O «ασθενής της Ευρώπης» κινδυνεύει να γίνει ξανά η Γερμανία, πληρώνοντας τα λάθη του παρελθόντος και επιστρέφοντας σε έναν ρόλο που είχε πριν από δύο δεκαετίες.
Από την έντυπη έκδοση
O «ασθενής της Ευρώπης» κινδυνεύει να γίνει ξανά η Γερμανία, πληρώνοντας τα λάθη του παρελθόντος και επιστρέφοντας σε έναν ρόλο που είχε πριν από δύο δεκαετίες.
Μετά από πολλά έτη αύξησης των εξαγωγών της στην Κίνα και δημιουργίας ενεργειακών δεσμών με τη Ρωσία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με ένα «δηλητηριώδες κοκτέιλ κινδύνων». Η μεγάλη εξάρτησή της από τη μεταποίηση την καθιστά πολύ πιο ευάλωτη από άλλες χώρες της Ευρώπης στις διαταραχές της αλυσίδας τροφοδοσίας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και στην επιβράδυνση του εμπορίου.
Διακύβευμα μια πιθανή συρρίκνωση της οικονομίας της, με ακόμη πιο υψηλές τιμές, που συνθλίβουν το εισόδημα των καταναλωτών. «Η Γερμανία βρίσκεται σε μια καταστροφική οικονομική κατάσταση. Οι ανησυχίες αυτές είναι απόλυτα δικαιολογημένες», αναφέρει η Αλίν Σκούλινγκ, οικονομολόγος της ABN Amro, η οποία προβλέπει ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί στο δεύτερο τρίμηνο. Παρότι και άλλοι οικονομολόγοι της Bank of America και της Banco Santander συμμερίζονται την άποψη αυτή, αναλυτές του Bloomberg εξακολουθούν να περιμένουν ανάπτυξη 0,4%.
Η Κομισιόν προβλέπει ότι μόνο η Εσθονία θα παρουσιάσει βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τη Γερμανία φέτος, κυρίως λόγω της εγγύτητάς με τη Ρωσία, ενώ ο πληθωρισμός και στις δύο χώρες αναμένεται να ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Οι πιέσεις έχουν γίνει αισθητές στην «καρδιά» της γερμανικής οικονομίας.
Περίπου το 77% των βιομηχανιών διαμαρτύρονται ότι οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες και εξοπλισμό πλήττουν τις δραστηριότητές τους, περισσότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πρόσθετες δαπάνες σε τρόφιμα άνω των 250 ευρώ κατ’ άτομο στη διάρκεια του 2022, σύμφωνα με έρευνα της Allianz.