Ανοδικά κινήθηκε ο χρυσός για πρώτη φορά αυτήν την εβδομάδα στη Ν. Υόρκη εν μέσω εικασιών ότι το ράλι του δολαρίου θα σταματήσει, τονώνοντας την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση. Πτωτικά κινήθηκαν το ασήμι και η πλατίνα.
Ανοδικά κινήθηκε ο χρυσός για πρώτη φορά αυτήν την εβδομάδα στη Ν. Υόρκη εν μέσω εικασιών ότι το ράλι του δολαρίου θα σταματήσει, τονώνοντας την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση. Πτωτικά κινήθηκαν το ασήμι και η πλατίνα.
Το δολάριο σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση έναντι του καλαθιού των έξι κυριοτέρων νομισμάτων του κόσμου μετά την άνοδό του 1,2% τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Ο χρυσός και τα άλλα μέταλλα συχνά ακολουθούν την αντίθετη πορεία του δολαρίου. Οι ράβδοι χρυσού υποχώρησαν 18% τον περασμένο μήνα, καθώς ο U.S. Dollar Index έκανε ράλι 7,8%.
Τα συμβόλαια του χρυσού για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσαν άνοδο 3,30 δολ., ποσοστό 0,5%, στα 736 δολ. η ουγγιά στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex).
Το ασήμι για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου υποχώρησε 24 σεντς, ποσοστό 2,5%, φθάνοντας στα 9,31 δολ. η ουγγιά στο Comex. Τα συμβόλαια της πλατίνας για παράδοση του Ιανουαρίου υποχώρησαν κατά 13,30 δολ. η ουγγιά, ποσοστό 1,6%, φθάνοντας στα 823,70 δολ. η ουγγιά στο Nymex. Το παλλάδιο για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου υποχώρησε 21,45 δολ., ποσοστό 10%, φθάνοντας στα 193,85 δολ. η ουγγιά.
Το δολάριο υποχώρησε έως 1,4% έναντι του καλαθιού των νομισμάτων, πριν περιορίσει τις απώλειές του. Νωρίτερα ο χρυσός σημείωσε άνοδο έως 4,4%.
Η άνοδος του χρυσού περιορίστηκε εν μέσω εικασιών ότι η παγκόσμια ύφεση θα περιορίσει τη ζήτηση για όλα τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής.
Από το δεύτερο τρίμηνο του 2007, οι τράπεζες διεθνώς εμφάνισαν ζημίες 967,4 δισ. δολ. εξ αιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ο δείκτης Standard & Poor's 500 Index των μετοχών υποχώρησε 41% φέτος (μέχρι και χθες), ενώ ο Reuters/Jefferies CRB Index των 19 εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής υποχώρησε 32%.
Η ζήτηση για επενδύσεις μειώθηκε 58% στους 85,3 μετρικούς τόνους το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του World Gold Council (WGC). Οι θεσμικοί επενδυτές πούλησαν 296,8 τόνους, παρά τη ζήτηση για ράβδους, νομίσματα και κεφάλαια αυξήθηκε 382,1 τόνους.
Και οι πωλήσεις χρυσού μειώθηκαν από τις κεντρικές τράπεζες, τις μεγαλύτερες κατόχους του πολύτιμου μετάλλου στον κόσμο. Οι πωλήσεις μειώθηκαν 87% στους 23 τόνους το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με το WGC. Οι τράπεζες, με την εγγύηση της Central Bank Gold Agreement πούλησαν 357 τόνους χρυσού έως τον Σεπτέμβριο αυτού του έτους, τη χαμηλότερη ποσότητα από το 1999.
Η People's Bank of China σκέφτεται να αυξήσει τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 4.000 τόνους από 600 τόνους, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guangzhou Daily.
Τον Σεπτέμβριο η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία και κατέστη η μεγαλύτερη κάτοχος ομολόγων των ΗΠΑ. Η χώρα κατέχει τώρα περίπου 600 δισ. δολάρια. Η Κίνα είναι ένατη κάτοχος αποθεμάτων χρυσού μεταξύ των κεντρικών τραπεζών του κόσμου.