Aνησυχίες εξέφρασαν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες που συμμετείχαν στο roadshow της Goldman Sachs στη Ρώμη.
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Aνησυχίες εξέφρασαν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες που συμμετείχαν στο roadshow της Goldman Sachs στη Ρώμη.
Πρόκειται για το "Goldman Sachs Twenty Sixth Annual European Financial Conference στο οποίο μετείχαν οι 4 συστημικές τράπεζες οι οποίες τελικώς άκουσαν τον έντονο προβληματισμό των ξένων επενδυτών για την πορεία του πληθωρισμού διεθνώς και ειδικότερα στην Ελλάδα και παρά τις αιτιάσεις για ενισχυμένο ΑΕΠ κυριάρχησαν οι φωνές που αμφισβητούσαν τη συνεχιζόμενη με τέτοιους ρυθμούς πορεία ανάκαμψης της χώρας μιας και το φαινόμενο έχει διεθνείς αιτιάσεις.
Οι ξένοι επενδυτές εξέφρασαν την ανησυχία τους προς τις τράπεζες για τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων αν και δέχθηκαν τις διαβεβαιώσεις των τραπεζών πως κάτι τέτοιο δεν προκύπτει ούτε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους και δεν αναμένεται να προκύψει όσο ο τουρισμός γνωρίζει τέτοια άνθιση.
Παρ' όλα αυτά οι ξένοι επέμειναν γύρω από θέματα που αφορούσαν τα κεφάλαια των τραπεζών επισημαίνοντας το υψηλό ποσοστό με το οποίο η αναβαλλόμενη φορολογία μετέχει σε αυτό .
Σε ότι αφορά το ανοιχτό πολιτικό ζήτημα το οποίο εμποδίζει προς το παρόν τουλάχιστον τη χώρα να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, τα ξένα funds δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και εκτιμούν: α. πως οι εκλογές δεν θα καθυστερήσουν β. πως δεν θα υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή ούτε στο πολιτικό σκηνικό αλλά κυρίως ούτε στην πολιτική ατζέντα.
Παρ' όλα αυτά δείχνουν πολύ διστακτικοί να πραγματοποιήσουν επενδύσεις ιδιαίτερα που τα επιτόκια έχουν πάρει την ανιούσα για τα καλά. Εξέφρασαν δε την εκτίμηση πως η άνοδος των επιτοκίων θα είναι τόση που θα κοστίσει τελικώς στις τράπεζες.
Από την άλλη πλευρά θέμα παράτασης του Ηρακλή στο πλαίσιο ενδεχόμενης παράτασης του αντιστοίχου ιταλικού προγράμματος έθεσε ο οίκος αξιολόγησης DBRS.
Oiελληνικές τράπεζες l;ene πως σύντομα θα υπογραφούν και οι τελευταίες τιτλοποιήσεις μιας και χωρίς αυτές τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας δεν θα κατέλθουν σε μονοψήφιο ποσοστό NPEs κάτι που αν επαληθευθεί θα διαμορφώσει δύσκολες συνθήκες για την απόκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας.
Η DBRS μακροπροθέσμως μιλώντας αναφέρει πως οι εισροές περίπου 70 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα διαρθρωτικά ταμεία που αναμένονται τα επόμενα έξι χρόνια, η ανοδική τάση των τιμών των κατοικιών, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τόσο την ποιότητα ενεργητικού στους ισολογισμούς των τραπεζών όσο και την εξέλιξη των υφιστάμενων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.
Αλλά άμεσα τα πάντα πιέζονται κυρίως λόγω του πολέμου και της ανόδου των ενεργειακών τιμών δημιουργώντας προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα Ηρακλής λήγει τον Οκτώβριο του 2022. Φαίνεται πως ετοιμάζεται παράταση του Ιταλικού προγράμματος και με βάση όλα τα παραπάνω η DBRS αναφέρεται στην αναγκαιότητα παράτασης του Ηρακλή.
Εκκρεμούν προς είσοδο στο πρόγραμμα το Sunrise 3 της Πειραιώς ύψους 500 εκατ. ευρώ, το Frontier 2 της ΕΤΕ με 1 δισ. ευρώ τιτλοποίηση και το Solar διατραπεζικό με 1,1 δισ. ευρώ. Εκκρεμούν ακόμη και οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank.