Σε πολύτιμο «αιμοδότη» των θερέτρων της Β. Ελλάδας αναδεικνύονται για το φετινό καλοκαίρι Βρετανοί και Ρουμάνοι, με τους Γερμανούς και τους άλλους Βαλκάνιους τουρίστες να ακολουθούν σε αναμενόμενες αφίξεις και διανυκτερεύσεις. Οι προσδοκίες των Ενώσεων Ξενοδόχων των κυριότερων τουριστικών θερινών προορισμών είναι θετικές για καλύτερη χρονιά από το 2021, αλλά στον αντίποδα επικρατεί ανησυχία, λόγω των μεγάλων αυξήσεων του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών σίτισης.
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Σε πολύτιμο «αιμοδότη» των θερέτρων της Βόρειας Ελλάδας αναδεικνύονται για το φετινό καλοκαίρι οι Βρετανοί και οι Ρουμάνοι, με τους Γερμανούς και τους άλλους Βαλκάνιους τουρίστες να ακολουθούν σε αναμενόμενες αφίξεις και διανυκτερεύσεις. Οι προσδοκίες των Ενώσεων Ξενοδόχων των κυριότερων τουριστικών θερινών προορισμών της περιοχής είναι θετικές για μια καλύτερη χρονιά από το 2021, αλλά στον αντίποδα επικρατεί ανησυχία για τα αποτελέσματα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, λόγω των μεγάλων αυξήσεων του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών σίτισης. Λόγω, δε, των ελλείψεων προσωπικού που άφησε «σουβενίρ» η πανδημία σε κάποιες αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού, υπάρχει ανησυχία, όπως επισημαίνεται από τους επιχειρηματίες του τουρισμού, για το εάν θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις προς τη χώρα μας, είτε τσάρτερς, είτε ακόμη και τακτικές.
Από τη ρουμανική αγορά καταγράφεται η μεγαλύτερη ζήτηση και κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Πιερίας από τον Ιούλιο και εξής και ακολουθούν οι χώρες Βίσενγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ από τα Βαλκάνια αναμένονται σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με τους Ρουμάνους από τη Βουλγαρία και τη Σερβία, αντιθέτως δεν καταγράφεται ιδιαίτερη ζήτηση από τη Βόρεια Μακεδονία.
Ο Μάιος, όπως επισημαίνει στο naftemporiki.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης, ήταν πολύ κακός, ενώ και ο Ιούνιος κινείται πολύ υποτονικά, με εξαίρεση του τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για το οποίο καταγράφεται ζήτηση από την εσωτερική αγορά, που αναμένεται να εξελιχθεί σε κρατήσεις κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.
Η φετινή τουριστική σεζόν, σύμφωνα με τον κ. Τσιτλακίδη, αναμένεται να είναι σίγουρα καλύτερη από το 2021, αλλά επίσης σίγουρα δεν θα επιτευχθούν οι αφίξεις, ούτε και οι κερδοφορίες του 2019, λόγω του «τρομερά αυξημένου κόστους λειτουργίας από τις αυξήσεις των τομών της ενέργειας και των προϊόντων». Γι' αυτό ακριβώς και η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας ζητά να εφαρμοστεί στον ξενοδοχειακό κλάδο το virtual net-metering που ισχύει για τον αγροτικό τομέα, ώστε να μπορέσουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε άλλα σημεία και να γίνεται εικονικός συμψηφισμός, προκειμένου να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.
Ανησυχία για τον «άγνωστο Χ» της ενέργειας με τον οποίο καλούνται να δουλέψουν φέτος οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εκφράζει και ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς. «Πηγαίνουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, όσον αφορά το ενεργειακό κόστος. Έτσι όμως δεν μπορούμε να κάνουμε προϋπολογισμούς και αυτό είναι δύσκολο. Και μπορεί αυτό να μην ισχύει μόνο για την Ελλάδα, στη χώρα μας όμως έχει προηγηθεί όχι μόνο η πανδημία, αλλά και πολυετής βαθιά οικονομική κρίση» σημειώνει χαρακτηριστικά κ.Λασπάς.
Η σεζόν σαφώς και θα είναι ανοδική και για τη Χαλκιδική σε σύγκριση με το 2021, όσον αφορά αφίξεις και διανυκτερεύσεις, καθώς πέρυσι είχε ξεκινήσει λόγω της πανδημίας τον Ιούλιο, ενώ φέτος ήδη όλα τα καταλύματα είναι ανοιχτά και αρχίζουν να υποδέχονται τουρίστες, αλλά παραμένει άγνωστο να θα πιαστούν τα νούμερα του 2019.
Όπως προσθέτει, επίσης, ο κ. Λασπάς, υπάρχει μεν καλή κινητικότητα για Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις τσάρτερς ή ακόμη και τακτικές, λόγω των ελλείψεων προσωπικού που έχουν αρκετές αεροπορικές εταιρείες, όπως η KLM, Easy Jet, Bristish Airways και τα αεροπλάνα της TUI.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, πρώτος «αιμοδότης» της ξενοδοχειακής αγοράς της Χαλκιδικής θα είναι φέτος η Βρετανία και ακολουθεί η Γερμανία, ενώ ζήτηση και κρατήσεις υπάρχουν επίσης από Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία και από τα Βαλκάνια, κυρίως από τη Ρουμανία και ακολουθούν η Σερβία και η Βουλγαρία.
Αρκετά καλά πηγαίνει από άποψη κρατήσεων από την εσωτερική αγορά για τη Χαλκιδική και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Οι Ρουμάνοι κρατούν τα σκήπτρα και στις κρατήσεις των ξενοδοχείων της Θάσου, όπου ο οδικός τουρισμός φέρνει τα τρία τέταρτα του συνολικών αφίξεων και μόνο το ένα τέταρτο προσέρχεται αεροπορικώς, κυρίως μέσω του αεροδρομίου της Καβάλας. Ήδη πάντως έχουν αρχίσει πτήσεις από Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία, Σκανδιναβικές χώρες, Λιθουανία και έπεται και η Τσεχία, ενώ και ο Ιούνιος, σύμφωνα με ξενοδόχους του νησιού, αναμένεται να κλείσει με πληρότητες άνω του 80%.