Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2008 16:03

Δάνειο 19 δισ. δολ. προτείνει το ΔΝΤ στην Τουρκία

Δάνειο ύψους 19 δισ. δολαρίων προτίθεται να χορηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην Τουρκία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδα «Ζαμάν». Η κυβέρνηση της χώρας φέρεται να έχει ζητήσει δάνειο 20-40 δισ. δολαρίων.

Δάνειο ύψους 19 δισ. δολαρίων προτίθεται να χορηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην Τουρκία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδα «Ζαμάν».

Η Τουρκία δεν μπορεί να λάβει ποσό άνω των 15 δισ. δολαρίων υπό μορφή πιστώσεων από το ΔΝΤ, ωστόσο ο διεθνής οργανισμός προσφέρει 19 δισ. δολάρια, αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα.

Αν και η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει το ύψος του ποσού που επιθυμεί να λάβει για να θωρακίσει την οικονομία της έναντι της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ζήτησε 20-40 δισ. δολάρια.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο τούρκος υπουργός Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι η Αγκυρα διαπραγματεύεται με το ΔΝΤ συμφωνία πιστωτικής διευκόλυνσης, η οποία της δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στα κεφάλαια που χορηγεί υπό μορφή δανείου ο διεθνής οργανισμός και, παράλληλα, μεγαλύτερη ευελιξία σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο τούρκος υπουργός άφησε, ωστόσο, να εννοηθεί ότι ανέκυψαν διαφωνίες με το ΔΝΤ ως προς τις δαπάνες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο