Η «έκρηξη» της τουριστικής κίνησης τους επόμενους μήνες στη χώρα μας, εκτός από τις τονωτικές ενέσεις ρευστότητας στην αγορά, φέρνει αυστηρά πρόστιμα και λουκέτα στους παραβάτες. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται αποφασισμένη αφενός να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου, αφετέρου να μην αμαυρωθεί η εικόνα της χώρας από επιτήδειους που στον «βωμό» του «μαύρου χρήματος» επιδοθούν στο «σπορ» της φοροδιαφυγής, δυσφημίζοντας τη χώρα με νοοτροπίες που πρέπει να εξαλειφθούν.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Η «έκρηξη» της τουριστικής κίνησης τους επόμενους μήνες στη χώρα μας, εκτός από τις τονωτικές ενέσεις ρευστότητας στην αγορά, φέρνει αυστηρά πρόστιμα και λουκέτα στους παραβάτες.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται αποφασισμένη αφενός να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου, αφετέρου να μην αμαυρωθεί η εικόνα της χώρας από επιτήδειους που στον «βωμό» του «μαύρου χρήματος» επιδοθούν στο «σπορ» της φοροδιαφυγής, δυσφημίζοντας τη χώρα με νοοτροπίες που πρέπει να εξαλειφθούν.
Λόγος για τον οποίο ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ ξεκινά τις επόμενες ημέρες τις καλοκαιρινές «επισκέψεις» στις τουριστικές περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου δράσης που έχει εκπονηθεί για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην έκδοση αποδείξεων από τους υπόχρεους, καθώς η μη τήρηση του νόμου έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες στο σκέλος του ΦΠΑ, «πηγή» από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο χάνει σε ετήσια βάση πάνω από 5,5 δισ. ευρώ.
Με βάση τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, φέτος αναμένεται να διενεργηθούν δεκάδες χιλιάδες μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι πρόληψης από τις ΔΟΥ και από την ΥΕΔΔΕ (Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων), τόσο σε νησιά του Αιγαίου, όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος κ.ά., όσο και σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής και της Ευβοίας.
Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες και οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ θα έχουν στη διάθεσή τους δεδομένα μέσω των κινητών τους τηλεφώνων, τάμπλετ και ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ θα μπορούν να σκανάρουν τις αποδείξεις με τα κινητά για να διαπιστώνουν τη γνησιότητά τους. Για την υλοποίηση του ελεγκτικού πλάνου, μάλιστα, 17 εφορίες σε όλη τη χώρα, από την Κρήτη μέχρι και την Κομοτηνή, θα ενισχυθούν με προσωπικό για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Στις επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην κόβουν αποδείξεις, αρχικά επιβάλλεται πρόστιμο, αλλά εάν είναι πάνω από 10 οι αποδείξεις που δεν κόπηκαν ή η αξία τους υπερβαίνει το ποσό των 500 ευρώ, τότε οι ελεγκτές βάζουν «λουκέτο».
Ειδικότερα σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου, ή έκδοσης, ή λήψης ανακριβούς στοιχείου, για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.
Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικών βιβλίων και των 500 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.
Σε περίπτωση υποτροπής, δηλαδή της διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 100% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.
Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, από το ποσό των 500 ευρώ σε περίπτωση απλογραφικών βιβλίων και των 1.000 ευρώ σε περίπτωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.
Στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 200% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 1.000 ευρώ σε περίπτωση απλογραφικών βιβλίων και των 2.000 ευρώ σε περίπτωση διπλογραφικών βιβλίων.
Στην περίπτωση που κατά τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστωθεί η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση περισσοτέρων από 10 παραστατικών πώλησης ή εφόσον διαπιστώνεται ότι η αξία των παραστατικών πώλησης τα οποία δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ανεξαρτήτως του πλήθους τους, αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.
Στην περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των ελεγκτών αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης, την οποία αφορά ο έλεγχος, μέχρι και 1 μήνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.