Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022 16:43

ΑΔΜΗΕ: Απαιτείται η διασφάλιση βιώσιμου ρυθμιζόμενου εσόδου τα επόμενα έτη για να υλοποιηθεί το επενδυτικό πρόγραμμα

Την ανάγκη να υπάρχει «καθαρός ορίζοντας» για το ρυθμιζόμενο έσοδο τα επόμενα χρόνια ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, ύψους 5 δις. έως το 2030 επισημαίνουν κύκλοι του Διαχειριστή Μεταφοράς του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Την ανάγκη να υπάρχει «καθαρός ορίζοντας» για το ρυθμιζόμενο έσοδο τα επόμενα χρόνια ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, ύψους 5 δις. έως το 2030 επισημαίνουν κύκλοι του Διαχειριστή Μεταφοράς του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι καθώς δεν έχει  ακόμα εκδοθεί ακόμα απόφαση από τη ΡΑΕ για το WACC της περιόδου  2022-2025, η εταιρεία λειτουργεί σε καθεστώς ρυθμιστικής και οικονομικής αβεβαιότητας, στο δύσκολο περιβάλλον της ενεργειακής κρίσης, στο οποίο ανακύπτουν προβλήματα που ζητούν επειγόντως λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ διαφαίνεται ο κίνδυνος όχι μόνο να μη ληφθούν υπόψη οι τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες για τον υπολογισμό του WACC, αλλά και να περισταλούν Λειτουργικές Δαπάνες που έχει εισηγηθεί ο Διαχειριστής (και έχει ήδη πραγματοποιήσει) ενώ ενδείκνυται το αντίθετο, δηλαδή η αύξηση των δαπανών, με δεδομένη την αύξηση των έργων και των αναγκών του, αλλά και το γεγονός ότι η ταχεία ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς (ΕΣΜΗΕ) έχει αναδειχθεί σε κορυφαία προτεραιότητα της Πολιτείας για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας.

Πηγές του Διαχειριστή σημειώνουν ότι τα ο Έσοδο που λαμβάνει έως σήμερα από τη ΡΑΕ –στη βάση της προηγούμενης απόφασης που κάλυπτε την περίοδο 2018-2021-  δεν έχει αναπροσαρμοστεί κατάλληλα ώστε ο Διαχειριστής να εισπράττει τα προβλεπόμενα, τόσο για τα έργα που έχει ήδη ολοκληρώσει και ηλεκτρίσει, όσο και για τις αυξημένες λειτουργικές του δαπάνες.  

Και προσθέτουν ότι είναι επιβεβλημένη η αναπροσαρμογή του WACC  ενδεχομένως και πάνω από το 7,5% που έχει εισηγηθεί ο ΑΔΜΗΕ προς τα ΡΑΕ  ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στη ραγδαία μεταβολή των μακροοικονομικών συνθηκών, καθώς το ύψος του καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες όπως η εξέλιξη των επιτοκίων των κρατικών και εταιρικών ομολόγων.

Απαντώντας στην επιχειρηματολογία για επιβάρυνση του τελικού καταναλωτή από την αύξηση του εσόδου, οι ίδιοι κύκλοι εξηγούν ότι ενώ το ύψος του WACC είναι κρίσιμο για την οικονομική βιωσιμότητα του Διαχειριστή ώστε να υλοποιεί απρόσκοπτα τις επενδύσεις του, η επίπτωση που έχει στον λογαριασμό του τελικού καταναλωτή είναι ελάχιστη.

Είναι ενδεικτικό ότι  1% χαμηλότερο WACC του ΑΔΜΗΕ μεταφράζεται σε ετήσιο όφελος μόλις 1,70 ευρώ για έναν οικιακό καταναλωτή, δηλαδή 0,2% με 0,3% του ετήσιου λογαριασμού, ανάλογα με τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Ακόμα και στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές που συνδέονται στα δίκτυα Υψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ, ελάχιστο είναι το όφελος που δημιουργεί το χαμηλότερο WACC και σε κάθε περίπτωση είναι πολύ μικρότερο από την αναπροσαρμογή των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος που εισηγήθηκε ο Διαχειριστής στη ΡΑΕ για το 2022 ώστε να ευθυγραμμιστεί η αναλογία τους με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Καταλήγοντας, πηγές του Διαχειριστή τονίζουν την ανάγκη για ένα σταθερό και προβλέψιμο ρυθμιστικό περιβάλλον, προσθέτοντας ότι ενδεχόμενη απόφαση για WACC μικρότερο από το προτεινόμενο θα προκαλούσε ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία του ρυθμιστικού πλαισίου και θα ήταν επιζήμια για την προσπάθεια δημιουργίας ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος στη χώρα.