Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων παρέμειναν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διέκοψε το εμπόριο, προκαλώντας προβλήματα επισιτισμού και επιδεινώνοντας μια κρίση κόστους ζωής.
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων παραμένουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο, πυροδοτώντας πληθωριστικό κύμα και επισιτιστική κρίση.
Η εισβολή της Ρωσίας μείωσε απότομα τις εξαγωγές από την Ουκρανία, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών και φυτικών ελαίων στον κόσμο. Ο αποκλεισμός βασικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας επιδείνωσε την αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα, εκτοξεύοντας τις τιμές στα ύψη και ωθώντας τα Ηνωμένα Έθνη να προειδοποιήσουν ότι η έλλειψη τροφίμων μπορεί να ωθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να μεταναστεύσουν.
Ο δείκτης του ΟΗΕ για το παγκόσμιο κόστος των τροφίμων μειώθηκε μόλις κατά 0,6% τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν είχε εκτιναχθεί σε επίπεδα - ρεκόρ. Οι τιμές των φυτικών ελαίων μειώθηκαν κατά 3,5%, εν μέρει λόγω της άρσης της απαγόρευσης εξαγωγής φοινικέλαιου από την Ινδονησία, δήλωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.
Οι αγρότες αντιμετωπίζουν ρεκόρ υψηλού κόστους ενέργειας και εισροών και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πει ότι η έλλειψη λιπασμάτων θα μπορούσε να βαθύνει την επισιτιστική κρίση το 2023. Οι τιμές των τροφίμων ήταν ήδη υψηλές λόγω των αναταράξεων των logistics και της ανάκαμψης της ζήτησης μετά την πανδημία. Ο πληθωρισμός των τροφίμων πλήττει περισσότερο τις φτωχές χώρες όπου τα παντοπωλεία αποτελούν μεγάλο μερίδιο των καταναλωτικών προϋπολογισμών.
Ο δείκτης τιμών των τροφίμων του ΟΗΕ εκτοξεύτηκε 13% τον Μάρτιο, με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί, αμέσως μετά την επίθεση της Ρωσίας, πριν υποχωρήσει ελαφρά τον Απρίλιο, καθώς η ζήτηση για φυτικό λάδι μειώθηκε και οι τιμές του καλαμποκιού αποδυναμώθηκαν.
Οι τιμές των φυτικών ελαίων και των σιτηρών έχουν πληγεί από μέτρα προστατευτισμού, καθώς οι χώρες προσπάθησαν να προστατεύσουν τις δικές τους αγορές. Η Μαλαισία έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές κοτόπουλου, ενώ η Ινδία έχει κινηθεί για να περιορίσει τις αποστολές σιταριού και ζάχαρης.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg