 3,32% ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχώρησε -1,18%.
Το ελβετικό φράγκο κατέγραψε μεγάλη άνοδο 1,6% έναντι του δολαρίου και κατά 1% έναντι του ευρώ, μετά την αναπάντεχη απόφαση για αύξηση των επιτοκίων στο -0,25% από -0,75%.
ΧΑ
Συντονίστηκε με την παγκόσμια φυγή από το ρίσκο η Αθήνα υποχωρώντας -2,82%
Οι επενδυτές με τζίρο ελαφρά καλύτερο από τα 76 εκατ. ευρώ της Τετάρτης και μέτριας σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 815,27 από 838,94 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -2,82% ή 23,67 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 80,750 από 75,936 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 9,804 από 4,444 εκατ. ευρώ, και τον ΟΤΕ αφορούσαν 9,521 εκατ. ευρώ, ενώ την ΛΑΜΔΑ 282.500 ευρώ.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 10 από 59 την Τετάρτη 15/6 και 102 από 40 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 9 από 22. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 59,166 από 60,666 δις ευρώ.
Οι απώλειες σε (22) blue chip με 6 να υποχωρούν πάνω από -4,00% ήτοι ΠΕΙΡ -5,83%, ΑΛΦΑ -5,21%, ΕΤΕ -5,11%, ΕΥΡΩΒ -4,81%, ΜΠΕΛΑ -4,44% και ΕΛΧΑ -4,16% χωρίς ούτε ένα στα αμετάβλητα, αποκαλύπτουν πως το κλείσιμο με κέρδη αφορούσε 3 μόνο. Τα κέρδη τους ήταν άνω του +0,5% ήτοι ΕΕΕ +1,42%, ΜΟΗ +0,74%, και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,59%, και τονίζουν την επιστροφή της διάθεσης για ρευστοποίηση θέσεων σε μετοχές που ήταν στο κέντρο αλλά και την περιφέρεια του ενδιαφέροντος των θεσμικών δηλαδή εκτός από τις Τράπεζες σε πολλές από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αντίθετα μικρό το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές τις μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Πιθανά μια μερίδα εγχώριων θεσμικών, σήμερα θεώρησαν πως οι αποφάσεις της Fed, θα ισχυροποιήσουν την επενδυτική δυσμένεια για τις ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα.
Το κατώτερο μέρας στις 813,60 μονάδες, ήρθε στις 16:55, αντιστοιχούσε σε μεταβολή -3,02%. Σημειώθηκε με τους θεσμικούς του δολαρίου εντός συναλλαγών,. Στο ανώτερο μέρας, τις 837,41 μονάδες, η μεταβολή ήταν -0,18% με τους θεσμικούς του δολαρίου εκτός διαπραγμάτευσης αφού εμφανίστηκε στις 10:30
Ξεχώρισε σαν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το ότι η δυναμική των συναλλαγών έδωσε στην αγορά από τις 10:30 ως το τέλος σχεδόν κλιμακούμενη πτωτική κίνηση με συνεχή αναζήτηση πυθμένα αφού από τις 10:30 ως τις 16:55, η υπεροχή της προσφοράς κυριάρχησε ορίζοντας σταθερά κίνηση προς τις 810 μονάδες. Η τάση παρέμεινε εισαγόμενη, αλλά η τακτική ανά τίτλο επηρεάστηκε από εσωτερικά αίτια.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων από το 4,296% την προηγούμενη πέρασε στο 4,284% έχοντας φθάσει στο 4,377% ενδοσυνεδριακά.
Ήταν μια μέρα με τους επενδυτές να έχουν διάθεση για ξεπούλημα θέσεων γενικευμένο. Όλοι λειτούργησαν υπέρ της κυριαρχίας της προσφοράς έναντι της ζήτησης. Γνωρίζοντας την σημασία για τους διαχειριστές μετοχικών θεσμικών χαρτοφυλακίων, της πιθανότητας να περάσει ο ΓΔ κάτω των 800 μονάδων, όταν ξεπεράστηκε πτωτικά το επίπεδο των 820 μονάδων για τον μέσο όρο.
Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -3,09% στις 1965,49 από 2028,26 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 62,77 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης 15/6, ενώ ο FTSEΜ έπεσε -3,21%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η μετακύληση θέσεων θα σφραγίσει τη διαπραγμάτευση των ΣΜΕ επί μετοχών
Από την εικόνα των ανοικτών ΣΜΕ του δείκτη FTSE25 φαίνεται πως η μετακύληση θέσεων σε αυτά έχει σχεδόν ολοκληρωθεί αλλά απομένουν αρκετές κινήσεις για κλείσιμο των ανοικτών ΣΜΕ στη σειρά Ιουνίου στα ΣΜΕ επί μετοχών. Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουνίου, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη μόνιμα κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο. Το άνοιγμα στις 2023,76 μονάδες αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 4,50 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 62,77 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:30 και ήταν οι 2023,76 μονάδες. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:55 και ήταν οι 1961,55 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1965,49 από 2028,26 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -3,09% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 39,788 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 16/6/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιουνίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 859 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2029,50 μονάδες και κατώτερο τις 1960,00, ενώ έκανε τελευταίες πράξεις στις 1963,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 1961,25 από 2037,50, ενώ η σειρά απόκτησε 2157 από 2490 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 1042 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου με ανώτερο τις 1979,75 μονάδες κατώτερο τις 1934,50 και τιμή κλεισίματος τις 1936,75 από 2018,00 και η σειρά απόκτησε 2205 από 1952 ανοικτά ΣΜΕ. Αλλά διακινήθηκαν επίσης 10 ΣΜΕ της σειράς Αυγούστου στις 1952,50 μονάδες και η σειρά διατήρησε 30 ανοικτά ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον αυξήθηκε επιλεκτικά. Στα calls λήξης Ιουνίου διακινήθηκαν 102 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1975 μονάδες. Για την επόμενη σειρά λήξης Ιουλίου το ενδιαφέρον έφερε 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1975 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιουνίου, διακινήθηκαν 107 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1975 και τις 2000 μονάδες. Ενώ για την επόμενη διακινήθηκαν 3 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1950 και τις 2000 μονάδες.
Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Τετάρτης στις 546,38 με άνοδο +2,82%. Χθες Πέμπτη 16/6, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 518,06 μονάδων (-5,18%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 547,07 (+0,13%), και ανώτερο τις 547,07 (+0,13%), έκλεισε στις 518,46 με απώλειες -5,11%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου περιορίστηκε στα 19,279 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ -5,21% απασχόλησε 7,877 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ -5,11% 5,175 εκατ., η ΠΕΙΡ -5,83% απασχόλησε 2,228 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -4,81% απασχόλησε 3,999 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 524,00 από 552,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν στο 0.
Ο κ. Πέτρος Στεριώτης ανώτατο στέλεχος της ΚΕΠΕΥ σημείωσε: “Σε συνθήκες υψηλής μεταβλητότητας, ψάχνουμε με τον "μεγεθυντικό φακό" Εισηγμένες που να ικανοποιούν προεπιλεγμένα διαγραμματικά χαρακτηριστικά ανοδικότητας. Το χαμηλό του Μαρτίου στις 788 μονάδες αποτελεί το "οχυρό" που ακολουθεί μετά τις "στρογγυλές" 800 μονάδες, αλλά καλύτερα για τους επενδεδυμένους το να μη γίνει αυτή η "συνάντηση" ποτέ. Η χρηματιστηριακή ρήση "μην πιάνεις ένα μαχαίρι που πέφτει" είναι επίκαιρη, όσο ποτέ άλλοτε μετά την πανδημία.
Καλύτερη η κατάσταση από θεμελιώδη άποψη, η οποία υποστηρίζει τις καλές Εταιρείες (δεν τις ονοματίζουμε, αλλά τις ανακαλύψαμε), χωρίς να δείχνει σημάδια πανικού, λόγω υποτιμητικού “order flow” και άγριων επενδυτικών ενστίκτων. “Φυσικά, τα top - down θεμελιώδη (επιτόκια, γεωπολιτικά κλπ) είναι εκτός ελέγχου των Ελληνικών Εισηγμένων, οπότε το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι Διοικήσεις τους είναι να πλοηγήσουν τα καράβια τους σε ταραγμένα ύδατα”.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου εκτός των Τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 39.044 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 50.152 από 74.373 και τιμή κλεισίματος στα 0,842 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 40.295 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 79.897 από 63.186.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3581 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,05 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 2.996 από 5.029. Διακινήθηκαν επίσης 7807 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έγιναν 10485 από 7641 οι ανοικτές θέσεις.
Της ΕΥΡΩΒ με 5117 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 0,871 ευρώ και έγιναν 12.156 από 16.059 τα ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 7893 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έγιναν 13.955 από 10881 οι ανοικτές θέσεις.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 8314 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 0,968 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 14.389 από 16.971. Διακινήθηκαν 6636 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και έγιναν 18856 από 14010 οι ανοικτές θέσεις.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 12938 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Ιουνίου και τα 12193 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου, τα 3605 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου και 3021 για τη σειρά Σεπτεμβρίου, τα 2107 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου της ΙΝΤΚΑ με 2161 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου, και τα 1659 ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ λήξης Ιουνίου με 1279 συμβόλαια λήξης Σεπτεμβρίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo διευρύνθηκε και αφορούσε τα 191.495 συμβόλαια για ΑΛΦΑ, τα 42.577 συμβόλαια για ΠΕΙΡ, τα 16.800 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ, τα 10.000 συμβόλαια για ΜΥΤΙΛ και τα 8.500 για ΟΠΑΠ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Λουκάς Παπαϊωάννου
Η παραβολή των μωρών παρθένων, ταιριάζει απόλυτα στο να κατανοήσουμε τι συμβαίνει για άλλη μια φορά στον κόσμο των Αγορών. Η θεολογική προειδοποίηση για συνεχή εγρήγορση & επαγρύπνηση για την σωτηρία των πιστών, έχει απόλυτη εφαρμογή και για την σωτηρία των χαρτοφυλακίων των εμπλεκομένων στις Αγορές.
Και για άλλη μια φορά στην Παγκόσμια οικονομική ιστορία οι “μωρές παρθένες” έκαναν την εμφάνιση τους, οδυρόμενες ότι δεν ήξεραν, δεν κατάλαβαν, δεν υπολόγισαν σωστά, γενικά δεν…
Πρώτες και καλύτερες οι Κεντρικές Τράπεζες που προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα από μια 25ετη άσωτη διαχείριση πόρων, μηδενικών επιτοκίων και άστοχων αποφάσεων. Κυβερνήσεις και Επιχειρήσεις, που εκμεταλλευόμενες τα μηδενικά επιτόκια δανεισμού, σπατάλησαν χρόνο και χρήμα υπερδανειζόμενες και τώρα θα “δρέψουν τους οδυνηρούς καρπούς” των πτωχεύσεων. Καταναλωτές που ξέχασαν τι θα πει αποταμίευση και κατανάλωναν χωρίς αύριο, αγνοώντας παντελώς τι σημαίνει επενδύω στην πραγματική Οικονομία, αλλά μέχρι και ο κουρέας της γειτονιάς μου ήξερε τα πάντα για τα Κρυπτονομίσματα και τα NFT’s..
Τα σημάδια ήταν εδώ και καιρό παρόντα και με την αρθρογραφία μας έχουμε προειδοποιήσει αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Αλλά η πλειοψηφία επιδεικτικά τα αγνοούσε. Αρκούσε μια αφορμή για να αποδειχθεί η ρήση του W. Buffet “όταν έρχεται η άμπωτη φαίνεται η γύμνια του Βασιλιά”. Δυστυχώς για τις “μωρές παρθένες”, οι αφορμές ήρθαν μαζεμένες, όπως η πανδημία, ο Ρώσοουκρανικός πόλεμος και η ενεργειακή κρίση, για να φανεί άλλη μια φορά ότι η αγελαία συμπεριφορά των Αγορών δημιουργεί τεράστιες ζημιές, που με την σειρά τους, εξ αντανακλάσεως, παρασέρνουν και την πραγματική Οικονομία στην άβυσσο, σε μια ανατροφοδοτούμενη κρίση πολλαπλών επιπέδων, στην οποία το ερώτημα δεν είναι “αν θα γράψεις ζημιές, αλλά πόσες ζημιές θα γράψεις”.
