Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022 09:12

Market Beat: Η Αθήνα ακολουθεί τα διεθνή, που ακολουθούν τις κεντρικές τράπεζες        

 

  • Η Federal Reserve ενέκρινε τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από το 1994 και ειδοποίησε ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια φέτος με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών, καθώς αγωνίζεται να επιβραδύνει την οικονομία και να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που τρέχει σε υψηλό 40 ετών. Οι νέες προβλέψεις έδειξαν ότι και οι 18 αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη συνεδρίαση αναμένουν ότι η Fed φέτος θα αυξήσει τα επιτόκια έως 3% τουλάχιστον, με τουλάχιστον τους μισούς αξιωματούχους να αναφέρουν ότι το επιτόκιο ενδέχεται να χρειαστεί να αυξηθεί ως το 3,375% φέτος.

 

  • Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί μια «ήπια προσγείωση», στην οποία η οικονομία επιβραδύνεται αρκετά ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό, αποφεύγοντας παράλληλα την ύφεση. Αυτό αποτελεί μια σιωπηρή παραδοχή ότι οι κίνδυνοι μιας ύφεσης θα μπορούσαν να αυξηθούν καθώς η οικονομία χωνεύει μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.

 

  • Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +1% ή 303,70 μονάδες στις 30.668,53, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,46% στις 3.789,99 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +2,5% στις 11.099,15 μονάδες.

 

  • Οι ευρωπαϊκές μετοχές και οι τιμές των περιφερειακών κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη εκτινάχθηκαν μετά από μια ad hoc συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη για να συζητήσει την αναταραχή στις αγορές ομολόγων της περιοχής. Η ΕΚΤ ανέθεσε στο προσωπικό της ΕΚΤ να επιταχύνει το σχεδιασμό ενός νέου μέσου που θα περιόριζε τις διαφορές στο κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την περιοχή, αντιμετωπίζοντας τις χρηματοοικονομικές ανισορροπίες που έχουν δημιουργήσει εδώ και καιρό πρόβλημα στη νομισματική ένωση.

 

  • Τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street εμφανίζουν κέρδη της τάξης του +0,40% στις 8:30 δική μας ώρα. Ενώ στις ασιατικές συναλλαγές υπάρχει αναστροφή της εικόνας που είχαν χθες δηλαδή υποχωρούν οι δείκτες των κινεζικών χρηματιστηρίων και ενισχύονται των υπολοίπων.

 

  • Οι επενδυτές χθες με τζίρο αρκετά χαμηλότερο από αυτόν της Τρίτης και χαμηλής σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 838,94 μονάδες, με μεταβολή +1,96% ή 16,10 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος περιορίστηκε στα 75,936 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 4,444 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +2,38% στις 2028,26 μονάδες, ήτοι  47,09 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της Τρίτης  15/6, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,14%.

 

Βέβαια, για να προκληθεί μια ανάκτηση 16 μονάδων στον ΓΔ χρειάστηκαν 76 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την προηγούμενη με 115 είχαν χαθεί περίπου 40. Θα λέγαμε λοιπόν, πως η θετική εικόνα της αγοράς είναι η συνισταμένη ενός μέτριου αγοραστικού ενδιαφέροντος και της απουσίας διάθεσης για συνέχιση στην ρευστοποίηση θέσεων. Με απλά λόγια, η εικόνα των διεθνών αγορών και μια σειρά από γεγονότα όπως η κίνηση της ΕΚΤ ψαλίδισαν την τάση φυγής από το ρίσκο.

 

Αλλά, για να επιστρέψουν οι επαγγελματίες διαχειριστές με αγορές που θα ανατρέψουν την μεσοπρόθεσμη πτωτική τάση, θα χρειαστούν και άλλου τύπου ωθήσεις. Οι αρμόδιοι ανά εταιρεία και για την αγορά γνωρίζουν περισσότερα από οποιονδήποτε γύρω από την δημιουργία ουσιαστικών κινήτρων. Μην ξεχνάμε δε, ότι οι προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ είναι ασυνήθιστα αβέβαιες. Οι απειλές από τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη αυξάνονται. Η δε αναμέτρηση των ομολόγων, σαν επενδυτικά πεδία κατάλληλα για τις εποχές, έναντι των μετοχών κάθε τύπου, θα δίνει τη νίκη στα ομόλογα. Αυτή είναι η εκτίμηση που βρίσκεται κατά την γνώμη μας με τις περισσότερες  πιθανότητες επαλήθευσης.

 

Αυτό δεν αποκλείει τα ανοδικά γυρίσματα όπως το χθεσινό. Με το που σιγουρεύτηκε το επενδυτικό κοινό στην Ευρώπη πως θα αντιδρούσαν τα χρηματιστήρια του φάρου της παγκόσμιας χρηματιστηριακής βιομηχανίας δηλαδή της Wall Street αποφάσισαν να κινηθούν αγοραστικά. Θεωρώντας, πολύ σωστά κατά την εκτίμησή μας, τα ακόλουθα:

Όταν ο βαρύτερος μετοχικός δείκτης στον πλανήτη σε 5 συνεδριάσεις χάνει 10% είναι απίθανο και δύσκολο να μην υπάρξει φρένο στην πτώση, ακόμα κι αν αυτό δεν την ανατρέψει πλήρως. Παράλληλα, πρόσθεσε στην διάθεση για ρίσκο η γρήγορη αντίδραση της ΕΚΤ στην εικόνα που παρουσίασαν οι αγορές των ευρωπαϊκών ομολόγων.

 

Σταθερά μέσα στο εύρος των προβλέψεων των επαγγελματιών της ελληνικής αγοράς η κίνηση των αποτιμήσεων στην Αθήνα. “Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συγχρονίστηκε με τους κλυδωνισμούς των Διεθνών Αγορών, με το όριο στήριξης των 850 μονάδων του ΓΔ να αποτελεί πλέον όριο αντίστασης. Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη βραχυχρόνια κίνησή του ΓΔ”. Ειδοποίησαν από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

 

Αλλά χθες μια ασυνήθιστη κίνηση της ΕΚΤ με σύγκληση έκτακτου ΔΣ άλλαξε το κλίμα. Έτσι την επίδραση αυτής της απόφασης σχολίασε ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ: Κατευναστικά φαίνεται πως λειτούργησε η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ, με στόχο την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ευρωπαϊκών ομολόγων και ιδιαίτερα αυτών του Νότου. Η απόδοση του Ελληνικού 10ετους είχε χθες σκαρφαλώσει ψηλότερα του 4,7%, ενώ πλέον βρίσκεται πέριξ του 4,3%. Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων φαίνεται πως προεξοφλεί κάποια παρέμβαση από την ΕΚΤ, με τους επενδυτές να βγαίνουν αγοραστές στα Κρατικά ομόλογα, προσδοκώντας νέα μέτρα στήριξης. Οι πρόσφατες εξελίξεις επιτάχυναν την πτωτική κίνηση του Γενικού Δείκτη, φέρνοντάς τον στο 78,6% Fibonacci Retracement της μεταπολεμικής ανόδου και τις 824 μονάδες. Πλέον η τάση είναι καθαρά πτωτική, με την Αγορά να αντιμετωπίζει ισχυρές αντιστάσεις. Πρώτο σημείο ενδιαφέροντος οι 840 μονάδες και η μέση της χθεσινής πτώσης, ενώ ψηλότερα το τελευταίο πτωτικό “χάσμα” με τον ΕΚΜΟ 9 ημερών που εντοπίζεται στις 860 μονάδες”.

 

Μια ψύχραιμη φωνή της ελληνικής αγοράς ο Μάνος Χατζηδάκης υπενθύμισε: “Για τους ‘βετεράνους’ των Αγορών, η συγκυρία που διανύουμε δεν είναι μια ξαφνική, ή αναπάντεχη εξέλιξη, αλλά ένα απόλυτα φυσιολογικό κομμάτι του κύκλου των Χρηματιστηρίων.  Τα δύσκολα βρίσκονται ακόμα μπροστά και το να αναζητεί κανείς πυθμένες στις Αγορές, χωρίς να υπάρχει η προφανής αιτία στον ορίζοντα, μοιάζει περισσότερο με επιθυμία. Η λήξη του πολέμου στην Ουκρανία είναι μια αιτία. Όχι, όμως ακόμα προφανής. Η Ελληνική Αγορά θα ακολουθήσει με τον ένα, ή τον άλλο τρόπο, αφού οι αποτιμήσεις των μετοχών συγκρίνονται με τις αντίστοιχες ομοειδείς Επιχειρήσεις στο εξωτερικό, “εισπράττοντας” και μια έκπτωση, λόγω της σχετικά χαμηλής εμπορευσιμότητάς τους”.

