Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022 07:28

Σύνθετη κρίση η «πειρατεία» στα δύο τάνκερ

«Οι σύνθετες κρίσεις απαιτούν λεπτούς χειρισμούς». Με τον τρόπο αυτό σχολίασαν διπλωματικές πηγές στη «Ν» το θρίλερ της κατάσχεσης των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στον Περσικό Κόλπο. Κατάσχεση την οποία η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «πειρατεία».

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

«Οι σύνθετες κρίσεις απαιτούν λεπτούς χειρισμούς». Με τον τρόπο αυτό σχολίασαν διπλωματικές πηγές στη «Ν» το θρίλερ της κατάσχεσης των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στον Περσικό Κόλπο. Κατάσχεση την οποία η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «πειρατεία».

«Η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να απελευθερωθούν τα πληρώματα καθώς και τα δύο πλοία, ενώ παράλληλα κινείται και προς τη διασφάλιση της ασφάλειας των ελληνικών πλοίων γενικότερα», σημειώνουν στη «Ν» χαρακτηριστικά.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη των πληρωμάτων και των δύο πλοίων είναι καλά στην υγεία τους, ενώ υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας με τις εταιρείες, αν και, όπως ανέφεραν στη «Ν» πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση, οι ναυτικοί των δύο πλοίων δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν τα κινητά τους τηλέφωνα διαθέσιμα συνεχώς. Τα δύο δεξαμενόπλοια που κατάσχεσαν οι Ιρανοί είναι το Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers, συμφερόντων Διαμαντή Διαμαντίδη, καθώς και το Prudent Warrior της Polembros Shipping, συμφερόντων Σπύρου Πολέμη.

Τα δύο πλοία κατασχέθηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης, με την επίσημη αιτιολογία ότι πρέπει να τους γίνει έλεγχος. Ωστόσο, πηγές τόσο κυβερνητικές όσο και της αγοράς εκτιμούν ότι πίσω από την κίνηση των Ιρανών «κρύβεται» η κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου σε ρωσικό πλοίο στην Κάρυστο. Πετρέλαιο που σύμφωνα με δικαστική απόφαση μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ. Το σενάριο αυτό μάλιστα έχει αναδειχθεί και από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Στο διπλωματικό «παιχνίδι» που παίζεται αυτή τη στιγμή κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας, η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, καταβάλλει προσπάθειες αρχικά να απελευθερώσει τα πληρώματα και τα δύο πλοία, αλλά και να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τις προθέσεις των Ιρανών, αφού η περιοχή του Κόλπου είναι μια από τα πλέον πολυσύχναστες περιοχές στον κόσμο όσον αφορά την κίνηση των δεξαμενόπλοιων.

Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και τις εφοπλιστικές Ενώσεις της χώρας, έχει εξυφάνει σχέδιο ασφάλειας για τα ελληνόκτητα πλοία που πλέουν στην περιοχή. «Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Οn board στα δύο πλοία βρίσκονται 48 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων 10 Έλληνες και ένας Κύπριος.

«Παραβίαση των κανόνων»

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε για την κρίση με το Ιράν και τα δύο τάνκερ: «Η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα. Τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους. Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία».