Η περίοδος αυτή προσφέρει τη δυνατότητα να ενισχύσει το φρόνημα των τολμηρών που αγόρασαν τη μέρα που ο ΔΤΡ χτύπησε στο χαμηλό των 531 μονάδων και έκλεισε στις 540. Το αν θα γευτούν την επενδυτική τους επιτυχία εξαρτάται πάντοτε από τη στιγμή που θα αποφασίσουν την ενθυλάκωση των κερδών από την επιστροφή σε επίπεδα άνω των 600 μονάδων.
Η περίοδος αυτή προσφέρει τη δυνατότητα να ενισχύσει το φρόνημα των τολμηρών που αγόρασαν τη μέρα που ο ΔΤΡ χτύπησε στο χαμηλό των 531 μονάδων και έκλεισε στις 540. Το αν θα γευτούν την επενδυτική τους επιτυχία εξαρτάται πάντοτε από τη στιγμή που θα αποφασίσουν την ενθυλάκωση των κερδών από την επιστροφή σε επίπεδα άνω των 600 μονάδων.
Τεχνικά και μόνον η βελτίωση της εικόνας του τραπεζικού κλάδου οδηγεί σε προσδοκίες για υπέρβαση των 610 μονάδων από τον ΔΤΡ. Αυτά για όσους έχουν θέσεις σε τραπεζικά blue chip ενώ εκείνοι που μετάνιωσαν για τον σκεπτικισμό τους και σκέφτονται να κινηθούν τώρα ας λάβουν υπόψη πως οι προσδοκίες από τράπεζα σε τράπεζα διαφέρουν. Τώρα πλέον χρειάζεται επιλεκτικότητα και πιθανά κάποια συμβουλή από τους αρμόδιους των χρηματιστηριακών με τις οποίες συνεργάζονται.
Οι εγχώριοι αναλυτές αναγνώρισαν το θετικό ρόλο που θα έπαιζαν τα αποτελέσματα των Τραπεζών. Με την Piraeus Securities να ειδοποιεί την Τετάρτη το πρωί: “Η Αγορά θα μπορούσε να διατηρήσει το θετικό της σήμα, υποστηριζόμενη από τον Χρηματοοικονομικό κλάδο, λόγω της προσμονής θετικών αποτελεσμάτων, αρχίζοντας σήμερα με τη Eurobank”. Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για το 1ο τρίμηνο του 2022 θεωρηθήκαν από τη Merit ΑΧΕΠΕΥ ισχυρά και εκτίμησαν ότι επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη ότι οι επιχειρησιακοί στόχοι για τη χρήση είναι επιτεύξιμοι. Αυτά στο ταμπλό χθες στις 15:30 είχαν δώσει κέρδη στην ΕΥΡΩΒ πάνω από +4% και δεν πήγαιναν πολύ πίσω οι μεταβολές των ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ με άνοδο πάνω από +2,5%. Δικαιολογώντας την τιμή του ΓΔ στις 884 μονάδες στο πεντάωρο με κέρδη της τάξης του +1,2%. Ο τζίρος στα 49 εκατ. ευρώ υπογράμμιζε την μέριμνα των θεσμικών για να προσεγγίσει η αγορά μια κρίσιμη οροφή – χάσμα στο επίπεδο των 888 -890 μονάδων πριν το τέλος του μήνα. Τότε η μεταβολή του πανευρωπαϊκού Stoxx 600 ήταν στο +0,3%. Με 12 εκατ. επιπλέον στις 16:30 ο ΓΔ είχε πλησιάσει τις 886 μονάδες. Η αγορά συνέχιζε το σκαρφάλωμα με την συμβολή της μείωσης των απωλειών και του πλήθους των καθοδικών blue chip
Η βελτίωση των προσδοκιών συνεχίστηκε μετά το +1,60% αν και αν κρίνουμε από την άνοδο των ευρωπαϊκών στο διάστημα που λειτουργούσαν παράλληλα ήταν κρίμα που δεν επηρεάστηκαν οι θεσμικοί του ΧΑ περισσότερο από τα κέρδη της Wall Street. H Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ για παράδειγμα, αναφέρει: “Η πειστική υπέρβαση της περιοχής των 880 - 885 μονάδων, θα απαιτήσει ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση για να συντελεστεί, με τις κινήσεις των Διεθνών Αγορών να επιτρέπουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία, σε σχέση με την υλοποίηση του στόχου”. Στον ίδιο τόνο η Leon Depolas Sec. ειδοποίησε: “Παραμένουν σε ισχύ οι ανησυχίες, για σημαντική οικονομική επιβράδυνση τα επόμενα τρίμηνα. Στο εσωτερικό, αισιοδοξία προσέφεραν τα αποτελέσματα Α΄ τριμήνου της Eurobank με τα οργανικά κέρδη, προ προβλέψεων, να εμφανίζονται αυξημένα κατά 10,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, στα 