 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

 

Κέρδη στη Wall Street μετά την απόφαση της Fed να προχωρήσει στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994 και συγκεκριμένα κατά 75 μονάδες βάσης, επιβεβαιώνοντας τα στοιχήματα της πλειοψηφίας των επαγγελματικά εμπλεκόμενων στις συναλλαγές. Τα επιτόκια αναμένεται να βρεθούν στο 3,4% στο τέλος του 2022 και στο 3,8% στο τέλος του 2023, όταν τον Μάρτιο προέβλεπαν ότι τα επιτόκια θα βρίσκονταν στο 1,9% και 2,8% αντίστοιχα.

 

Στην συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της FOMC, ο Τζέρομ Πάουελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει και σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση.

 

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +1% ή 303,70 μονάδες στις 30.668,53, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,46% στις 3.789,99 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +2,5% στις 11.099,15 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+10%) και Microsoft (+3,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Chevron (-1,3%) και Dow (-1%). Παράλληλα, επέστρεψαν σε καθοδική τροχιά οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

 

H απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά 12 μονάδες βάσης στο 3,35% και του 2ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,26%. Tο δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,0457 δολάρια.

 

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, τον Μάιο, διολίσθησαν 0,3%, μετά από άνοδο 0,7% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,2%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI κινήθηκε χαμηλότερα 3% ενώ η τιμή του χρυσού ανέκαμψε από το χαμηλό μήνα, σημειώνοντας άνοδο 0,3%.

 

ΕΥΡΩΠΗ

Κέρδη στις αγορές μετοχών του ευρώ μετά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά και την εκτόξευση των αποδόσεων στα ομόλογα Ιταλίας και Ελλάδας.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το ΔΣ της ΕΚΤ έδωσε εντολή να σχεδιαστεί ένα νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων της ευρωζώνης.

 

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που λήγουν και βρίσκονται στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο της πανδημίας, με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

 

 

Παράλληλα, αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο κατά 0,4%, ενώ τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ίδιο μήνα έδειξαν άνοδο κατά 0,3%. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή μειώθηκε κατά 2,0% στην ευρωζώνη και κατά 0,5% στην ΕΕ.

 

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +1,42% στις 413,10 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +1,20% στις 7.273,41 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +1,36% στις 13.485,29 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +1,35% στις 6.030,13 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ εκτινάχθηκε κατά +2,87% ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ κέρδισε +1,34%.

 

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή WTI κινείται χαμηλότερα 1% στα 117,79 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,5%.

 

ΧΑ

Μετά το ξεπούλημα η Αθήνα αντέδρασε ικανοποιητικά κατά +1,96%

 

Οι επενδυτές με τζίρο αρκετά χαμηλότερο από τα 115 εκατ. ευρώ της Τρίτης και χαμηλής σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 838,94 από 822,84 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,96% ή 16,10 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος περιορίστηκε στα 75,936 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 4,444 εκατ. ευρώ, και την ΕΤΕ αφορούσαν 2,112 εκατ. ευρώ, τον ΟΤΕ 986.063, την ΕΥΡΩΒ 567.699, την ΜΥΤΙΛ 484.900 ευρώ, και την ΜΠΕΛΑ 294.000 ευρώ.

 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 59 από 8 την Τρίτη 14/6 και 40 από 102 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 22 από 14. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 60,666 από 59,435 δις ευρώ.

