Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008 15:39

Επιμένει ο πρόεδρος της ΔΕΗ στην αύξηση των τιμολογίων το 2009

Επιμένει ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος στην εισήγησή του για αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 1% το 2009, επισημαίνοντας πως το ποσοστό αυτό καλύπτει το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και είναι θεσμοθετημένο.

Επιμένει ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος στην εισήγησή του για αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 1% το 2009, επισημαίνοντας πως το ποσοστό αυτό καλύπτει το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και είναι θεσμοθετημένο.

«Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του υπουργού Ανάπτυξης, όταν δούμε το επιχειρησιακό σχέδιο σε λεπτομέρειες και σε βάθος είμαι βέβαιος ότι ο υπουργός και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα κατανοήσουν πλήρως τις θέσεις μας και θα συμμεριστούν τις προτάσεις μας» σημείωσε, παρουσιάζοντας το επιχειρηματικό σχέδιο της επιχείρησης για την περίοδο 2009-2014.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Φώλιας έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια το επόμενος έτος, οπότε θα τεθεί σε ισχύ μόνο η ρήτρα καυσίμου.

Ο κ. Αθανασόπουλος επανέλαβε πως αν το ζητήσουν οι προϊστάμενοι υπουργοί θα παραιτηθεί χωρίς να διεκδικήσει αποζημίωση, συμπλήρωσε όμως ότι δεν έχει συνηθίσει να εγκαταλείπει την προσπάθεια όταν εμφανίζονται δυσκολίες.

Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους έκανε μεταξύ άλλων τις ακόλουθες επισημάνσεις, αναφορικά με το επιχειρησιακό σχέδιο:

-Αν δεν υιοθετηθεί ο λιθάνθρακας ως καύσιμο για ηλεκτροπαραγωγή θα πρέπει να συζητηθεί η επιλογή της πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο, η ΔΕΗ δεν έχει συζητήσει τέτοια προοπτική ούτε την έχει προτείνει.

-Δεν υπάρχει ζήτημα αναβολής ή ματαίωσης των 2.035 προσλήψεων που βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Συνολικά η ΔΕΗ προγραμματίζει άλλες 800 προσλήψεις το επόμενο διάστημα.

-Η επιλογή της πώλησης στοιχείων ενεργητικού της εταιρίας (μονάδων παραγωγής ή δικτύων) αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο για την περίπτωση που δεν εξασφαλιστούν τα απαραίτητα έσοδα για την υλοποίηση των επενδύσεων, ωστόσο είναι απευκταία.

-Η συμφωνία για κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής σε συνεργασία με τη Χαλυβουργική στην Ελευσίνα τελεί υπό την έγκριση της επιτροπής ανταγωνισμού. Η μονάδα θα πουλά την ενέργεια στο σύστημα και μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το 2013 ο πρόεδρος της ΔΕΗ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουν αρθεί οι στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Καταλήγοντας, χαρακτήρισε αισιόδοξες τις προβλέψεις του επιχειρησιακού σχεδίου, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, αλλά τόνισε ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να υλοποιηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