240 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν στα 270 εκατ. ευρώ, ενώ τα ΜΕΑ προσγειώθηκαν στο 6%, πιστοποιώντας την εξυγίανση του ισολογισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, με θετικό πάτημα κινήθηκε σήμερα (χθες) ολόκληρος ο κλάδος. Σήμερα (χθες) το απόγευμα δημοσιεύουν το Α΄ τρίμηνο και οι ΆΛΦΑ και ΔΕΗ. Το πρώτο σημαντικό επίπεδο αντίστασης για τον ΓΔΧΑ εντοπίζεται στην περιοχή των 900 μονάδων”. Με μεγαλύτερη αισιοδοξία η Beta Sec. αναφέρει: “Η μετακύλιση του ενδιαφέροντος στα ‘βαριά χαρτιά’ θα συνεχιστεί, με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου να υποστηρίζουν επιλεκτικό ενδιαφέρον, ενώ η μεταβλητότητα στις Ξένες Αγορές φαίνεται πως υποχωρεί βραχυπρόθεσμα”.
Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. εκτιμά σχετικά με τη διανομή μερισμάτων: “Στο παρελθόν πολλοί ‘παραδοσιακοί θαμώνες’ της ‘Οδού Σοφοκλέους’ επανεπένδυαν μεγάλο μέρος από τα μερίσματα, στις μετοχές των Εταιρειών που μοίραζαν μέρος από τα κέρδη τους. Με αυτό τον τρόπο μεγιστοποιούσαν αφενός την απόδοσή τους σε ανοδικές Αγορές, αφετέρου την επόμενη χρήση εισέπρατταν μεγαλύτερα, σε τελική αξία, μερίσματα. Η αλυσίδα αυτή έσπασε το 2008, όταν οι Τράπεζες έπαψαν, για τους γνωστούς λόγους, να μοιράζουν μέρος από την κερδοφορία τους. Έχουν περάσει 14 χρήσεις από τότε και η φετινή χρήση έχει τις προϋποθέσεις να ξαναβάλει τις Τράπεζες στον χάρτη των μερισμάτων. Τότε μπορεί και να ξαναμιλήσουμε για το χτίσιμο παραδόσεων επανεπένδυσης μερισμάτων”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Στο μακροοικονομικό πεδίο, το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,5% το α’ τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τη δεύτερη μέτρηση του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη. Η πρώτη μέτρηση είχε δείξει ύφεση 1,4%. Στη στεγαστική αγορά, οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν περισσότερο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR) την Πέμπτη.
Ο Dow Jones χθες, ενισχύθηκε +1,61% ή 516,91 μονάδες στις 32.637,19, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,99% στις 4,057,84 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +2,68% στις 11.740,65 μονάδες.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 2,75% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,0723 δολάρια.
Σήμερα οι επενδυτές στις ΗΠΑ θα επηρεαστούν από τη μέτρηση του δομικού πληθωρισμού στις τιμές παραγωγού από τα στοιχεία για το προσωπικό εισόδημα και την κατανάλωση.
ΕΥΡΩΠΗ
Με υπολογίσιμα κέρδη κατάληξαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά το σήμα από τη Fed για τις γνωστές ήδη στις αγορές αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός. Στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης ήταν σημειωμένο: «οι περισσότεροι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι θα ήταν κατάλληλες περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο». Συνέβαλλαν επίσης τα κέρδη των δεικτών στην Νέα Υόρκη που μεγάλωναν σταθερά παρασύροντας και τους ευρωπαϊκούς δείκτες.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,78% στις 437,71 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,56% στις 7.564,92 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +1,59% στις 14.231,29 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +1,78% στις 6.410,58 μονάδες.
