Ένα, άνευ προηγουμένου σε μέγεθος, πακέτο έργων διαχειρίζεται το διάστημα αυτό η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Σταύρο Ασθενίδη, να σημειώνει χαρακτηριστικά στη «Ν» «πατάμε γκάζι».
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Ένα, άνευ προηγουμένου σε μέγεθος, πακέτο έργων διαχειρίζεται το διάστημα αυτό η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Σταύρο Ασθενίδη, να σημειώνει χαρακτηριστικά στη «Ν» «πατάμε γκάζι».
Η ΚτΠ, ως ο εκτελεστικός βραχίονας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πρωταγωνιστεί στο σχέδιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης. Αυτή την στιγμή διαχειρίζεται 240 έργα σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, συνολικού προϋπολογισμού 4,5 δις ευρώ και στο προσεχές εξάμηνο προγραμματίζει να δημοπρατήσει περίπου 65 έργα Πληροφορικής και Επικοινωνιών συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Είναι, ωστόσο, εφικτό να προχωρήσει ένας τόσο μεγάλος όγκος έργων και ποια είναι τα προβλήματα που έχουν προκύψει; Τα ερωτήματα αυτά απευθύναμε στον κ. Ασθενίδη, ο οποίος έχει αναλάβει να «τρέξει» την ΚτΠ σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.
«Εμείς από την πλευρά μας, όπως συνηθίζουμε τα τελευταία τρία χρόνια, «πατάμε γκάζι» για να προλάβουμε να ανέβουμε στο τρένο του ψηφιακού μετασχηματισμού, το οποίο τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα» επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ και προσθέτει: «Προχωράμε ακάθεκτοι στην συμβασιοποίηση των έργων. Είναι ανεπανάληπτη ευκαιρία για την χώρα μας να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε την μετάβασή μας στην ψηφιακή επανάσταση που συντελείται. Πρέπει όμως και η αγορά να σταθεί αντάξια των προσδοκιών και οι εταιρίες να εργαστούν προς την κοινή κατεύθυνση της υλοποίησης των έργων. Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια ιδανική συγκυρία για όλη την αγορά, καθώς η διαθέσιμη χρηματοδότηση είναι μεγάλη και το πακέτο των έργων ιδιαίτερα απαιτητικό. Μέχρι το 2026 μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» έργα προϋπολογισμού έως και 6 δις ευρώ. Το ζητούμενο είναι λοιπόν τόσο εμείς όσο και οι εταιρείες να κινητοποιήσουμε όλους αυτούς τους πόρους που θα χρειαστούμε, έτσι ώστε να παραδώσουμε όλα αυτά τα έργα στον χρόνο και στην ποιότητα που απαιτείται».
«Η αλήθεια είναι ότι όλη η αγορά ψάχνει στελέχη» επισημαίνει στη «Ν» ο επικεφαλής της ΚτΠ και συμπληρώνει αναφορικά με τα ζητήματα που έχουν προκύψει:
«Αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα. Πάντως οι εταιρείες, για να ανταπεξέλθουν στα σφιχτά χρονοδιαγράμματα και στις υψηλές απαιτήσεις των έργων που αναλαμβάνουν, κάνουν διαρκώς προσθήκες στελεχών. Όπως ακριβώς κάναμε και εμείς με εξειδικευμένες συνεργασίες και συμφωνίες με συμβούλους από την αγορά. Προχωρήσαμε στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού μας και πλέον έχουμε φτάσει τα 220 στελέχη, μαζί με τους συνεργάτες μας.
Το πιο βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η εφαρμογή των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων των έργων, τα οποία πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα, την ώρα που το θεσμικό πλαίσιο και οι διαδικασίες ανάθεσης είναι συγκεκριμένες και χρονοβόρες. Έτσι, προσπαθούμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας παρέχεται για επιτάχυνση των αντίστοιχων χρόνων, όπως επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης και χρήση δυνατοτήτων δημοσίων συμβάσεων όπως οι συμφωνίες-πλαίσιο.
Γεγονός είναι επίσης ότι έχουμε εισηγηθεί την ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα επιταχύνει την ολοκλήρωση των έργων πληροφορικής. Πρέπει να απλοποιηθούν διαδικασίες και μηχανισμοί, δίκαια και με διαφάνεια. Επιβάλλεται να προχωρήσουμε στην απλούστευση των δημόσιων συμβάσεων και της διαδικασίας πληρωμών, στις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να μειωθούν οι πολύμηνες διαδικασίες που απαιτούνται για την πρόσληψη στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση καθώς και στη βελτίωση των υφιστάμενων μισθολογικών παροχών και στη θέσπιση άλλων οικονομικών κινήτρων, για να γίνει και πάλι ο Δημόσιος Τομέας ελκυστικός εργοδότης για υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό.»
Εκτός από το εμβληματικό έργο του Σύζευξις, που έπειτα από 10 και πλέον χρόνια υλοποιείται και βρίσκεται στην φάση του roll-out, υπάρχει μια «αλυσίδα» σύνθετων έργων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ΚτΠ, όπως, το σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS), η Διαύγεια ΙΙΙ, ο εκσυγχρονισμός του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η διαλειτουργικότητα μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης, οι Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα (Τηλεδίκη) και πολλά άλλα.
Στη μεγάλη αλυσίδα των ψηφιακών έργων περικλείονται και παρεμβάσεις, οι οποίες πρόκειται να βελτιώσουν περισσότερο τη σχέση του Δημόσιου Τομέα με τον πολίτη και τις επιχειρήσεις όπως είναι: οι Smart Cities (Έξυπνες Πόλεις), η Ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων CRMS, η Μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση (gov-ERP), τα Ψηφιακά μητρώα (eRegistries), το νέο σύστημα δημόσιων συμβάσεων, η Κεντρική Επιχειρηματική Νοημοσύνη.
Το ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει μια ευρεία δέσμη σημαντικών ψηφιακών παρεμβάσεων σε νευραλγικούς τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας, έργα που αφορούν:
Την υγεία με την ψηφιοποίηση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας και την ενίσχυση της τηλεϊατρικής.
Τη δικαιοσύνη με την δημιουργία του Εθνικού Ολοκληρωμένου Συστήματος Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (e-justice).
Την γεωργία με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα αλλά και την εξωστρεφή γεωργία.
Τον τουρισμό με το ενιαίο μητρώο τουριστικών επιχειρήσεων και τον ψηφιακό Μετασχηματισμό του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Τη Ναυτιλία με το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών με το σύστημα υποστήριξης στρατηγικού και επιχειρησιακού προγραμματισμού, την ψηφιοποίηση των Διπλωματικών και Ιστορικών Αρχείων του, τον εκσυγχρονισμό κρυπτογραφικών ΤΠΕ υποδομών ασφαλείας και την πλατφόρμα Παγκόσμιου Ψηφιακού Κέντρου Πληροφοριών.
Τις επιχειρήσεις με τον ψηφιακό μετασχηματισμό περίπου 100.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων με voucher, τη χρηματοδοτική στήριξη 1.000 βιομηχανικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη μετάβασής τους στο Cloud (υπολογιστικό νέφος) και την αναβάθμιση ή αντικατάσταση 500.000 ταμειακών μηχανών και 100.000 παλαιών συστημάτων POS.
Τις τηλεπικοινωνίες και την τεχνολογία με την δημιουργία δικτύου μικροδορυφόρων, την ανάπτυξη δικτύων 5G στο σύνολο των, μήκους 2.400 χιλιομέτρων αυτοκινητοδρόμων, τη δημιουργία υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών στα ελληνικά νησιά, την εγκατάσταση οπτικών ινών σε 120.000 κτήρια, την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων ταχυτήτων έως 100 Mbps σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ικανό δίκτυο και την ανάπτυξη δημόσιων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο (WiFi).