Περίπου 27.000 χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, ανάπηροι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με χαμηλά εισοδήματα έχασαν φέτος τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, τις οποίες ελάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]
Περίπου 27.000 χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, ανάπηροι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με χαμηλά εισοδήματα έχασαν φέτος τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, τις οποίες ελάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια.
Οι φορολογούμενοι που έχασαν φέτος τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ προστίθενται σε χιλιάδες άλλους οικονομικά αδύναμους πολίτες οι οποίοι τα τελευταία 4 χρόνια έχουν χάσει τη μερική ή ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, λόγω περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων.
Συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία υπολογισμού και εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ του 2022, για να διαπιστωθεί εάν οι φορολογούμενοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια για να λάβουν τις απαλλαγές, ακολουθήθηκε η διαδικασία προσδιορισμού του ετησίου φορολογητέου εισοδήματος η οποία είχε εφαρμοστεί και τα προηγούμενα χρόνια: Δηλαδή συμπεριελήφθησαν, στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάθε φορολογούμενου, το οποίο λαμβάνεται υπόψη για να διαπιστωθεί εάν αυτός είναι δικαιούχος μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, ακόμη και εισοδήματα τα οποία είναι έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα, όπως οι αποζημιώσεις απολύσεων, καθώς επίσης και ποσά κοινωνικών παροχών τα οποία δεν φορολογούνται και δεν υπόκεινται καν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως είναι τα επιδόματα τέκνων, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και
κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%. Στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάθε φορολογούμενου που ελήφθη
υπόψη για να διαπιστωθεί εάν δικαιούται ή όχι την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ συνυπολογίστηκαν επίσης το επίδομα ανεργίας και άλλα επιδόματα.
Όλα αυτά τα ποσά προστέθηκαν στα λοιπά -δηλωθέντα για το έτος 2020- εισοδήματα των φορολογουμένων τα οποία υπόκεινται
κανονικά σε φόρο ή φορολογούνται αυτοτελώς, δηλαδή στους μισθούς, τις συντάξεις, τα ενοίκια, τα κέρδη από επιχειρήσεις, τους
τόκους καταθέσεων κ.λπ. Στη συνέχεια, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, προστέθηκε στο άθροισμα που προέκυψε και τυχόν επιπλέον διαφορά εισοδήματος λόγω υψηλών τεκμηρίων διαβίωσης.
Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις φτωχών οικογενειών τα συνολικά ποσά «καθαρού ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος» φούσκωσαν υπέρμετρα, σε εξωπραγματικά επίπεδα, και ξεπέρασαν τα σχετικά χαμηλά όρια ετησίου οικογενειακού εισοδήματος που έχουν τεθεί ως προϋποθέσεις για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας.
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ χιλιάδες Έλληνες πολίτες με χαμηλά πραγματικά εισοδήματα.
Όπως προκύπτει από το απαντητικό έγγραφο της ΑΑΔΕ, κατόπιν ερώτησης βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, το πλήθος των φορολογουμένων που έλαβαν φέτος απαλλαγή από το 50% του ΕΝΦΙΑ περιορίστηκε σε 1.246.203 από 1.272.745 το 2021, δηλαδή μειώθηκε κατά 26.542 φυσικά πρόσωπα, ενώ το πλήθος των φορολογουμένων που έλαβαν πλήρη απαλλαγή από τον συγκεκριμένο φόρο μειώθηκε φέτος κατά 151 φυσικά πρόσωπα, από 62.326 το 2021 σε 62.175 το 2022. Συνολικά, δηλαδή, οι φορολογούμενοι που έχασαν φέτος τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ ανήλθαν σε 26.693.