Η απόδοση του ελληνικού 10ετους έσπασε το φράγμα του 4%, φτάνοντας έως και 4,105% στον απόηχο της ανακοίνωσης της κεντρικής τράπεζας. Πρόκειται για αύξηση 12 μονάδων βάσης σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση, η οποία και οδηγεί την απόδοση στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2020.
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Σφυροκόπημα δέχονται τα ομόλογα της Ευρωζώνης, στον αποήχο της απόφασης της ΕΚΤ για αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, αλλά και του σήματος που έστειλε για ακόμη μία αύξηση, ίσως και μεγαλύτερη, τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για μία εξέλιξη που προσθέτει ακόμη έναν ισχυρό πονοκέφαλο στις κυβερνήσεις. Και τούτο γιατί είχαν υπολογίσει σε δανεισμό από τις αγορές για τη χρηματοδότηση μέτρων που θα απαλούνουν τον πόνο της ενεργειακής ακρίβειας.
Οι τιμές των κρατικών ομολόγων υποχωρούν αισθητά και οι αποδόσεις του εκτινάσσονται στα ύψη. Η απόδοση του ελληνικού 10ετους έσπασε το φράγμα του 4%, φτάνοντας έως και το 4,105% στον απόηχο της ανακοίνωσης της κεντρικής τράπεζας. Πρόκειται για αύξηση 12 μονάδων βάσης σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση, η οποία και οδηγεί την απόδοση στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2020. Η αύξηση του κόστους δανεισμού προβληματίζει σίγουρα τον ΟΔΔΗΧ, που έχει προγραμματίσει να αντλήσει έως και 12 δισ. ευρώ από τις αγορές φέτος. Μέχρι στιγμής έχει αντλήσει 3 δισ. ευρώ. Στα τέλη Απριλίου άντλησε 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο κοντά στο 2,5%. Μέσα δτο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται η έκδοση του λεγόμενου πράσινου ομολόγου.
Άλμα 12 μονάδων βάσης και για την απόδοση του ισπανικού 10ετούς, στο 2,60%, τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014. Ακόμη ισχυρότερες πιέσεις για το ιταλικό 10ετές με την απόδοσή του να εκτινάσσεται κατά 20 μονάδες βάσης, στο 3,66%.
Από το αρνητικό κλίμα δεν μπορούν να ξεφούγουν ούτε τα γερμανικά ομόλογα, παρά το γεγονός ότι λειτουργούν ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους ανησυχίας. Η απόδοση του Bund 10ετους διάρκειας κάνει άλμα 9 μονάδων βάσης, στο 1,456% - τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2014.
Στη συνέντευξη Τύπου η Κριστίν Λαγκάρντ, παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός είναι «ανεπιθύμητα υψηλός» και προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα ακόμη. Τόνισε ότι η πορεία του τους επόμενους μήνες θα κρίνει πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Η Capital Economics θεωρεί ότι η επισήμανση αυτή ενισχύει αισθητά τις πιθανότητες για αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.
Το ίδιο φαίνεται να πιστεύει και η αγορά, γεγονός που εξηγεί την έντονη αντίδραση των επενδυτών. Πέρα από τα ομόλογα πιέσεις δέχονται και μετοχές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 1,3% και υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων.
Στον αντίποδα το ευρώ βρίσκεται σε τροχιά ανατίμησης. Ενισχύεται 0,5% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,0769 δολάριο - το υψηλότερο επίπεδο εδώ και μία εβδομάδα.