Ειδικό φόρο στις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να μετριάσει την επιδεινούμενη κρίση κόστους ζωής της χώρας. Ο εκτοξευόμενος πληθωρισμός ανεβάζει τις τιμές όλων, από τα τρόφιμα μέχρι τα καύσιμα.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του Brent σημείωνε άνοδο +3,7%, ενώ η τιμή του χρυσού υποχωρούσε -1%.
ΧΑ
Η ανοδική κίνηση της Αθήνας οδήγησε σε σημαντικά τεχνικά επίπεδα των 888 μονάδων
Οι συναλλασσόμενοι με καλυτέρους από τους συνήθεις μέτριους για τη βδομάδα ρυθμούς, έδειχναν χωρίς ταλαντεύσεις αποφασισμένοι να κρατήσουν διαρκώς την αγορά ψηλότερα των 876 μονάδων. Με κίνηση σε θετικό πεδίο αποκλειστικά πέτυχαν σήμερα οι ισχυροί θεσμικοί με ένταση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις Τράπεζες τις εταιρίες Κατασκευών Υλικών και Ακίνητης Περιουσίας να κλείσει η αγορά ψηλότερα από τις 887. Ενώ στα διεθνή χρηματιστήρια εγκαταστάθηκαν επίσης συνεδριάσεις ανοδικής δυναμικής. Έτσι ως σκληρός πυθμένας, στην πτώση τον Μάη, διατηρήθηκε το επίπεδο των 838,38 μονάδων από την περασμένη εβδομάδα ενώ σήμερα το κατώτερο μέρας ήταν το επίπεδο στις 876,33 μονάδες που αντιστοιχούσε σε κέρδη +0,34%. Σημειώθηκε πάλι χωρίς τους θεσμικούς του δολαρίου στις συναλλαγές ήτοι στις 10:31.
Μετά από άνοιγμα εδώ με ανοδικό χάσμα, η ανοδική κίνηση της αγοράς στις δυο προηγούμενες συνεδριάσεις φάνηκε από την πρώτη μισή ώρα πως θα κυριαρχούσε πάλι, με την ώθηση των διεθνών. Ξεκινώντας το πρωί με την τάση συσσώρευσης και μερικής επιστροφής του μετοχικού ρίσκου που εγκαταστάθηκε αρχικά στην Ασία και από την ξεκάθαρη άνοδο μετά στην Ευρώπη. Τα κέρδη ωστόσο σε (22) blue chip με 5 να ανεβαίνουν πάνω από +3% και τις ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ στα αμετάβλητα, υπογραμμίζουν τη διατήρηση της ευθύνης για ανοδική αντίδραση από μερίδα ισχυρών θεσμικών, μετά την εμφάνιση νέου σκληρού πυθμένα στην τρέχουσα πτώση την περασμένη Πέμπτη. Επίσης το κλείσιμο με υπολογίσιμα κέρδη τόνισε και την μείωση του πλήθους των θεσμικών που θέλουν σε κάθε ανοδικό ξέσπασμα να μειώσουν θέσεις σε ελληνικούς τίτλους. Έτσι με ένα πτωτικό τελικά, την ΕΛΧΑ -0,25%, έγινε δυνατό το πέρασμα του ΓΔ πάνω από τις 888 μονάδες με κλείσιμο στις 887,32.
Στο ρόλο του κεντρικού μοχλού για την επικράτηση της ανόδου βρέθηκαν: ΕΥΡΩΒ +5,15%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +4,21%, ΑΔΜΗΕ +3,93%, ΠΕΙΡ +3,24%, και ΑΛΦΑ +3,16%, ενώ πάνω από +0,12% και ως +2,4% κέρδισαν τα υπόλοιπα 17 ανοδικά. Οι μετοχές του 25άρη που ώθησαν πτωτικά είχαν μικρότερες πτωτικές μεταβολές και χαμηλότερο συντελεστή βαρύτητας στους βασικούς δείκτες. Αυτές οι μεταβολές συνέβαλλαν για να εμφανίσει τελικά ο ΓΔ υπολογίσιμη άνοδο +1,60%, με κλείσιμο στις 887,32 μονάδες ήτοι 49 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τριμήνου (τις 838,37) με τζίρο στα 80,092 εκατ. ευρώ.
