Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2008 14:04

Γκ. Μπράουν: Απαραίτητα τα μέτρα δημοσιονομικής ανάκαμψης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν υπεραμύνθηκε των μέτρων για τη δημοσιονομική ανάκαμψη που θα λάβει η κυβέρνησή του, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της χώρας του που βυθίζεται στην ύφεση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν υπεραμύνθηκε των μέτρων για τη δημοσιονομική ανάκαμψη που θα λάβει η κυβέρνησή του, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της χώρας του που βυθίζεται στην ύφεση.

«Εάν δεν λάβουμε μέτρα τώρα δεν θα σημαίνει μόνο αποτυχία της οικονομικής πολιτικής, αλλά αποτυχία της διακυβέρνησης. Εάν δεν λάβουμε επαρκή μέτρα και εάν ολιγωρήσουμε αυτό θα σημάνει μεγαλύτερη ζημία, περισσότερη επιδείνωση», δήλωσε ο Μπράουν κατά τη την ομιλία του στην ετήσια διάσκεψη της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας.

«Το δημόσιο χρέος μας έχει αισθητά μειωθεί εδώ και δέκα χρόνια και είναι το χαμηλότερο όλων των χωρών της G7, με εξαίρεση τον Καναδά. Κατά συνέπεια έχουμε περιθώρια ελιγμών για να αυξήσουμε τις δημόσιες δαπάνες», τόνισε Βρετανός πρωθυπουργός λίγες ώρες πριν ο υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ παρουσιάσει το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2009, το οποίο περιλαμβάνει μείωση του ΦΠΑ κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Ωστόσο, ο Μπράουν προανήγγειλε τη λήψη μέτρων μεσοπρόθεσμα. «Οφείλουμε να πούμε ότι θα λάβουμε μεσοπρόθεσμα τα αναγκαία μέτρα για να περιφρουρήσουμε τη σταθερότητα», είπε. Ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να είναι η αύξηση των φόρων, όταν η βρετανική οικονομία θα έχει βγει από την κρίση, με στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η κυβέρνηση είναι πιθανόν να ανακοινώσει την αύξηση της φορολογίας των εύπορων κοινωνικών στρωμάτων αρχής γενομένης από το οικονομικό έτος 2011.

Τέλος ο Γκόρντον Μπράουν απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση για τον συντονισμό της πολιτικής ανάκαμψης ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη τους άξονες ενός σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.