Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008 19:06

Ψηφίστηκε το ν/σ για το σχέδιο των €28 δισ. ευρώ

Εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε και επί των άρθρων (με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ) το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της τραπεζικής ρευστότητας. Το καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε και επί των άρθρων (με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ) το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της τραπεζικής ρευστότητας.

Ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης μεταξύ άλλων τόνισε πως «με απόφαση του υπουργού Οικονομίας καθορίζονται οι όροι για την εφαρμογή του σχεδίου και τη συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων σε αυτό». Τα βασικά κριτήρια κατανομής της ρευστότητας είναι η κεφαλιακή επάρκεια τους, το μερίδιο τους στην εγχώρια πιστωτική αγορά και η συμβολή τους στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των στεγαστικών δανείων» πρόσθεσε.

Επανέλαβε ακόμη πως «η δημιουργημένη ρευστότητα ύψους 28 δισ. ευρώ δεν συνιστά επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό» ενώ επεσήμανε ότι με την επιτυχή εφαρμογή του σχεδίου το δημόσιο θα εισπράξει από τις τράπεζες ποσό έως 500 εκ ευρώ ετησίως. Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τελικά όλοι οι παράγοντες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων σε αυτή την δύσκολη περίοδο». «Αλλά αν δεν αρθούν», συμπλήρωσε, «υπάρχει το δημόσιο που μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα αρθούν».

Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, επιμένοντας στη θέση του ότι το σχέδιο συνιστά «λευκή επιταγή» προς τις τράπεζες που δόθηκε έπειτα από «διαπραγματεύσεις που έγιναν κάτω από το τραπέζι». Υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα 28 δισ. ευρώ θα διοχετευθεί για να καλυφθούν τα ανοίγματα από τις ομολογιακές εκδόσεις και από τα δάνεια στην ναυτιλία που έχουν πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία θα βρουν την ευκαιρία να ξεφορτώσουν όλες τις προβληματικές τους απαιτήσεις στο δημόσιο.

«Δεν μας δίνετε καμιά εγγύηση ότι η ρευστότητα θα πάει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά» συμπλήρωσε.

Απαντώντας ο κ. Αλογοσκούφης αντέτεινε ότι δεν είναι η κυβέρνηση αυτή που έκανε μυστικές διαβουλεύσεις με τις τράπεζες αλλά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ που, όπως ανέφερε, είδε τους τραπεζίτες έναν έναν «εν κρυπτώ και παραβύστω». Και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε τις προτάσεις ενός εκπροσώπου μιας τράπεζας, η οποία έχει την έδρα της στο εξωτερικό και λυσσασμένα μάχεται το σχέδιο ενίχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, καθώς η ίδια έχει επενδύσει στην απαξίωση του ελληνικού πιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας».

Εντονα αντέδρασε η αρμόδια πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη καταλογίζοντας «πανικό και αμηχανία» στον κ. Αλογοσκούφη επειδή βάλλεται από παντού: «από τα στελέχη της ΝΔ τους κοινωνικούς φορείς και αντί να κοιτάξει τι πρέπει να κάνει για να βγει η οικονομία από το αδιέξοδο επιχειρεί επικοινωνιακά τεχνάσματα».

Για προσπάθεια της κυβέρνησης να χαρίσει 28 δισ. ευρώ στο μεγάλο κεφάλαιο και ιδιαίτερα στις τράπεζες έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «όλοι το καταλαβαίνουν ότι αυτά τα χρήματα είναι των φορολογουμένων που θα κληθούν να τα πληρώσουν».

Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας πως με το νομοσχέδιο και με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση επιβεβαιώθηκαν όσοι υποστήριζαν ότι είναι υπερβολικά διευρυμένες οι εξουσιοδοτήσεις που χορηγούνται στη κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