Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008 15:09

Απάντηση Παπαληγούρα στο ΠΑΣΟΚ για τις επιδοτούμενες γραμμές

Και ο λαϊκισμός έχει τα όρια του, τόνισε ο πουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αναστάσης Παπαληγούρας, απαντώντας στη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ελπίδα Τσουρή, για τις επιδοτούμενες γραμμές, ξεθαρίζοντας ότι το ΥΕΝΑΝΠ εφαρμόζει απαρέγκλιτα τον ισχύοντα νόμο .

Και ο λαϊκισμός έχει τα όρια του, τόνισε ο πουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αναστάσης Παπαληγούρας, απαντώντας στη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ελπίδα Τσουρή, για τις επιδοτούμενες γραμμές.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον υπουργό ότι «καθορίζει και μοιράζει, ως τραπουλόχαρτα, τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών, με απ' ευθείας αναθέσεις στις εταιρείες». «Για την κυβέρνηση, η διαφάνεια των αντικειμενικών και επιστημονικά τεκμηριωμένων κριτηρίων για τον σχεδιασμό, και η επιτυχής διεξαγωγή και ολοκλήρωση διαγωνισμών για την ανάθεση των γραμμών, είναι περιττά και εξαιρετικά δύσκολα εγχειρήματα» παρατήρησε η κ. Τσουρή.

«Το ΥΕΝΑΝΠ -ξεκαθάρισε ο υπουργός- εφαρμόζει απαρέγκλιτα τον ισχύοντα νόμο. Φαίνεται ότι χρειάζεται να υπομνηστεί στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι ο ναύλος της οικονομικής θέσης των επιδοτούμενων γραμμών καθορίζεται από το κρατικό ναυλολόγιο, που παραμένει ως έχει».

Όπως επεσήμανε, «προκειμένου για επιδοτούμενες γραμμές, παρότι ο νόμος προβλέπει απευθείας αναθέσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις, υιοθετήσαμε πάγια και δεσμευτικά κριτήρια υπηρετώντας τη διαφάνεια και την αρχή της ίσης μεταχείρισης».

«Και επιτέλους, κατέληξε ο κ. Παπαληγούρας, τι λέει το ΠΑΣΟΚ; Στις περιπτώσεις των διαγωνισμών για κάλυψη των άγονων γραμμών που δεν τελεσφόρησαν, προτείνει η Πολιτεία να παραμείνει παράλυτη, να μην προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις και να μείνουν χωρίς καράβια τα νησιά;»