Αυτά που ζούμε σήμερα, υψηλό πληθωρισμό, ενεργειακή κρίση, γεωπολιτική αστάθεια και πανδημικά επεισόδια, οι πρόγονοι μας τα είχαν ζήσει, αλλά εμείς ως άλλες “μωρές παρθένες” θεωρούσαμε δεδομένο ότι στο διηνεκές θα ζούσαμε με μηδενικά επιτόκια, μηδενικό πληθωρισμό, χαμηλές τιμές Ενέργειας (ή και δωρεάν λόγω Ανανεώσιμων Πηγών) και ειρήνη στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Επιπλέον η εξαΰλωση τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Αγορές Κρυπτονομισμάτων, σε συνδυασμό με την απώλεια στις Αγορές ομολόγων & μετοχών, δημιουργεί εκρηκτικό μίγμα με απρόβλεπτες συνέπειες για την σταθερότητα των Αγορών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Όσο αναφορά τον Ελληνικό Μικρόκοσμό μας, μετά από σχεδόν 20 χρόνια κρίσης και ενώ “βλέπαμε φως στο τούνελ”, ξαφνικά καλούμαστε να διαχειριστούμε σύνθετες κρίσεις, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε εμείς τις λύσεις. Το θετικό είναι ότι ένεκα των προηγούμενων κρίσεων έχουμε συσσωρεύσει ρευστότητα για αντέξουμε για 2 - 3 έτη, ευελπιστώντας ότι δεν θα τραβήξουν χρονικά “οι σεισμοί, οι λιμοί & οι καταποντισμοί” στην Διεθνή Οικονομία και το φως που βλέπαμε δεν ήταν το τραίνο που ερχόταν…
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ό Έλληνας έχει ασθενή μνήμη και συχνά υποκύπτει στα ίδια λάθη.
Αν στο σενάριο μας συμπεριλάβουμε τυχόν πολιτική αστάθεια από πρόωρες εκλογές, όσο και αν διαψεύδονται από την Κυβέρνηση και την διαχρονικά αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση με τον Γείτονα, επιβάλλεται να λάβουμε, αν δεν είχαμε ήδη λάβει, αυξημένα μέτρα προστασίας (ρευστότητας), εκμεταλλευόμενοι μια τεχνική ανοδική αντίδραση (bear market rally).
Όσο για τις Επιχειρήσεις και καταναλωτές που πλήττονται ήδη, θα πληγούν ακόμα περισσότερο από τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων, που αναπόφευκτα θα συνεχίζουν να αυξάνουν, δημιουργώντας νέα προβλήματα σε Τράπεζες, Επιχειρήσεις & Κρατικά Ταμεία.
Επιπλέον η αύξηση του κόστους χρήματος & των Α’ Υλών θα πιέσει τα λειτουργικά κέρδη & θα επαναξιολογήσει τα επενδυτικά σχέδια Επιχειρήσεων & Κρατών καθυστερώντας, ή ακυρώνοντας μεγάλο μέρος τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα.
Συμπερασματικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην παραβολή υπήρξαν και οι καλά προετοιμασμένες παρθένες, που κέρδισαν μια θέση στο δείπνο με τον Κύριο και την σωτηρία τους.
Προσωπικά δεν πιστεύουμε σε εσχατολογικά σενάρια, αλλά σε μια μονότονη επανάληψη της ιστορίας, η οποία μας έχει διδάξει ότι οι μεγαλύτερες ευκαιρίες δημιουργούνται σε καιρό κρίσεων.
Η σωστή επιλογή τίτλων αλλά και η σωστή χρονική επιλογή εισόδου, τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές περιβάλλον, σε συνεργασία με τους επενδυτικούς μας συμβούλους, θα δημιουργήσει σημαντικές υπεραξίες για τους προετοιμασμένους, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Σήμερα
Οι μετοχές παγκόσμια θα προχωρήσουν σήμερα Παρασκευή στη χειρότερη εβδομάδα τους από την κατάρρευση των αγορών τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι οι απότομες αυξήσεις επιτοκίων οδηγούν τις οικονομίες σε ύφεση, ενώ οι φόβοι για την ανάπτυξη και το ανερχόμενο ελβετικό φράγκο έπληξαν το δολάριο ΗΠΑ.
Στις 8:40 δική μας ώρα:
Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο -1,38%
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε πτώση -1,86%
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρούσε κατά -0,60%
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε ψηλότερα κατά +1,28%
Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας σκαρφάλωσε κατά +0,72%
Ο MSCI Asia ex Japan είχε πτώση -0,33% και ήταν στις 522,08 μονάδες.