Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008 17:24

Κομισιόν: Επίκειται έγκριση του σχεδίου των €28 δισ.

«Σε καλό δρόμο» βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης του ελληνικού σχεδίου των 28 δισ. ευρώ και η έγκρισή του επίκειται, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Σε καλό δρόμο» βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης του ελληνικού σχεδίου των 28 δισ. ευρώ και η έγκρισή του επίκειται, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν ήδη εγκριθεί 18 εθνικά σχέδια κρατών-μελών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στο χώρο των τραπεζών, ενώ εκκρεμεί η έγκριση άλλων 19 σχεδίων, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα έχει εγκρίνει είτε μέτρα για τη διάσωση συγκεκριμένων τραπεζών (π.χ. το σχέδιο διάσωσης της γερμανικής Hypo Real Estate, της βρετανικής Bradford and Bingley και της δανέζικης Roskilde Bank) είτε μέτρα για την αναδιάρθρωση τραπεζών (π.χ. της ολλανδικής ING και των γερμανικών IKB και Sachsen LB), σχέδια εγγυήσεων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Φινλανδία, Δανία) ή μέτρα στήριξης της τραπεζικής βιομηχανίας (Σουηδία).

Υπό αξιολόγηση βρίσκονται ακόμη τα μέτρα του βελγικού κράτους για την ενίσχυση των τραπεζών Dexia, KBC, Fortis και της ασφαλιστικής Ethias, το σχέδιο ενίσχυσης για το χρηματοπιστωτικό τομέα της Αυστρίας, τα χρηματοοικονομικά μέτρα στήριξης για την τραπεζική βιομηχανία (επανακεφαλαιοποίηση) στη Γαλλία και την Ουγγαρία κ.ά.

Εξάλλου, σύμφωνα με έναν «πίνακα αποτελεσμάτων» για τις κρατικές ενισχύσεις το 2007 που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή, τα κράτη-μέλη κάνουν όλο και μεγαλύτερη χρήση των δυνατοτήτων που παρέχονται από τους κοινοτικούς κανόνες στον τομέα αυτό. Ωστόσο, από τον ίδιο πίνακα προκύπτει ότι στην Ελλάδα οι συνολικές κρατικές ενισχύσεις το 2007 αντιστοιχούσαν στο 0,32% του ΑΕΠ, έναντι 0,51% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και 0,53% στην Ε.Ε. των «27».

Οι περισσότερες κρατικές ενισχύσεις το 2007 δόθηκαν από την Ουγγαρία (1,45% του ΑΕΠ), τη Βουλγαρία (1,35%), την Πορτογαλία (1,31%), τη Ρουμανία (1,17%) και τη Φινλανδία (1,16%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