Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 21:00

«Έκρηξη» της κερδοφορίας 28 εισηγμένων

Καθαρή κερδοφορία ύψους 921 εκατ. ευρώ εμφάνισαν οι 28 εμποροβιομηχανικές εισηγμένες που έχουν δημοσιεύσει μέχρι σήμερα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2022.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]

Καθαρή κερδοφορία ύψους 921 εκατ. ευρώ εμφάνισαν οι 28 εμποροβιομηχανικές εισηγμένες που έχουν δημοσιεύσει μέχρι σήμερα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2022.

Πρόκειται για μια εξαιρετική επίδοση αφού η κερδοφορία είναι αυξημένη κατά 145% σε σύγκριση με την κερδοφορία (376,7 εκατ. ευρώ) που είχαν εμφανίσει οι ίδιες εταιρείες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ταυτόχρονα οι συνολικές πωλήσεις το πρώτο φετινό τρίμηνο ανήλθαν στα 15,658 δισ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 77% σε σχέση με τις πωλήσεις ύψους 8,854 δισ. ευρώ που οι ίδιες εταιρείες είχαν εμφανίσει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Μια πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων, που αντιστοιχούν στο 22% των εισηγμένων, αφού έχουν δημοσιεύσει οι 32 (συμπεριλαμβάνονται οι 4 συστημικές τράπεζες) σε σύνολο 144, είναι ότι πρόκειται για ένα καλό και ελπιδοφόρο ξεκίνημα, αφού θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα παραπάνω μεγέθη επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια μιας πολύ δύσκολης περιόδου. Σ’ αυτή τη φάση θεωρείται αρκετά δύσκολο αυτό το ποσοστό ανόδου να διατηρηθεί για το σύνολο των εταιρειών και για του έτους, όμως εκφράζεται η βάσιμη ελπίδα ότι τελικά το ποσοστό αύξησης των πωλήσεων των εισηγμένων εταιρειών φέτος θα είναι ικανοποιητικό και, σε κάθε περίπτωση, μεγαλύτερο του πληθωρισμού.

Το αποτύπωμα του πολέμου

Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και είναι λογικό οι εισηγμένες να μην είχαν συμπεριλάβει τις πρώτες αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών τους. Λογικά το αποτύπωμα των εξελίξεων από τον πόλεμο που αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα και ειδικά την εκτόξευση της τιμής των πρώτων υλών θα φανεί ξεκάθαρα στις λογιστικές καταστάσεις εξαμήνου 2022, που θ’ αρχίσουν να δημοσιεύονται στις αρχές Αυγούστου. Σε αρκετές εταιρείες το πρώτο τρίμηνο χαρακτηρίζεται από χαμηλή εποχικότητα, οπότε οι σχετικές επιδόσεις θα πρέπει να μη λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη.

Κατά το περσινό πρώτο τρίμηνο είχαν επιβληθεί στην Ελλάδα (και όχι μόνο) σκληρά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (π.χ. απαγόρευση διανομαρχιακών μετακινήσεων, κλειστά εμπορικά καταστήματα), οπότε η σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα δεν είναι απόλυτη.

Σε αρκετές εταιρείες οι κερδοφορίες έχουν επηρεαστεί θετικά από μη λειτουργικούς παράγοντες, όπως η «αποτίμηση των αποθεμάτων» (αύξηση της αξίας τους λόγω της ξέφρενης πορείας των πρώτων υλών και της ενέργειας) ή η άνοδος της «εύλογης αξίας» των ακινήτων τους.

Το περιθώριο κέρδους

Το καθαρό περιθώριο κέρδους -και αυτό έχει μεγάλη σημασίαεμφανίζεται φέτος αυξημένο σε 5,02%, έναντι 4,19% κατά το ίδιο διάστημα του περασμένου έτους.

Συμπερασματικά παρατηρούμε ότι, έστω και από ένα μικρό δείγμα εισηγμένων εταιρειών, οι πωλήσεις διατηρούν τη δυναμική που είχαν αναπτύξει κατά το περασμένο έτος. Δεν γνωρίζουμε ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη στο υπόλοιπο του έτους, όμως το ξεκίνημα του α’ τριμήνου ήταν «ισχυρό» και ικανοποιητικό.

Παράλληλα, το καθαρό περιθώριο κέρδους εμφανίζεται ελαφρά αυξημένο, κάτι που δείχνει ότι ο πληθωρισμός δεν έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα και δημιουργούνται βάσιμες ελπίδες ότι και κατά το υπόλοιπο του έτους η κερδοφορία των επιχειρήσεων μπορεί να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα. Η δημοσίευση αναλυτικών στοιχείων ισολογισμού και αποτελεσμάτων για το πρώτο και το τρίτο τρίμηνο του έτους δεν είναι υποχρεωτική για τις εισηγμένες εταιρείες. Για τον λόγο αυτό οι παρουσιάσεις, οι αναλύσεις και οι διαχρονικές συγκρίσεις που δημοσιεύουμε, συχνά δεν είναι πλήρεις. Όμως, παρά τις ελλείψεις, είναι σε θέση να μας δείξουν τη γενικότερη τάση της οικονομίας και των επιχειρήσεων και να σχηματίσουμε μια ικανοποιητική και αρκετά ακριβή εικόνα και για την πορεία του συνόλου των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Από τις εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Motor Oil ανακοίνωσε χθες ισχυρή κερδοφορία ύψους 197 εκατ. ευρώ από 64,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων δεν έχουν κάποια καταληκτική ημερομηνία και ενδεχομένως μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να αναμένουμε ενημέρωση για το πρώτο τρίμηνο από ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ και Σαράντη, κάτι που συνήθιζαν να κάνουν στο παρελθόν.