Το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 3,34 μονάδων το διαδέχθηκε αμέσως δέσμη εντολών που προκάλεσαν την προώθηση του ΓΔ γρήγορα πάνω από τις 876,3 μονάδες το κατώτερο μέρας στις 10:31. Το κατώτερο μέρας ήταν ελάχιστα χαμηλότερα από την τιμή του στο άνοιγμα. Ο χρόνος εμφάνισης του ημερήσιου ανώτερου μέρας στις 888,99 μονάδες, ήταν μακρύς αφού εμφανίστηκε 3 λεπτά πριν από το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ήτοι στις 16:57. Η υποχώρηση από ανώτερο μέρας με εντολές πώλησης μέτριας κλίμακας σε συγκεκριμένα blue chip οδήγησε στις 17:00 στο επίπεδο των 888,22 μονάδων. Στο ανώτερο μέρας, η μεταβολή ήταν +1,79%. Ξεχώρισε σαν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το ότι η δυναμική των συναλλαγών πέρναγε την αγορά ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε νεότερα ενδοσυνεδριακά υψηλά. Η τάση παρέμεινε πηγάζουσα από εσωτερικά αίτια και συνέβαλλε στην απομάκρυνση από το κατώτερο δεύτερου τριμήνου.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Τα διεθνή χρηματιστήρια
Σήμερα, όσο λειτουργούσε η Αθήνα, οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν εικόνα ανοδική με διεύρυνση σύντομα των αρχικών σχετικά υπολογίσιμων κερδών μετά από ανοδικό ξεκίνημα. Αφού οι S&P500 και Dow Jones μετά από 30 λεπτά είχαν κέρδη +1,35% και +1,29% αντίστοιχα ενώ ο Nasdaq είχε επίσης θετική μεταβολή κοντά στο +1,4%. Τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street δεν ειδοποίησαν από την πρώτη ώρα των ευρωπαϊκών συναλλαγών για ανοδικό άνοιγμα αλλά αργότερα τα κέρδη τους ξεπέρασαν το +0,5%. Η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν ανοδικής δυναμικής και απουσίασαν οι αρνητικές μεταβολές στους ευρωπαϊκούς δείκτες. Συντονισμένα είχαν όλοι κίνηση εντός θετικού πεδίου. Η μεταβολή του DAX ανέβηκε στο +1,3% από +0,8% και φάνηκε να επηρεάζεται όπως αποδείχθηκε από τα γρήγορα και μεγάλα κέρδη των δεικτών της Νέας Υόρκης.
Σήμερα η απόδοση των 10ετών ομολόγων από το 3,573% την προηγούμενη έπεσε στο 3,522% έχοντας φθάσει στο 3,589% ενδοσυνεδριακά.
Ήταν μια ακόμα μέρα με τους επενδυτές να έχουν διάθεση για πώληση θέσεων σε συγκεκριμένα και λιγοστά blue chip. Αλλά όλοι γνωρίζοντας την σημασία της οροφής στις 888 μονάδες λειτούργησαν υπέρ εγκατάστασης σταθερής ισχύος ζήτησης, χωρίς συντονισμό με την ηπιότητα της ανοδικής κίνησης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Οι επενδυτές με ικανοποιητικό τζίρο, και σχετικά μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 887,32 από 873,37 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,60% ή 13,95 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 80,092 από 68,260 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 6,553 από 2,647 εκατ. ευρώ, και την ΤΕΝΕΡΓ αφορούσαν 3,737 εκατ. ευρώ, την ΑΛΦΑ 962.000 ευρώ, την ΓΕΚΤΕΡΝΑ 484.339 ευρώ, ΜΥΤΙΛ 420.750 ευρώ, την ΜΟΗ 399.500 ευρώ, την ΕΠΣΙΛ 252.000 ευρώ, την ΕΧΑΕ 233.189 ευρώ, και την ΟΤΟΕΛ 63.750 ευρώ.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 70 από 53 την Τετάρτη 25/5 και 23 από 36 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 22 από 22. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 63,496 από 62,652 δις ευρώ.
Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +1,82% στις 2144,75 από 2106,35 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 38,40 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης 25/5, ενώ ο FTSEΜ κέρδισε +0,90%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Οι απώλειες των puts στα options τονίζουν την στροφή των προσδοκιών
Οι απώλειες στα δικαιώματα πώλησης του 25άρη για τις τιμές εξάσκησης που είχαν τα περισσότερα ανοικτά συμβόλαια υπογραμμίζει την αλλαγή στάσης των συναλλασσόμενων στα παράγωγα μετά το πέρασμα του υποκείμενου δείκτη στην περιοχή των 2100 μονάδες. Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης με σταθερά θετικό το πρόσημο μεταβολής. Το άνοιγμα στις 2117,43 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 11,08 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 38,40 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:30 και ήταν οι 2117,43 από 2081,93 μονάδες. Το ανώτερο σημειώθηκε στις 16:57 και ήταν οι 2148,65 από 2116,44 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2144,75 από 2106,35 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,82% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 8,121 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 26/5/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιουνίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 432 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2147,00 μονάδες και κατώτερο τις 2100,00, ενώ έκανε τελευταίες πράξεις στις 2145,75 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2145,75 από 2105,75, ενώ η σειρά απόκτησε 3523 από 3603 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 27 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου με ανώτερο τις 2135,00 μονάδες κατώτερο τις 2104,25 και τιμή κλεισίματος τις 2129,00 από 2089,75 και η σειρά απόκτησε 78 από 56 ανοικτά ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls λήξης Ιουνίου διακινήθηκαν 77 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες. Για την επόμενη σειρά λήξης Ιουλίου διακινήθηκαν 40 συμβόλαια πάλι για τιμή εξάσκησης στις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς, Ιουνίου, διακινήθηκαν 93 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2150 μονάδες. Για την επόμενη υπήρξε ενδιαφέρον με 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες.
Ο ΔΤΡ χθες Πέμπτη 26/5 κινούμενος μεταξύ 589,59 μονάδων (+0,84%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 589,59 (+0,84%), και ανώτερο τις 603,52 (+3,22%), έκλεισε στις 602,6 μονάδες με μεταβολή +3,06%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 33,685 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +3,16% απασχόλησε 10,216 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +0,26% 9,353 εκατ., η ΠΕΙΡ +3,24% απασχόλησε 2,204 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +5,15% απασχόλησε 8,069 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 609,25 από 591,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν στο 0.
Ο Πέτρος Στεριώτης, ανώτατο στέλεχος των ΚΕΠΕΥ (Κυπριακές Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών) σημείωσε για τον κλάδο των ημερών: “Εν αναμονή της ανακοίνωσης και αποτίμησης των Τραπεζικών αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου, της πορείας των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της κεφαλαιακής επάρκειας, ο κλαδικός δείκτης θα αξιολογήσει τις προοπτικές κερδοφορίας και πιστωτικής επέκτασης. Οι αυξητικές πιέσεις στα επιτόκια χρηματοδότησης και τα ερωτηματικά σε ότι αφορά τα credit scores των χρεωστών, εν μέσω γενικότερου περιβάλλοντος υποχώρησης του διαθέσιμου καταναλωτικού εισοδήματος, θέτουν νέες προκλήσεις. Ο Τραπεζικός δείκτης κάνει “ασκήσεις λεπτής ισορροπίας” πάνω από τη διαγραμματική στήριξη του τελευταίου έτους, με τις απώλειες της τάξης του 20% από το φετινό υψηλό του, να τον έχουν βάλει σε καθεστώς “bear market”. Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα του Γενικού Δείκτη από τον πολύπαθο Τραπεζικό, γεγονός που “φωτίζει” τις προτιμήσεις των επενδυτών το τελευταίο διάστημα”.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ανέβηκαν αισθητά από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ των Τραπεζών της σειράς Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 9.091 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 127.273 από 126.506 και τιμή κλεισίματος στα 0,982 ευρώ. Διακινήθηκαν 122 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 3.843 από 3.723.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3451 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,51 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 26.246 από 24.636. Διακινήθηκαν επίσης 60 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έγιναν 226 από 166 οι ανοικτές θέσεις.
Της ΕΥΡΩΒ με 5827 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 1,01 ευρώ και έγιναν 30.904 από 32.637 τα ανοικτά ΣΜΕ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 1283 οι ανοικτές θέσεις.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1578 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,17 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 27.584 από 27.015. Διακινήθηκαν 1000 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και έγιναν 2458 από 1548 οι ανοικτές θέσεις.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 833 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου, τα 240 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ και τα 226 ΣΜΕ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ λήξης Ιουνίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo περιορίστηκε καθώς εστιάστηκε στα 10.657 συμβόλαια για την ΠΕΙΡ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Πέτρος Στεριώτης, της ΚΕΠΕΥ (Κυπριακές Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών)
Εν αναμονή της ανακοίνωσης και αποτίμησης των Τραπεζικών αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου, της πορείας των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της κεφαλαιακής επάρκειας, ο κλαδικός δείκτης θα αξιολογήσει τις προοπτικές κερδοφορίας και πιστωτικής επέκτασης.
