Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022 06:58

Eurogroup: Σήμερα το πράσινο φως για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία

Στο Λουξεμβούργο, όπου και τον Ιούνιο του 2018 είχε αποφασιστεί το τέλος των μνημονίων για την Ελλάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Ένα ακόμα ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα όσον αφορά την οικονομική επιτήρηση.

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Στο Λουξεμβούργο, όπου και τον Ιούνιο του 2018 είχε αποφασιστεί το τέλος των μνημονίων για την Ελλάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Ένα ακόμα ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα όσον αφορά την οικονομική επιτήρηση. «Η Ελλάδα έχει διανύσει ένα απίστευτα μακρύ δρόμο τα τελευταία 12 χρόνια και τώρα βρίσκεται σε μια βιώσιμη πορεία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα προσπαθειών και αποφασιστικότητας πολλών ετών και αξίζει να αναγνωριστεί» τόνισε πρόσφατα ευρωπαίος αξιωματούχος με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα αναμένεται να έχει δύο σκέλη:

  • Το πρώτο θα αφορά την απόφαση εκταμίευσης μιας ακόμα δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ, μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με βάση και τα συμπεράσματα της 14ης έκθεσης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη έκθεση είναι θετική, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και στη εκτίναξη του πληθωρισμού.
  • Στο δεύτερο θα αναφέρεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξουσιοδοτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανάψει το «πράσινο φως» για την οριστική έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μετά τις 20 Αυγούστου. Δηλαδή ότι δεν υπάρχει λόγος να παραταθεί για ακόμα ένα εξάμηνο, όπως γινόταν έως σήμερα.   

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία δεν σημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν θα συνεχίσουν να ακολουθούν μια σταθερή και συνετή δημοσιονομική πολιτική και θα σταματήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, αυτό το οποίο έχει επισημανθεί επανειλημμένως από κυβερνητικά στελέχη είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, όπως και η στήριξη στους πολίτες, χωρίς όμως να ξεφεύγει δημοσιονομικά.

Άλλωστε, όπως προκύπτει και από την 14η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών, υπάρχει μια σειρά από εκκρεμότητες οι οποίες θα πρέπει να κλείσουν έως και τον Οκτώβριο. Το Φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τακτική μετα-προγραμματική αξιολόγηση (όπως συμβαίνει εδώ και καιρό με τις άλλες χώρες που πέρασαν από μνημόνια). Η σχετική έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου ώστε με βάση τα συμπεράσματά της το Eurogroup του Δεκεμβρίου να λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019, αντίστοιχου ύψους 748 εκατ. ευρώ.

Στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναμένεται να έχει συναντήσεις με στελέχη του Eυρωπαϊκου Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ενώ θα λάβει μέρος στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου Διοικητών του ESM, στην οποία θα αναδειχθεί ο νέος εκτελεστικός διευθυντής του Μηχανισμού και θα εγκρίνει την ετήσια έκθεση του Μηχανισμού για το 2021.

 

Τι λέει η έκθεση του ESM

 

Σύμφωνα με την έκθεση του ESΜ, η ελληνική οικονομία ανέκαμψε δυναμικά από την πανδημία, λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης και του τουρισμού. Το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν αυτό που τροφοδότησε ένα μεγάλο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, οι συνθήκες της αγοράς παρέμειναν ευνοϊκές, υποστηριζόμενες από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και το σχέδιο ανάκαμψης.

Δεν παραλείπει να αναφέρει ότι η Ελλάδα διατήρησε σταθερά πρόσβαση στις αγορές  την ώρα που χρηματοδοτικές της ανάγκες παραμένουν χαμηλές. Ωστόσο, όπως τονίζει ο ESM, χώρα μας «παραμένει ευάλωτη λόγω των μακροοικονομικών ανισορροπιών, ιδιαίτερα του πολύ υψηλού δημόσιου χρέους της, καθώς και του επίμονου επενδυτικού κενού, της χαμηλής παραγωγικότητας και των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για να διορθώσει αυτές τις αδυναμίες, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο «ταξίδι» εκσυγχρονισμού της οικονομίας της. Οι μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση μακροχρόνιων αδυναμιών στις υποδομές, στην εκπαίδευση, στις δεξιότητες και στη δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος δικαιοσύνης»

Μάλιστα σημειώνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «ρίχνει σκιές» στις οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα με το μέγεθος των επιπτώσεων να μην προσδιοριστεί επακριβώς.