 

Οι απώλειες σε (4) blue chip με 3 να υποχωρούν πάνω από -1,00% ήτοι ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,98%, ΕΥΔΑΠ -1,30%, και ΤΕΝΕΡΓ -1,11%  και τις ΕΛΧΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ  στα αμετάβλητα, υπογραμμίζουν το κλείσιμο με κέρδη σε 19. Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους άνω του +3% οι ΑΛΦΑ +5,37%, ΕΕΕ +4,46%, ΟΤΕ +4,26%, ΜΟΗ +3,65%, και ΜΠΕΛΑ +3,33%, και τονίζουν την επιστροφή της διάθεσης για σχηματισμό θέσεων σε μετοχές που ήταν στο κέντρο αλλά και την περιφέρεια του ενδιαφέροντος των θεσμικών δηλαδή εκτός από τις Τράπεζες σε πολλές από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αντίθετα μικρό το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές τις μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Πιθανά μια μερίδα εγχώριων θεσμικών, σήμερα αποφάσισαν πως οι αποφάσεις του έκτακτου ΔΣ της ΕΚΤ, θα τερματίσουν την επενδυτική δυσμένεια για τις ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα.

 

Το κατώτερο μέρας στις 825,36 μονάδες, ήρθε με το άνοιγμα, αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,31%. Σημειώθηκε με τους θεσμικούς του δολαρίου εκτός συναλλαγών, αφού εμφανίστηκε στις 10:30. Στο ανώτερο μέρας, τις 839,54 μονάδες, η μεταβολή ήταν +2,03%.

 

Ξεχώρισε σαν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το ότι η δυναμική των συναλλαγών έδωσε στην αγορά  από τις 10:30 ως το τέλος σχεδόν κλιμακούμενη ανοδική κίνηση με συνεχή αναζήτηση οροφής αφού από τις 10:30 ως τις 16:49, η υπεροχή της ζήτησης διατηρήθηκε ορίζοντας σταθερά  κίνηση προς τις 840 μονάδες. Η τάση  παρέμεινε εισαγόμενη αλλά η τακτική ανά τίτλο επηρεάστηκε από εσωτερικά αίτια.

 

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 4,662% την προηγούμενη πέρασε στο 4,245% έχοντας φθάσει στο 4,713% ενδοσυνεδριακά.

 

Ήταν μια μέρα με τους επενδυτές να έχουν διάθεση για αγορές θέσεων γενικευμένες. Όλοι λειτούργησαν υπέρ της κυριαρχίας της ζήτησης έναντι της  προσφοράς. Γνωρίζοντας την σημασία για τους διαχειριστές μετοχικών θεσμικών χαρτοφυλακίων, της πιθανότητα να περάσει ο ΔΤΡ άνω των 560 μονάδων, και για αυτό δεν πλησιάστηκε το επίπεδο των 820 μονάδων για τον μέσο όρο. 

 

 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

 

Η εκπνοή αύξησε το ενδιαφέρον παρά τη μείωση των όγκων στην υποκείμενη αγορά

Απόμειναν δυο περίπου συνεδριάσεις ως την εκπνοή όλων των παράγωγων προϊόντων των σειρών Ιουνίου. Οι κινήσεις στο πεδίο των ΣΜΕ επί μετοχών έχουν δυναμώσει καθώς ελαττώνουν τις θέσεις τους οι traders στην τρέχουσα σειρά και αυξάνουν την έκθεσή τους στις επόμενες.  Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουνίου, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη μόνιμα πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο. Το άνοιγμα στις 1989,20 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 8,03 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 47,09 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 16:46 και ήταν οι 2030,90 μονάδες. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 1898,20 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2028,26 από 1981,17 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +2,38% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ενισχύθηκε φθάνοντας στα 56,693 8 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 15/6/22.

 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιουνίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 1530 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2033,00 μονάδες και κατώτερο τις 1991,00, ενώ έκανε τελευταίες πράξεις στις 2028,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2037,50, ενώ η σειρά απόκτησε 2490 από 3009 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 1430 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου με ανώτερο τις 2014,00 μονάδες κατώτερο τις 1973,00 και τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2018,00 από 1971,25 έτσι η σειρά απόκτησε 1952 από 1273 ανοικτά ΣΜΕ. Αλλά δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Αυγούστου και η σειρά παρέμεινε με 30 ανοικτά ΣΜΕ.

 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον υποχώρησε πάλι. Στα calls λήξης Ιουνίου διακινήθηκαν 18 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1975 και τις 2000 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Ιουλίου το ενδιαφέρον μηδενίστηκε. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιουνίου, διακινήθηκαν 46 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1975 ως τις 2150 μονάδες. Ενώ για την επόμενη απουσίασε το ενδιαφέρον.