Οι αυξητικές πιέσεις στα επιτόκια χρηματοδότησης και τα ερωτηματικά σε ότι αφορά τα credit scores των χρεωστών, εν μέσω γενικότερου περιβάλλοντος υποχώρησης του διαθέσιμου καταναλωτικού εισοδήματος, θέτουν νέες προκλήσεις.
Ο Τραπεζικός δείκτης κάνει “ασκήσεις λεπτής ισορροπίας” πάνω από τη διαγραμματική στήριξη του τελευταίου έτους, με τις απώλειες της τάξης του 20% από το φετινό υψηλό του, να τον έχουν βάλει σε καθεστώς “bear market”. Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα του Γενικού Δείκτη από τον πολύπαθο Τραπεζικό, γεγονός που “φωτίζει” τις προτιμήσεις των επενδυτών το τελευταίο διάστημα.
Ο κίνδυνος ύφεσης της Παγκόσμιας Οικονομίας έχει αυξηθεί, λόγω της μεγάλης και ασύμμετρα γρήγορης εκτίναξης του πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, των καθυστερήσεων στον κύκλο αποθεμάτων, και της υψηλότατης μεταβλητότητας στα Ανταλλακτήρια Νομισμάτων, που μειώνουν την επιχειρηματική ορατότητα.
Τα spreads μεταξύ των ξένων ομολόγων “junk” και αυτών επενδυτικής βαθμίδας έχουν ανέβει, αυξάνοντας το ρίσκο “χρηματοδοτικών κενών” και χρεοκοπιών για τους πιο “αδύναμους κρίκους” του Παγκόσμιου επιχειρείν. Παράλληλα, η γενικότερη ενίσχυση του Δολαρίου, κάνει την αποπληρωμή δολαριακού τραπεζικού και ομολογιακού χρέους “ακριβότερη” διαδικασία, για τις εκτός ΗΠΑ Επιχειρήσεις.
Ουδείς μπορεί να γνωρίζει από πού θα “σκάσουν” ειδήσεις και τι “ντόμινο” θα μπορούσαν να προκαλέσουν στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.
Λόγω του τελευταίου “ράλι ανακούφισης” στις ομολογιακές Αγορές, η αναστροφή της καμπύλης των αποδόσεων στις ΗΠΑ έχει αποφευχθεί, αποσοβώντας έτσι έναν αξιόπιστο δείκτη ύφεσης. Παρ' όλα αυτά, η "ανώμαλη προσγείωση" του Παγκόσμιου ΑΕΠ, αντικατοπτρίζεται σε αρκετούς δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης PMI.
Οι αναλυτές σε μεγάλες Οικονομίες μειώνουν τις προβλέψεις περιθωρίων κέρδους και απόδοσης κεφαλαίων αρκετά δραστικά, ενώ στις ΗΠΑ το πράττουν με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς της δεκαετίας. Χαμηλότεροι ρυθμοί αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, πιθανότατα προκαλούν πτώση και των κερδών ανά μετοχή, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιμέρους αποτιμήσεις.
Δεδομένου ότι το Χρηματιστήριο αποτελεί μηχανισμό προεξόφλησης της οικονομικής δραστηριότητας, τα διάφορα φετινά ‘κραχ’, ουσιαστικά αποτελούν σημάδια - προπομπούς της οικονομικής επιδείνωσης στις Χώρες του G-7.
Σήμερα
Οι μετοχές στην Ασία ενισχύθηκαν την Παρασκευή από την ανάκαμψη στη Wall Street και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη στις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας. Το δολάριο έπεσε. Η Alibaba Group Holding Ltd. και η Baidu Inc. ξεπέρασαν τις προβλέψεις πωλήσεων, υποστηρίζοντας ένα ράλι στο Χονγκ Κονγκ, ενώ η Ιαπωνία επίσης ανέβηκε.
Στις 8:30 δική μας ώρα:
Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο +0,69%
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε άνοδο +1,08%
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ήταν ψηλότερα κατά +0,99%
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο +2,77%
Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας ενισχυόταν κατά +0,52%
Ο MSCI Asia ex Japan είχε κέρδη +1,72% και ήταν στις 540,45 μονάδες.