Στις αυξήσεις τιμολογίων και στη μείωση του κόστους στηρίζει η διοίκηση της ΔΕΗ το σχέδιό της για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος ύψους 13,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 και για την ανόρθωση των οικονομικών της.
Στις αυξήσεις τιμολογίων και στη μείωση του κόστους στηρίζει η διοίκηση της ΔΕΗ το σχέδιό της για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος ύψους 13,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 και για την ανόρθωση των οικονομικών της.
Το φιλόδοξο σχέδιο που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος στους διεθνείς αναλυτές, σε μεγάλο βαθμό, εδράζεται στον περιορισμό του κόστους της επιχείρησης κατά 500 εκατομμύρια το χρόνο από το 2009 έως το 2014 (μέσος όρος ετησίως), μέσω της μείωσης των ελεγχόμενων εξόδων, όπως μισθοί, αγορές υλικών, εξωτερικές υπηρεσίες και στην αύξηση των εσόδων μέσω των τιμολογίων.
Η ρήτρα καυσίμου
Σε ό,τι αφορά στα τιμολόγια, η διοίκηση της ΔΕΗ περιόρισε τις απαιτήσεις της. Συγκεκριμένα, πέραν της ρήτρας καυσίμου που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, με άγνωστη ακόμη πραγματική επιβάρυνση, λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης της τιμής πετρελαίου, η διοίκηση της ΔΕΗ προτείνει πλέον ονομαστικές αυξήσεις (και όχι πέραν του πληθωρισμού) όπως στο αρχικό σχέδιο του Business Plan.
Συγκεκριμένα δε, 1% για το 2009, 5% για τα έτη 2010-2012, 4% για το 2013 και 3% για το 2014. Η υποχώρηση αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί με τις συνεχείς υπενθυμίσεις του καθ΄ ύλην αρμόδιου υπουργού κ. Χρήστου Φώλια, ο οποίος, χθες ακόμη, διεμήνυε στον κ. Αθανασόπουλο ότι η κυβέρνηση λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία το 2009, δεν πρόκειται να συζητήσει περί αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Σύμφωνα δε με δηλώσεις του, θα αναμένει να ενημερωθεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ για τις λεπτομέρειες του business plan.
Το κόστος
Αναφορικά με τον περιορισμό το κόστους, η διοίκηση της ΔΕΗ λαμβάνει ως δεδομένο ότι η επιχείρηση έχει περιθώρια περιορισμού του κόστους κατά 750 εκατομμύρια ετησίως, συγκρινόμενη με αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις του ίδιου μεγέθους.
Ετσι θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο εξοικονόμησης 30 εκατομμυρίων ετησίως από την αγορά εξωτερικών υπηρεσιών, 17 εκατομμυρίων από την αγορά υλικών και 285 εκατομμυρίων από τη μισθοδοσία.
Ως προς το τελευταίο, η μείωση θα γίνει μέσω της φυσιολογικής αποχώρησης προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης και της υποκατάστασης του αριθμού αυτού από νεοπροσλαμβανόμενους, οι οποίοι έχουν πολύ χαμηλότερες αποδοχές. Συνολικά η διοίκηση της ΔΕΗ υπολογίζει σε 6.566, τον αριθμό των εργαζομένων οι οποίοι θα αποχωρήσουν μέχρι το 2014.
Ωστόσο η διοίκηση σημειώνει ότι σε περίπτωση που δεν αντικατασταθεί το σύνολο του προσωπικού που αποχωρεί, τότε το συνολικό όφελος από τις συνταξιοδοτήσεις θα φτάσει τα 487 εκατομμύρια το χρόνο.
Πιθανή εθελουσία
Ετσι, αφήνει ως ενδεχόμενο τη δυνατότητα την εφαρμογή προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου από την εργασία, αν και το κλίμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό για μία παρόμοια προοπτική.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