 

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Τρίτης στις 531,38 με πτώση -6,34%. Χθες Τετάρτη 15/6, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 530,86 μονάδων (-0,10%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 534,03 (+0,50%), και ανώτερο τις 546,38 (+2,82%), έκλεισε στις 546,38 με άνοδο +2,82%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 22,972 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +5,37% απασχόλησε 8,935 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +2,31% 3,976 εκατ., η ΠΕΙΡ +0,93% απασχόλησε 1,829 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +1,80% απασχόλησε 5,553 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

 

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 552,25 από 537,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν στο 0.

 

Από τις παρατηρήσεις του Μάνου Χατζηδάκη της Beta Sec. ξεχώρισαν:  Η διαφορά με το πρόσφατο παρελθόν, είναι ότι τα περιθώρια ευελιξίας των Επιχειρήσεων είναι περιορισμένα. Η χρήση της Τεχνολογίας για την αύξηση της αποτελεσματικότητας, ή η μείωση εξόδων με αναδιαρθρώσεις πόρων έχουν εξαντλήσει τα περιθώριά τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τη δυνατότητα των Εταιρειών να περάσουν το επιπλέον κόστος στην κατανάλωση. Το “νεκρό σημείο” μετατοπίστηκε βίαια υψηλότερα, χωρίς οι Εταιρείες να έχουν ανάλογες λύσεις για να εξομαλύνουν τα κοστολόγιά τους.

 

Το παρήγορο της υπόθεσης είναι ότι οι ισολογισμοί διαθέτουν αρκετή ρευστότητα και η σημαντική απομόχλευση που παρατηρήθηκε πέρυσι, θα βοηθήσει να περάσει η χρονιά χωρίς δυσάρεστες συνέπειες για τις περισσότερες Επιχειρήσεις. Και λέγοντας “δυσάρεστες” δεν εννοούμε φυσικά τη μείωση της κερδοφορίας τους. Ο πληθωρισμός φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει και οι κεντρικοί τραπεζίτες μιλούν πλέον για “ταξίδι επιτοκίων” και όχι για διορθωτικές κινήσεις. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί η χρυσή τομή που δε θα στείλει τις Οικονομίες σε μια μακρά ύφεση, με αυξητικές τάσεις τιμών στην Οικονομία.

 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου εκτός των Τραπεζών.  Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 25.680 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 74.373 από 87.862 και τιμή κλεισίματος στα 0,881 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 21.551 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 63.186 από 43.739.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4408 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,22 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 5.029 από 7.945. Διακινήθηκαν  επίσης 4841 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έγιναν 7641 από 4449 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΕΥΡΩΒ με 5814 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 0,914 ευρώ και έγιναν 16.059 από 20.369 τα ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 6302 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έγιναν 10881 από 5446 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 8569 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,02 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 16.971 από 19.769. Διακινήθηκαν 9378 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και έγιναν 14010 από 6142 οι ανοικτές θέσεις.

 

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 16466 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Ιουνίου και τα 16409 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου, τα 8599 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου και 9212 για τη σειρά Σεπτεμβρίου, τα 3634 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου του ΑΔΜΗΕ με 3654 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου, και τα 2437 ΣΜΕ της ΛΑΜΔΑ λήξης Ιουνίου με 1650 συμβόλαια λήξης Σεπτεμβρίου. 

 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo υποχώρησε με 12.000 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ, και  2.500 για ΜΥΤΙΛ.

 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

 

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

 

Προ εκπλήξεως έπιασε τις Ευρωπαϊκές Αγορές η ΕΚΤ, με την Cristine Lagarde να ξεδιπλώνει την επιθετικότερη στάση που θα τηρήσει τις επόμενες συνεδριάσεις, όσον αφορά την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Η ολοκλήρωση του APP και η αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ήταν προεξοφλημένη, όμως η επιθετικότερη στάση που δύναται να τηρήσει, σε συνάρτηση με την πορεία του πληθωρισμού, έφερε τα πάνω κάτω στις Ευρωαγορές, εκτοξεύοντας παράλληλα τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης.

