Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022 21:12

Μισθός 340 ευρώ για 1 στους 3 εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα

Ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα -ακριβέστερα 751.235 άτομα- έλαβε τον περσινό Μάιο μισθό που δεν ξεπέρασε τα 340 ευρώ καθαρά.

Από την έντυπη έκδοση

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα -ακριβέστερα 751.235 άτομα- έλαβε τον περσινό Μάιο μισθό που δεν ξεπέρασε τα 340 ευρώ καθαρά.

Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν τη μισθολογική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, που χειροτερεύει ραγδαία από μήνα σε μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία του περσινού Μαΐου, τουλάχιστον για τους μισθούς με όρους μερικής απασχόλησης, αποκαλύπτουν μείωση αποδοχών κατά 40 ευρώ σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, τον Απρίλιο 2021.

Πιο συγκεκριμένα:

Συνολικά, τον Μάιο του 2021 στον ιδιωτικό τομέα εργάστηκαν με σχέση μισθωτής απασχόλησης 2.415.376 άτομα. Ανεξάρτητα από το είδος της εργασιακής σχέσης (πλήρους ή μερικής απασχόλησης), ο μέσος μισθός τους ήταν 949,02 ευρώ μικτά ή 820 ευρώ καθαρές αποδοχές. Με δεδομένο ότι τότε ο κατώτατος μισθός ήταν στα 650 ευρώ, γίνεται αντιληπτό πόσο χαμηλά βρέθηκαν οι μισθοί κατά τον συγκεκριμένο μήνα. Ειδικά, όμως, με όρους μερικής απασχόλησης, τα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι το 31,1% του συνόλου λαμβάνει αισθητά χαμηλότερες αποδοχές, που είναι μόλις 408,88 ευρώ μικτά, δηλαδή 340 ευρώ καθαρά.
Ας σημειωθεί ότι ο περσινός Μάιος ήταν ο πρώτος μήνας που επίσημα η χώρα βγήκε από ένα παρατεταμένο lockdown, λόγω πανδημίας. Επίσης, παραδοσιακά, ο συγκεκριμένος μήνας ξεχωρίζει από τις προσλήψεις που γίνονται, με όρους κυρίως εποχικής απασχόλησης, στον τομέα του τουρισμού και του επισιτισμού, λόγω θερινής τουριστικής περιόδου. Ακόμα κι αν υποστηριχθεί ότι οι μισθοί αυτοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά είναι μόνο οι δηλωθέντες, προκύπτει ένα τεράστιο ζήτημα μειωμένης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, που έχει ως συνέπεια σημαντική απώλεια εσόδων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, κυρίως τον ΕΦΚΑ.

Επίσης, αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε το υπουργείο Εργασίας έχει καθυστερήσει σημαντικά όσον αφορά την προώθηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, που θα μπορεί, θεωρητικά, να ταυτίζει τις αποδοχές με το δηλωθέν ωράριο. Έτσι θα μπορούσαν να περιοριστούν φαινόμενα υποδηλωμένης εργασίας, που συχνά υποκρύπτουν «μαύρη» απασχόληση και τεράστια απώλεια εσόδων για την κοινωνική ασφάλιση.

Από την περαιτέρω ανάλυση των ΑΠΔ που υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ διαπιστώνεται ότι είναι πολύ μεγάλη η διαφορά του μισθού ανάμεσα στις γυναίκες (1.089,59 ευρώ μικτά) και στους άνδρες (1.248,05 ευρώ μικτά), που έχουν προσληφθεί με όρους πλήρους απασχόλησης.

Πρόκειται για μια διαφορά 158,46 ευρώ τον μήνα, κατά μέσο όρο, στους μισθούς που χορηγούνται στον ιδιωτικό τομέα ανάμεσα στα δυο φύλα. Από τα δύο αυτά στοιχεία, προκύπτει μέσος μισθός, με όρους πλήρους απασχόλησης, στα 1.178,55 ευρώ μικτά ή 1.030 ευρώ καθαρές αποδοχές.