Πέραν του 10% αναμένεται να διαμορφωθεί το προσεχές διάστημα ο πληθωρισμός στο ράφι του σούπερ μάρκετ, με το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα να παραμένει έντονο.
Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Πέραν του 10% αναμένεται να διαμορφωθεί το προσεχές διάστημα ο πληθωρισμός στο ράφι του σούπερ μάρκετ, με το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα να παραμένει έντονο.
Η αγορά προμηνύει ότι από το φθινόπωρο η κατάσταση στον κλάδο τροφίμων και ποτών θα είναι ακόμα πιο επιβαρυμένη.
Οι τιμοκατάλογοι της βιομηχανίας τροφίμων - ποτών προσπαθούν σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση να ισοσκελίσουν τη συνεχώς αυξανόμενη επιβάρυνση που δέχεται το λειτουργικό κόστος από το ράλι στις τιμές των πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, την ενέργεια και την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Οι αποφάσεις της Ευρώπης για μερικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο προκάλεσαν χθες νέα άνοδο στις τιμές πετρελαίου, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον μηνών, γεγονός που αποτελεί προμήνυμα ακόμα υψηλότερων πιέσεων στην αγορά.
Ο κλάδος τροφίμων-ποτών παραμένει σε πολεμικό τέμπο, καθώς οι επιπτώσεις των κυρώσεων και των αντίμετρων, αλλά και τα
κλειστά λιμάνια στην Ουκρανία διατηρούν το κλίμα ασφυκτικό, με τη μετακύλιση των αυξήσεων στις τελικές τιμές καταναλωτή να
αποτελούν πλέον μονόδρομο.
«Ακόμα και εάν υπάρχουν δραστηριότητες που μέχρι στιγμής δε προχώρησαν σε αυξήσεις ή το ποσοστό της ανατίμησης δεν ξεπέρασε το 3%, πλέον είναι αβέβαιο εάν θα αντέξουν να μην αναπροσαρμόσουν τους καταλόγους μέσα στο καλοκαίρι.
Το "λίπος" των επιχειρήσεων δεν μπορεί να καλύπτει εσαεί την έκρηξη του λειτουργικού κόστους», σημειώνουν στη «Ν» εκπρόσωποι του κλάδου τροφίμων, ενώ στελέχη της οργανωμένης λιανικής αναφέρουν ότι δεν έχουμε δει το «ταβάνι» των αυξήσεων στο ράφι.
Η αγορά δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα υπάρξει μια καταρχήν αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ τα στελέχη του κλάδου εκφράζουν ανησυχία και για την πορεία του 2023, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «μετά το καλοκαίρι και την όποια κινητικότητα καταγραφεί στην κατανάλωση από τον τουρισμό, αναμένεται ραγδαία πτώση στην κατανάλωση.
Ειδικά ο Σεπτέμβρης, που είναι παραδοσιακά ένας βαρύς μήνας υποχρεώσεων στα νοικοκυριά, προβλέπεται να είναι δραματικός για όλη την αγορά. Στον βαθμό που δεν υπάρξει κάποια αποσυμπίεση στο κόστος ενέργειας, ο χειμώνας θα είναι βαρύς, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για την εστίαση. Η βιομηχανία τροφίμων, που από πέρυσι τον Αύγουστο προσπαθεί να απορροφήσει τους κραδασμούς των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες - ενέργεια και μεταφορές, θα "μετράει" ήδη 16 μήνες εξαντλητικής διαχείρισηςμιας πρωτόγνωρης κατάστασης στο τέλος του έτους.
Συνεπώς, οι αντοχές για την αντιμετώπιση του στασιμοπληθωρισμού το 2023 θα είναι οριακές για τη βιομηχανία».
Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου φέρεται ότι έχει επανέλθει το σενάριο για μετάταξη του ψωμιού στον ΦΠΑ του 6% από το 13%, παρά το γεγονός ότι οι μέχρι τώρα υπολογισμοί δείχνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι μια δημοσιονομικά «ακρι- βή» επιλογή για την κυβέρνηση.