 

Κατευναστικά φαίνεται πως λειτούργησε η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ, με στόχο την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ευρωπαϊκών ομολόγων και ιδιαίτερα αυτών του Νότου. Η απόδοση του Ελληνικού 10ετους είχε χθες σκαρφαλώσει ψηλότερα του 4,7%, ενώ πλέον βρίσκεται πέριξ του 4,3%. Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων φαίνεται πως προεξοφλεί κάποια παρέμβαση από την ΕΚΤ, με τους επενδυτές να βγαίνουν αγοραστές στα Κρατικά ομόλογα, προσδοκώντας νέα μέτρα στήριξης.

 

Οι εξελίξεις επιτάχυναν την πτωτική κίνηση του Γενικού Δείκτη, φέρνοντάς τον στο 78,6% Fibonacci Retracement της μεταπολεμικής ανόδου και τις 824 μονάδες. Πλέον η τάση είναι καθαρά πτωτική, με την Αγορά να αντιμετωπίζει ισχυρές αντιστάσεις. Πρώτο σημείο ενδιαφέροντος οι 840 μονάδες και η μέση της χθεσινής πτώσης, ενώ ψηλότερα το τελευταίο πτωτικό “χάσμα” με τον ΕΚΜΟ 9 ημερών που εντοπίζεται στις 860 μονάδες.

 

Η σημερινή αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα από τα βραχυπρόθεσμα υπερπουλημένα επίπεδα, δικαιολογείται από την προσδοκία των Κεντρικών Τραπεζών, όμως τα περιθώρια συνέχισης της πτώσης είναι υπαρκτά. Απώλεια των 820 μονάδων και του χθεσινού χαμηλού, ανοίγει τον δρόμο για το κρίσιμο επίπεδο των 790 μονάδων. Τα επίπεδα αυτά αποτελούν τα χαμηλά του πολέμου, ενώ εκεί εντοπίζεται ο ΚΜΟ 200 εβδομάδων και ο ΚΜΟ 30 μηνών, διαμορφώνοντας κρίσιμες μακροχρόνιες στηρίξεις.

 

Ο Τραπεζικός δείκτης απώλεσε την στήριξη των 540 μονάδων και πρέπει να επιστρέψει ψηλότερα, προκειμένου να κινηθεί προς τις αντιστάσεις των 560 και 584 μονάδων. Πλέον η ζώνη των 500 μονάδων αποτελεί και την κυριότερη στήριξη του ΔΤΡ, με τον κλαδικό δείκτη να “κρατάει” αυτά τα επίπεδα μετά από τρείς “κρούσεις” που είχε τους τελευταίους 15 μήνες.

 

Πέρα από την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και για αυτή την εβδομάδα βρίσκεται στην Αντίπερα Όχθη του Ατλαντικού, με την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Fed και την ανακοίνωση των παρεμβατικών επιτοκίων. Οι αναλυτές έχουν ως δεδομένη μια αύξηση 50 μονάδων βάσης, όμως μετά τα νέα στοιχεία πληθωρισμού, οι Αγορές πιθανολογούν μια αύξηση 75 μονάδων βάσης, κατακρημνίζοντας το τελευταίο διάστημα τις αποτιμήσεις.

 

Σήμερα

 

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα Πέμπτη 16/6, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων με μεγαλύτερο χρόνο ωρίμανσης υποχώρησαν και το δολάριο υποχώρησε από τα υψηλά δύο δεκαετιών μετά την επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ η οποία επίσης μείωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη.

 

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενέκρινε την Τετάρτη τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από το 1994, αυξάνοντας το επιτόκιο-στόχο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 75 μονάδες βάσης σε ένα εύρος μεταξύ 1,5% και 1,75%. Οι αξιωματούχοι της Fed βλέπουν επίσης περαιτέρω σταθερές αυξήσεις φέτος, με στόχο το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 3,4% μέχρι το τέλος του έτους.

 

Στις 8:30 δική μας ώρα:

 

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο +0,76%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε πτώση -0,04%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ενισχυόταν κατά +0,54%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε χαμηλότερα κατά -1,10%

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας υποχώρησε κατά -0,17%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε πτώση -0,39% και ήταν στις 527,71 μονάδες.